czwartek, 11 września 2014

Kotlety mielone z jabłkiem




http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/kotlety-mielone-z-jabkiem_11.html
Składniki:

  • pół szklanki otrąb orkiszowych(jeśli trzeba więcej to dosypujemy w trakcie mieszania)
  • 1 starte obrane jabłko
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • około 50 ml  zimnej wody
  • zielona pietruszka
  • otręby do obtaczania
  •  olej do podsmażenia

  •  masło                                                                                                                                               


Wykonanie:



 Do  miski wkladamy  zmielone mięso, starte jabłko, jajko, sól i pieprz oraz otręby. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy do mięsa i wszystko dobrze mieszamy.W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłuższe wyrabianie,, tym lepsze kotlety. Formować kotlety, obtoczyć w otrębach i smażyć  na dobrze rozgrzanym  oleju .Po obsmażeniu z dwóch stron przekładamy kotlety do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 100-120 stopni C na około 10-15 minut. Kotlety będą w środku miękkie i dłużej zachowaja ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com