środa, 27 sierpnia 2014

Dżem brzoskwiniowy z kardamonem ,imbirem i lawendą.Confettura di pesche

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/08/dzem-brzoskwiniowy-z-kardamonem-imbirem.html
    
                     Składniki:





  • 50 g pektyny jabłkowej
  • 2,5 kg dojrzałych brzoskwiń
  • pół łyżeczki imbiru
  • 60 dag  cukru trzcinowego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • łyżeczka lawendy suszonej,                                                                                                               
  • sok i pulpa z 1 cytryny
  • sok i pulpa z 1 pomarańczy
  • liście suszone z limonki
  • 5-6 ziaren zmiażdżonego kardamonu
                                                                                                                                                             WYKONANIE      
                                                                                                                            Owoce zalać  wrzątkiem ,i po chwili , gdy trochę przestygną, obrać  ze skórek. Pokroić  na kawałki ( ja zostawiam kawałki różnej wielkości, wtedy nie wszystkie się rozpadają).Połowę miksuje. Wyrzucić  pestki. Pokrojone i zmiksowane  owoce zasypać  cukrem i zalać  świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i cytryny.Kardamon ,lawende,liście suszone limonki  i imbir zalać 3/4 szklanki wrzącej  wody.Po naciągnięciu aromatu ,wodę dodac   do owoców.Wszystko
przełożyć do garnka o grubym dnie i gotować  na małym ogniu, przez 45-60 minut, dopóki dżem nie osiągnie odpowiedniej gęstości.

Dżem jest gotowy, gdy osiągnie temperaturę 100-105stopni C. Gorący dżem przełożyć do czystych, gorących, wyparzonych słoików,dodac po 1-2 listku limonki,zakręć je, odwróć do góry dnem, żeby się odpowietrzyły i zamknęły .Szczelnie owinąć  słoiki kocem. Gdy wystygną, odstawić w chłodne miejsce.

UWAGA..Jeśli nie masz termometru, przed rozpoczęciem gotowania dżemu, wstaw do zamrażarki niewielki spodek. Po godzinie gotowania wylej na zimny spodek odrobinę dżemu. Jeśli natychmiast zastygnie, zachowując kształt, dżem możesz przekładać do słoiczków. Jeśli się rozleje, gotuj go dalej i sprawdź ponownie po 10 minutach...           Confettura di pesche al cardamomo, zenzero e lavanda
http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/08/dzem-pesca-con-cardamomo-imbirem.html

                      Ingredienti:





     50 g di pectina di mela

     2,5 kg di pesche mature
     mezzo cucchiaino di zenzero
     60 grammi di zucchero di canna
     qualche goccia di succo di limone

     cucchiaino secchi di lavanda,
     succo e polpa di 1 limone
     succo e polpa di 1 arancia
     Foglie essiccate di calce
     5-6 semi di cardamomo schiacciati

                                                                                                                                                              ESECUZIONE
                                                                                                                             Frutta versare acqua bollente, e dopo un po ', quando alcuni przestygną, sbucciare le bucce. Tagliare a pezzi (lascio pezzi di diverse dimensioni, quindi non tutto cade a pezzi) .Połowę mix. Eliminare i semi. Tritato e frutta mista con lo zucchero e versare spremuta d'arancia e cytryny.Kardamon, lavanda, foglie di lime secche e zenzero versare 3/4 tazza bollente wody.Po tensionamento sapore, aggiungere acqua per owoców.Wszystko
tradursi in una pentola con fondo spesso e fate cuocere a fuoco basso per 45-60 minuti, fino a quando la marmellata raggiunge la giusta densità.

La marmellata è pronta quando la temperatura raggiunge 100-105stopni C. La marmellata calda tradurre in vasetti puliti, caldi wyparzonych, aggiungono dopo 1-2 listku calce, lo spin, capovolgerla per ottenere odpowietrzyły e chiusi .Szczelnie coperta vasetti avvolgere. Quando si ha freddo, lasciate riposare in un luogo fresco.

UWAGA..Jeśli non hanno un termometro prima di marmellata cucinare, mettere in freezer un piccolo piattino. Dopo un'ora di cottura versare un po 'su un piattino freddo di marmellata. Se si indurisce immediatamente, conservando la forma, è possibile marmellata in vasetti. Se si verifica una fuoriuscita, cuocere ulteriormente e controllare di nuovo dopo 10 minuti.