piątek, 19 stycznia 2018

tarte flambée czyli flammekueche

 

tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego cebuli,boczku ciętego w drobne słupki i śmietany.
Napotkać można też flammekueche z różnymi dodatkami, jak tarty emmentaler,bialy ser czy inne, dodatki, ograniczone jedynie wyobraźnią kucharza.
W dawnych czasach flammekueche była przyrządzana jedynie przez osoby posiadające kamienny piec do pieczenia chleba .
Nazwa flammekueche oznacza "pieczona w ogniu"; jest to związane z faktem, iż podczas pieczenia w piecu, płomienie dochodziły do brzegów tarty pozłacając je.



Składniki:
ciasto
  • 250g mąki
  • 50 ml oleju
  • 100ml ciepłej wody
  • szczypta soli
nadzienie
  • 220ml gęstej śmietany
  • 100g sera białego
  • 2-3 cebule
  • 200g wędzonego boczku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • startej gałki muszkatołowej
Wykonanie


Połączyć mąkę z solą ,dodać ciepłą wodę i olej ,ugniatać do uzyskania jednorodnej masy,
lub wrzucić do misy i niech robot wykona za nas tą czynność ,jak ja zrobiłam.
Gotowe ciasto rozwałkować na kształt formy w której będzie pieczone .
Jedno duże lub dwa mniejsze. Ja użyłam formy do frytek z dziurkami ,ale każda inna będzie dobra.
Teraz wymieszać blenderem ,lub ręcznie serek ze śmietaną ,dodać olej ,gałkę muszkatołowej do smaku-można pominąć jak nie lubicie. Cebulę pokroić w piórka,boczek w paseczki.
Serkiem posmarować ciasto ,na to wyłożyć pokrojona cebulę i boczek.
Piec przez10-12 minut w piecu nagrzanym do 240 ° C



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com