Kwiaty
mniszka najlepiej zrywać
pod koniec kwietnia i do połowy maja.Ten ciemny jest z samego mniszka z cytryną ,a ten jasny z mniszka i melisy....widać różnice...
- 1000 główek kwiatu mniszka [około 1 kilograma kwiatów z zieloną koroną, bez łodygi]
- 2 litry wody
- 4-5 cytryn
- 2 kilogramy cukruWykonanie
Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, kiedy będą całkowicie rozłożone. Najlepiej zebrać je z ogrodu czy łąki – miejsca oddalonego od drogi i spalin. Rozkładamy je na białych kartkach papieru – aby wszystkie żyjątka z nich uciekły .Kwiaty mlecza wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie garnek odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier.Gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 do 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając.Miód sprawdzamy wylewając niewielką ilość na talerz, czekamy chwilkę aż całkowicie ostygnie, wtedy widać, jaką ma gęstość. Powinniśmy dążyć, aby miał taką konsystencję jak prawdziwy miód lub syrop klonowy.Gorący syrop przelewamy do suchych wcześniej pasteryzowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy na gazetę, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com