niedziela, 9 maja 2021

Szarlotka błyskawiczna


Składniki

  • 3 szklanki mąki u mnie orkiszowa

  • 3/4 szklanki oleju

  • 3/4 szklanki cukru drobnego

  • 8 malutkich jajek lub 4 duże jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1,5-2kg jabłek

  • 2 łyżki cukru

  • cynamon do smaku


Wykonanie

Jabłka obrać ,pokroić i prażyć w garnku z cukrem i cynamonem.

Do misy miksera włożyć resztę produktów (mąkę,olej,cukier,żółtka,proszek do pieczenia i śmietanę,)mieszamy na średnich obrotach do konsystencji kruszonki.

Podzielić ciasto-kruszonkę na dwie części 2/3 i 1/3.

2/3 wylożyć dno blaszki (na papier do pieczenia ) piec 10 min. w rozgrzanym do 180°piekarniku .

Lekko przestudzić ,wyłożyć jabłka. Ubić pianę z białek z odrobiną soli i 2 łyżkami cukru,następnie wyłożyć na jabłka. Posypać resztą ciasta .Piec w nagrzanym piekarniku do 180-185° do złotego koloru tj .około 40 minut

ps.

u mnie jablka miały dużo soku to przecedzilam na sicie i dodalam 2 jablka surowe pokrojone

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com