wtorek, 6 lutego 2018

ciasto do porannej herbaty


Idealne ciasto do herbaty i bardzo proste do zrobienia ! Jest to pyszne ciasto, miękkie i lekkie jak obłok !! Przygotowuje się szybko ,skrobia ziemniaczana nadaje mu lekkości.skrobie ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydziana . U mnie ciasto było przełożone galaretka i całość wykończona bita śmietaną Można przełożyć dżemem,kremem budyniowym , lub zostawić samo . Ciasto jest proste i pyszne!


Składniki:
forma o średnicy 20 cm
  • 4 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 1starta skórka cytryny
  • 100 g mąki
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 30 g cukru pudru do białka
Wykonanie


Piekarnik nagrzać do 180 ° C . W tym czasie ubić żółtka z 120g cukru do spienienia.
Teraz dodać startą skórkę z cytryny,przesiane obie mąki I dobrze wymieszać składniki na wolnych obrotach miksera.Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, a gdy białka będą spienione, dodać 30g cukru.Masę jajeczna połączyć z ubitymi białkami. Ciasto powinno być gładkie i kremowe. 
Przełożyć ciasto do formy( wyłożonej dno papierem do pieczenia). Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 ° C i przez około 35-40 minut ( może być już gotowe nawet po 30 minutach ,to zależy od piekarnika ,ale każdy zna swój najlepiej). Ostudzić około 15-20 minut, a następnie wyjąć ciasto i posypać cukrem pudrem :))




1 komentarz:

  1. I am curious to fond out what blog platform yoou have bbeen using?
    I'm having some small security issues with my latest
    site and I would like to find something more safe. Do you have any suggestions?

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com