niedziela, 4 maja 2014

NA ZIELONEJ ŁĄCE czyli rzeżuch i jajka w koszulkach

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/05/na-zielonej-ace-czyli-rzezuch-i-jajka-w.html
SKŁADNIKI                                                                              
rzeżucha ogrodowa-z działki już mam jak i szczypior z rzodkiewką
4 świeże jajka
1 litr wody
2 łyżki octu
1 łyżeczka soli
sól i świeżo mielony czarny pieprz,
żurawina,sałata ,zioła,szczypior,rzodkiewka
WYKONANIE.. W garnku gotujemy osoloną wodę ,zmniejszamy  ogień, by woda nie gotowała się zbyt intensywnie. Dodajemy  ocet,mieszamy  Jajka  wbijamy  do małej, płytkiej miseczki uważając, by żółtko się nie rozlało.Pomału wlewamy do wody . Gotujemy  przez 1,5-2minuty, jeśli chcemy, by żółtko było słabo ścięte lub dłużej, jeśli chcemy, by żółtko było bardziej ścięte. Wyjmujemy jajko z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej. Jajka układamy na salacie, rzeżuszce ogrodowej ,świeżych ziołach .Posypujemy solą ,pieprzem.Dekorujemy żurawiną ...SMACZNEGO!!!