czwartek, 28 sierpnia 2014

Muffinki z ziemniakami-Muffins con patate

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/08/muffinki-z-ziemniakami.html

Mufinki nadaja  się na szybką przekąskę przy oglądaniu meczu lub wyjściu na dlugi spacer.




                   SKŁADNIKI NA 12sztuk



  • 3/4 szklanki startego ziemniaka
  • 6-8 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki startego  żółtego sera
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól, pieprz, papryka
        uwaga     pomidory z zalewy sa juz slone ,więc z solą trzeba uważać.                                                                                                                                                                                                                                              WYKONANIE;


                                                                                                                                                                             Przesiana mąkę wsypac do miski , dodać sól, pieprz i paprykę.


  Jajka roztrzepać w misce trzepaczką ,dodć olej i mleko.Mokre skladniki wymieszać ,ze startym ziemniakiem do polączenia wszystkich skladników.

Suche skladniki połączyc z  mokrymi składnikami mieszając łyżką. Dodać posiekane suszone pomidory i ser .Wszystko wymieszac na jednolita masę.

 Nakładać do muffinek wyłożonych  papierowymi papilotkami do 3/4 ich wysokości.

 Piec w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut do ich zrumienienia. Sprawdzic patyczkiem czy sa upieczone. Studzić na kratce.
{#smile}Muffins sono adatti per uno spuntino veloce durante la visione di una partita o uscire per una lunga passeggiata.

                    INGREDIENTI PER 12sztuk

     3/4 tazza di patate grattugiate
     6-8 pomodori secchi tagliati in pezzi più piccoli
     250 ml di latte
     2 uova
     1/2 tazza di formaggio grattugiato
     250 g di farina di frumento
     1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
     Olio quarto tazza
     sale, pepe, paprika

         Nota pomodori con salamoia sono già salato, quindi bisogna stare attenti con il sale. ESECUZIONE;

                                                                                                                                                                              La farina setacciata, versare in una terrina, aggiungere sale, pepe e paprika.

   , Sbattere le uova in una ciotola con una frusta, dodć olio e ingredienti mleko.Mokre mescolano con le patate grattugiate per unire tutti gli ingredienti.

Unire gli ingredienti secchi con gli ingredienti umidi mescolando cucchiaio. Aggiungere i pomodori secchi tritati e formaggio .ALL miscelare per massa uniforme.

  La tua candidatura per carta rivestita focaccina tazze della focaccina a 3/4 della loro altezza.

  Cuocere in forno a 190 ° circa 20-25 minuti per la doratura. Controllare il bastone o sono cotti. Per raffreddare su una gratella.