piątek, 26 stycznia 2018

ryba ze szpinakiem ,mango i czarnym ryzem




Składniki
  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • 1½ szklanki wody
  • olej kokosowy
  • dowolna ryba
  • sól,pieprz do smaku
  • panko
  • 1 mango obrane i pokrojone w kostkę
  • młode liście szpinaku
  • 1 łyżeczka miodu,lub cukru pudru
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego ,lub sok z cytryny ocet
  • oliwa z oliwek
Wykonanie
    Jedna szklankę czarnego ryżu wsypać do rondla ,dodać łyżkę oleju kokosowego ,lub oliwy z oliwek ,zalać wodą i wstawić na duży płomień. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć plamień na malutki i gotować pod przykryciem około 8-10 minut. Rondel z grubym dnem i szczelna pokrywką. Ryżu nie mieszać w trakcie gotowania. Zgasić płomień i pozwolić ,aby ryz doszedł do siebie nie otwierając rondla.
    Kawałki ryby posolić ,popieprzyć ,przełożyć do miseczki i pozostawić na noc ,lub na 2-3 godziny .Gotowe kawałki obtoczyć w jajku i panko ,smażyć na rozgrzanym oleju oleju kokosowym na złoty kolor. Mango obrać i pokroić w kostkę .
    Ocet jabłkowy ,miód i oliwę z oliwek dokładnie wymieszać ,dodać sól i pieprz do smaku. Mieszać sos do połączenia smaku i rozpuszczenia soli i miodu. Na talerz wyłożyć zielone liście szpinaku ,posypać kostkami mango .Wszystko skropić zrobionym sosem. Na to wyłożyć czarny ryz i na wierzch upieczoną rybę.
    Panko to panierka chleb pszenny pokroić w kromki ,podpiec -wysuszyć w piekarniku ,przy uchylonych drzwiczkach. Następnie połamać na mniejsze kawałki i rozdrabniać w blenderze pulsacyjnie ,aż powstaną granulki wielkości ryżu lub ziela angielskiego ,a niektóre ciut większe. Gotowe panko przełożyć do pojemnika i zamknąć.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com