piątek, 29 grudnia 2017

pyszny sernik z ciemnym ciastem


Kruche ciasto:
  • 200g mąki
  • 2 żółtka
  • 120g masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • Sól szczypta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany kremówki

Masa serowa:

  • 1kg zmielonego twarogu sernikowego
  • 10 jajek
  • 200 g masła
  • 300g cukru
  • 3 łyżki mąki
  • Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii
  • 50 ml  kremówki
  • 1½ budyń śmietankowy ,lub waniliowy
  • pół szklanki ,lub więcej migdałów sparzonych obranych i posiekanych
  • rodzynki opcjonalnie


Wykonanie

blaszka 30x30
Cytrynę sparzona zetrzeć na tarce.
Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową.
Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka ,kakao i szybko zagniatamy ciasto.
 Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło ucierać  przez 3-5 minut, i dodawać 
po jednym żółtku i po łyżce cukru. Gotową masę żółtkową wymieszać  z serem, mąką
i pastą waniliową . Na koniec dodać sparzone rodzynki ,posiekane migdały i ponownie
całą masę wymieszać. Blachę wyłożyć papierem ,piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Wyjąć ciasto z lodówki,podzielić na 2/3 i 1/3   .
2/3  rozwałkować na rozmiar blaszki ,podpiec 10-12 minut.
Ubite na sztywna  białka  delikatnie połączyć  z masa serowa ,którą wyłożyć
 na podpieczony ostudzony  spód .
1/3 ciasta ciemnego ,zetrzeć na masę serową .Zmniejszyć temperaturę  piekarnika do 180 stopni i piec sernik przez około godzinę. Jeśli wierzch sernika będzie się zbyt mocno przypiekał, przykryć papierem do pieczenia.Na 15 minut przed końcem pieczenia ,obkroić  delikatnie boki sernika ,aby był równy ,a nie wklęsły. Boków formy nie smarujemy ,tylko dno wyścielamy papierem
do pieczenia .U mnie przed wlaniem masy serowej ,rodzynki wrzucone na dno ciasta.sernik rozpływa sie w ustach....

2 komentarze:

  1. Mój pierwszy sernik jaki robiłam. Wyszedł naprawdę pyszny.

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com