środa, 18 grudnia 2013

dorsz pieczony w sosie

http://kuchniapepin.blogspot.com/2013/12/dorsz-pieczony-w-sosie.html
Dziś przepis na danie z rybą w roli głównej. Dorsz w przepysznym, kremowym sosie śmietanowo-cytrynowym. Przepis na rybę pochodzi z książki Marty Gessler Kuchnia Marty. Kolory smaków. Jednak przepis u siebie zmieniłam ,bo rybkę upieklam ,ale przepis podaje oryginalny.Bo w oryginale w efekcie zamiast ryby z sosem wygląd wskazuje na gulasz,. W każdym razie, z powodu wyśmienitego smaku, z przyjemnością przepis podaję – zamieniłam jednak solę na dorsza. ==================================== Dorsz w sosie: 500 g filetów z dorsza (lub w oryginale: soli) 1 łyżka masła 1 mała cebulka 150 ml białego wina 150 ml śmietanki kremówki 30 % sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cukru sól Rybę umyć, osuszyć, usunąć skórę. Na dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Następnie dodać rybę, podsmażyć pół minuty, wlać wino i dusić ok. 10 minut na niewielkim ogniu, do miękkości. Po tym czasie dodać śmietankę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, doprawić lekko solą i gotować do zgęstnienia sosu (w tym momencie ryba już całkowicie rozpadła mi się na kawałki, jednak powstał bardzo smaczny gulasz). Podawać ciepłe..Wygląd ciapki rybnej w sosie nie przemawial do mnie,więc postanowiłam upiec rybke i polać ją sosem..===== Mizeria na słodko: 4 duże ogórki gruntowe (lub 2 szklarniowe) 8-10 łyżek gęstej śmietany 18 % 3-4 łyżeczki cukru szczypta soli, pieprz Ogórki umyć, cienko obrać (najlepiej sprawdza się obieraczka do warzyw) i pokroić na cienkie plasterki. W misce wymieszać śmietanę z cukrem, doprawić lekko pieprzem. Dodać ogórki, wymieszać i lekko (!) doprawić malutką szczyptą soli i w razie potrzeby cukrem – całość ma być słodka. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut do przegryzienia. Smacznego!