sobota, 29 marca 2014

SOS SALSA

Składniki

  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 3 małe papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 kg pomidorów lima
  • 6 łyżek octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili oczyścić z pestek (w zależności od stopnia ostrości jaką chcemy uzyskać, część pestek możemy zachować do sosu). Pomidorom naciąć delikatnie skórkę na krzyż, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i usunąć twarde, zielone części po szypułce. Pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać cebulę i dusić kilka minut. Wycisnąć czosnek i dodać pokrojone papryczki chili. Chwilę smażyć. Odstawić.

W dużym garnku umieścić pokrojone pomidory i papryki. Dodać usmażoną cebulę, ocet oraz cukier. Gotować bez przykrycia przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zredukować i być gęsty. Jeśli nadal jest za gęsty, gotować kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić salsę oregano, słodką papryką, kminem, solą i pieprzem.

Przygotować słoiki. Bardzo dokładnie wyparzyć słoiki oraz przykrywki. Wysuszyć. Do słoików nakładać gorący sos pozostawiając około 3 cm przestrzeni od pokrywki. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Odczekać aż sos się wystudzi, a wieczka będą wklęsłe.http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/sos-salsa.html