piątek, 16 maja 2014

Pokrzywowe zielone makaronowe kluseczki


Składniki


  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 1  łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki oleju
  • 5-6 łyżek letniej, przegotowanej wody i sok z pokrzywy - około 1/2 szklanki soku




WYKONANIE





Na stolnicy lub blacie usypujemy kopczyk z mąki, a w jego środku robimy dołek. Do niego dodajemy jajka, sól, olej , wodę i sok z pokrzywy-wyciśnięty ze świeżej pokrzywy przez wyciskarkę ,ale można zmielic też w maszynce do mięsa i odcisnąć. Zagnieć ciasto z podanych składników.Teraz zagniatamy je tak, jakbyś chciała je odepchnąć od siebie i wbić w stolnicę zarazem. Po każdym takim ruchu zbieramy ciasto j z powrotem i ponownie rozciągamy. Pracujemy  z  nim około 10 minut. Dobrze  zagniecione ciasto na makaron  musi  odchodzić od dłoni, nie może przyklejać się do blatu.
 Odstawiamy  ciasto na 6 minut pod przykryciem ,aby odpoczęlo. Po tym czasie dzielimy  ciasto na 2-3 części, z każdej uformuj placuszek ,który wałkujemy cienko.Wysuszony placek ,zawijamy   w rulonik i kroimy na paseczki.Uzyskane w ten sposób kluseczki roztrzepujemy i wieszamy do suszenia np.na wieszaku.Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. W zależności od grubości należy taki makaron gotować 5-8 minut w osolonej wodzie.SMACZNEGO!!!







  Akcja bez nabiału Food Revolution