piątek, 31 stycznia 2014

paluchy serowo maślane

    1 płat gotowego  ciasta z biedronki  na pizze ,lub francuskiego                                                                                                 ,maslo,   
ser zółty                                                                                    
  ..Wykonanie :,ciasto rozkladamy ,smarujemy roztopionym maslem-ja mialam jeszcze zamarznięte roladki  masla i pietruszki i tu je wykorzystałam-posypujemy startym serem -u mnie parmezan- ,tniemy paski i składamy na pół i skrecomy...
.Gotowe,Smacznego...ja je jem z sosem salsa

Drożdżowe z kruszonką



KRUSZONKA:
50 g masła, miękkiego lub margaryny
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru

Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła).                                                                                                                 CIASTO SKLADNIKI                                                                                                   1 kg mąki
1 szklanka cukru
10 dag drożdży (cała kostka)
1 ½ szklanki mleka
cukier waniliowy
5 jajek
3/4 kostki margaryny
szczypta soli
ok. 100 g rodzynków
 wykonanie;
Z drożdży, letniego mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn.Gdy rozczyn po 15-20 minutach wyrośnie ,dodać go do miski z przesianą mąką Do tak powstałej masy ciasta ,dodac roztrzepane jajka ,cukier i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę.Gotowe ciasto zwinąć w kulę  i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia -podwojenia objętości. Rodzynki sparzyć, odsączyć, oprószyć mąką. Gdy ciasto podrośnie, połączyć je z rodzynkami i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch o ciasta. Nagrzać piekarnik na 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut. Niestety moja blaszka o wymiarach26x26x10cm okazala sie za mała...ale te spady są najsmacznięjsze...Pycha.SMACZNEGO!!!

Pico de gallo ostra czerwona salsa



trudność: łatwe

rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
składniki i przygotowanie:
Standardowy, pikantny dodatek we wszystkich meksykańskich restauracjach. Przygotowuje się go z pomidorów, cebuli, papryki jalapeño (w ilości zależnej od wytrzymałości przygotowującego), kolendry, mielonego kminu, chlustu keczupu, który lubię dodawać dla wzbogacenia smaku i uzyskania właściwej konsystencji. Zawsze doskonale się sprawdza z krakersami lub chipsami kukurydzianymi.

Ilość: 2 ½ szklanki

Składniki
2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę o boku 1,5 cm ze skórą i pestkami
¼ szklanki mielonej papryki jalapeño lub serrano (mniej lub więcej zależnie od wytrzymałości przygotowującego)
⅓ szklanki grubo posiekanej cebuli, wrzuconej na sito i opłukanej pod bieżącą zimną wodą
⅓ szklanki grubo posiekanej kolendry
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
½ łyżeczki soli
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
3 łyżki keczupu
2 łyżki wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
aut.Pépin   

środa, 29 stycznia 2014

chleb z samych ziaren,pychotka!


Składniki na 1 bochenek:

  • 135 g ziaren słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego
  • 65 g orzechów laskowych lub migdałów, mogą być ze skórką
  • 145 g płatków owsianych, tradycyjnych
  • 4 łyżki nasion babki płesznik (lub 3 łyżki proszku z tych nasion)*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub szczypta stewi)
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła ghee
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska)
W naczyniu wymieszać suche składniki: nasiona babki płesznik, sól, chia,słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki owsiane,. W drugim naczyniu wymieszać syrop klonowy z wodą    i olejem.
Wymieszać zawartość obu naczyń, do dobrego połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać łyżkę wody. 
Masę przełożyć do małej keksówki -ja dalam za dużą- wysmarowanej masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny).
Piec w tempeaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Gotowy bochenek postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić.
To teraz mój chleb nr.1,nawet mąż go polubił...
Smacznego :-).przepis z http://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/

SOK OWOCOWY DOMOWEJ ROBOT

..pyszny naturalny soczek..........
.--SKŁADNIKI-10 marchewek ,5 jabłek ,3 pomarańcze ,1-2 łyżki cukru brzozowego- Ksylitol,1 cytryna.
--SPOSOB WYKONANIA, 1-2 szklanki przegotowanej wody. Marchewki ,jabłka i pomarańcze zostawiamy na noc w lodowatej wodzie .Dnia następnego ,obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę .Gotowy sok rozcieńczamy z wodą i ksylitolem ,oraz sokiem z 1 cytryny.GOTOWE.SMACZNEGO!!! Domowy Wyrób

INDYCZA PIERŚ Z masłem

Pierś z indyka Inspirację znalazłam w ,,Wysokich obcasach" na tą pyszna, maślana pierś. Mięso  jest mięciutkie i kruche.Ten wyjątkowy smak zawdzięcza maśle ..
Gorąco polecam.

Składniki:

1 kg. piersi z indyka (cała z polędwicą)
1 pęczek natki pietruszki
1-2 pomarańcze
200 g. masła
sok z połowy cytryny
sól
pieprz

Sposób przygotowania:


Mięso myjemy, osuszamy. 
Pierś rozcinamy tak aby powstał płaski i równy kawałek mięsa. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem.
Maslo kroimy na kawałki, mielimy z natką pietruszki,robimy ruloniki i odstawiamy do lodówki aby stwardniały-u mnie robione maslo na noc
Gotowe ruloniki z maslą pietruszkowego  rozkładamy na ok. 3/4 płata mięsa,układamy dzwonka pomarańczy i zwijamy roladę. Sznurujemy ,lub spinamy .
Mięso wkładamy do brytfanki ,lub naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy pozostałe masło. Zamykamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 oC piekarnika na ok. 35-40minut.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką.SMACZNEGO!!!

wtorek, 28 stycznia 2014

Gnocchi ziemniaczane

 gnocchi di patate z ziemniaków gotowanych w mundurkach-----ja miałam wczorajsze z obiadu Przepis na gnocchi                               Składniki, około 6 porcji: • 1 kg ziemniaków (jesiennych ----- niemłodych, najlepiej odmiany „mącznej”, sypkiej) • 1 łyżka soli-ja zamiast soli dałam różne zioła • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu • 100 g mąki pszennej----zamiast mąki użyłam kaszki kukurydzianej • 1 roztrzepane jajko---ja dałam 2 zółtka                                                          Przygotowanie: * Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ziemniaki wymyć, nie obierać, nie nacinać skórki. Włożyć do garnka z wodą i gotować przez około 35 - 45 minut, do czasu aż będą miękkie. Ziemniaki odcedzić i jeszcze gorące obrać ze skórki. Od razu rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa. * Jeszcze ciepłe wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 - 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną. We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi. * Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podawać jako dodatek do dań, z ulubionym sosem lub pesto ..oryg.przepis na http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/gnocchi_ziemniaczane/przepis.html

Ciasteczka orzechowe

 Ciasteczka orzechowe (3-skladnikowe). Skladniki:- 20 dag wloskich orzechów luskanych - 20 dag cukru pudru (dla niektórych to duzo za duzo, wystarczy 15 dag) - 10 dag maslaWYKONANIE Orzechy zmielic. Maslo utrzec z cukrem, dodac orzechy. Formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego i klasc na pergamin zachowujac spore odleglosci. Piec w temperaturze 190 stopni okolo 10-15 minut. Uwazac, zeby nie spalic. Ciasteczka lekko sie rozplaszczaja podczas pieczenia. Jesli jakies ciasteczko w piecu opadlo, to najwyzszy czas juz je wyciagnac (choc moga sie wydawac jeszcze nie upieczone). Zdejmowac z pergaminu dopiero jak ostygna. Nadaja sie do puszkowania, o ile dotrwaja do tego czasu ...te same ciasteczka ,a na fotce na dole pokazane ciasteczka do pieczenia..zrodło-Siostra_Ducket

Petits Fours

Petits Fours to malutkie, ładnie ozdobione francuskie ciasteczka..                                   Składniki: Ciasto: * 6 jajek * 80g masy marcepanowej * 80g cukru * 120g mąki pszennej Nadzienie: * 150g dżemu malinowego * 80g dowolnego dżemu (u mnie z aronii. Drugi dżem nada dodatkowy smak i kolor, ale można użyć również tylko dżemu malinowego) * 30g cukru pudru * 120g masy marcepanowej                                                                                           Lukier: * 2 białka * ok. 2 szklanki cukru pudru * różne barwniki spożywcze Dodatkowo: * perełki cukrowe, czekolada lub orzechy do dekoracji                                                                    Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, marcepan (pokrojony na małe kawałki) i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Białka ubić osobno na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy z marcepanem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. 2. Ciasto rozłożyć na dwóch dużych blachach z piekarnikach wyłożonych papierem do pieczenia i upiec dwa cienkie placki (u mnie każdy placek miał wymiar: 34x 28cm). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) na złoty kolor. (Piekłam jedną blachę po drugiej). Jeszcze gorące przełożyć na kratkę z piekarnika i ściągnąć papier do pieczenia. 3. Jeden placek posmarować dżemem malinowym. Przykryć drugim plackiem. 4. Ciasto przeciąć na pół. Jedną połowę posmarować z góry drugim dżemem i nałożyć drugą połowę ciasta. (W ten sposób otrzymamy 4 warstwy ciasta). 5. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Masę rozwałkować i położyć na górę ciasta. Z góry obciążyć deską (i najlepiej jeszcze coś położyć na deskę) i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz. 6. Kolejno pokroić na prostokąty o wymiarach: 2x 4cm. 7. Białka zmiksować z cukrem pudrem. (Na jedno białko dałam lekko ponad 1 szklankę cukru pudru). Lukier podzielić na parę miseczek i do każdej wmieszać inny barwnik. Kolorowymi lukrami, przy pomocy pędzelka, posmarować ciasteczka. Ciasteczka układać na kratce z piekarnika. Kolejno dowolnie ozdobić. Jeśli ozdabiamy perełkami cukrowymi, należy ułożyć je od razu na świeżym lukrze.

Bezy matcha

 Skladniki: * 115 g bialek * 225 g cukru * 1 lyzka herbaty matcha * 3 lyzki soku z cytryny       WYKONANIE W garnku zagotowac wode i postawic na nim miske z bialkami. Dodac cukier i herbate. Caly czas mieszajac podgrzewac mase, az do calkowitego rozpuszczenia cukru i herbaty. Nastepnie zdjac miske i ubijac, az masa przestygnie (trwa to ok 15 minut). Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny. Bezowa mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac bezy na blache wylozona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do 150şC?. Wstawic blache z bezami i natychmiast zmniejszyc temperature do 100şC?. Bezy suszyc okolo 2-3 godzin. Ja zwykle susze okolo 1,5? godziny. Smacznego:-)....są pyszne polecam ,u mnie piekły sie około 60minut,-myślę ,że to zalezy od piekarnika.jak ktoś nie ma herbaty to można bez niej...ta herbatka nadaje ładny zielony kolor ..ja dałam cukier puder i mikserem ubijałam od początku ,a pod misą miksera była gorąca woda w tzw.płaszczu wodnym.Pozdrawiam.Jadzia....http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/bezy-matcha

CHLEBKI Z ZIARNEM NA ZAKWASIE

Chlebek z ziarnami,na zakwasie z mąki żytniej razowej- domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać 1 szklankę letniej wody i 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 1850 , przykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ZAKWAS z mąki żytniej razowej na chleb Do upieczenia chleba z mąką żytnią potrzebujemy zakwasu. Chleb żytni upieczony tylko z dodatkiem drożdży jest zbity i mniej smaczny. Zakwas to nic innego jak sfermentowana mąka (w czasie fermentacji widać bąbelki powietrza), więc jego kwaśny zapach może być dla niektórych osób nieprzyjemny, ale dopóki nie śmierdzi wymiocinami i nie jest pokryty pleśnią to wszystko jest z nim OK. ZAKWAS http://nk.pl/#profile/40987069/gallery/album/10/160 Zakwas: * Do czystego, najlepiej wyparzonego, litrowego słoika wsypuję 4 łyżki mąki żytniej razowej, dodaję szczyptę soli i wodę (jakiejś dobrej, mineralnej, nie zwykłej kranówy) w ilości takiej aby po wymieszaniu powstała rzadka ale nie wodnita papka. * Słoik przykrywam gazą i odstawiam w ciepłe miejsce. * Mieszam drewnianą łyżką co 12 godzin, najlepiej rano i wieczorem. * Po dwóch dniach dosypuję kolejne dwie łyżki mąki, dodaję wody i mieszam. * Jak zauważę, że zakwas pracuje (pojawiają się bąbelki powietrza) to 1 x na dobę dosypuję łyżkę mąki * Po czterech, pięciu dniach zakwas jest gotowy. * Dzień przed przystąpieniem do pieczenia chleba dokarmiam zakwas dwiema łyżkami mąki. Należy oczywiście pamiętać, żeby do pieczenia nie zużyć wszystkiego. Część zakwasu wrzucamy do słoiczka 3-4 łyżki, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. To będzie zaczyn do następny chleb

ryba w cieście

 piatkowy obiad lub kolacja                                                                                                                                         Ciasto: * 20g drozdzy * 1 lyzka cukru * 1 lyzka soli * 1 jajko * 250ml cieplego mleka * 6 lyzek masla * 1/2 kg mak i                                                                                            Farsz: * 30dag pieczarek * 2 cebule * 3-4 filety rybne (zalezy od wielkosci) * sól, pieprz=ja dałam mrożone warzywa -mieszanke zamiast pieczarek                                                 WYKONANIE Drozdze rozpuszczamy w mleku z cukrem. W duzej misce mieszamy make z sola. Dodajemy jajko, maslo i rozczyn; dokladnie wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby mozna podsypywac maka. Wyrobione ciasto przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci. W tym czasie jak nasze ciasto rosnie, przygotowujemy nadzienie. Pieczarki czyscimy i szatkujemy drobno; podsmazamy je razem z cebulkami, doprawiamy do smaku. Rybe przyprawiamy z obu stron. Wyrosniete ciasto dzielimy na 2 czesci. Z pierwszej walkujemy placek i wycinamy nozem ksztalt ryby. Delikatnie przenosimy na blache(wczesniej trzeba ja posmarowac maslem i podsypac maka). Brzegi rybki smarujmey bialkiem i z pozostalego po wycieciu ciasta doczepiamy paseczki, tak by farsz nam nie wypadl. Na wyciety tulów ryby kladziemy filety rybne, nakladamy pieczarki i wyrównujemy. Walkujemy druga czesc ciasta i za pomoca malej szklanki lub kieliszka wycinamy krazki (to bedzie luska i oko). Nozem wycinamy takze ogon i glowe. Gotowa rybe smarujemy rozklóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (175o) na okolo 40 minut(), pilnujac by sie nie przypiekla za bardzo ( pod koniec mozna przykryc wierzch folia aluminiowa). Smacznego :) żródło dzismamochotena.

Czekoladki z malinowym ganache

Skorupki: 150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej Pędzelek Foremki do lodu (nie za duże) Ganache malinowy: 200 g czekolady białej 175 ml puree malinowego 50 ml śmietanki 30-36% Łyżka cukru (w razie potrzeby) Ganache: Podgrzać puree malinowe ze śmietanką. Dodać czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Dokładnie schłodzić. Skorupki: Foremki zamrozić, pomalować czekoladą, schłodzić, znowu pomalować i znowu schłodzić. Do skorupek nakładać ganache, uważając, żeby nie pobrudzić brzegów, bo denko się nie przyklei. Schłodzić. Na wierzch nadzienia nakładać rozpuszczoną czekoladę (chłodną), dokładnie zaklejać wszystkie dziurki. Schłodzić.....zródlo forum cincin..

Bułeczki "ogony pawia"

Bułeczki "ogony pawia" 12 sztukSKLADNIKI 300 ml mleka, 9 dag masła, 65 dag mąki typ 550 lub 650, 1 łyżeczka drożdży instant, 1 łyżeczka soli, 4,5 dag cukru, 3 jajka, 9 dag stopionego masła do smarowania.WYKONANIE Do rondelka wlać mleko i podgrzać. Zdjąć z ognia, odlać 120 ml i do reszty dodać pokrojone na małe kawałki masło. Wymieszać aż się rozpuści i odłożyć. Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Zrobić dołek i wlać mleko z masłem, 70 ml czystego mleka i lekko roztrzepane jajka. Mieszać drewnianą łyżką - zaczynając od środka i zbierając systematycznie mąkę z boków miski. W razie potrzeby dodawać małymi porcjami resztę mleka - jego ilość zależy od rodzaju mąki. Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać 10 minut - powinno być zwarte i elastyczne. Miskę wysmarować stopionym masłem, włożyć do niej kulę ciasta i kilka razy obtoczyć tak, aby całe pokryło się masłem. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Odgazować naciskając dłonią, przykryć i odstawić jeszcze na 10 minut. W tym czasie stopionym masłem wysmarować foremki do muffinek (nie mogą być silikonowe). Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 równe części, jedną z powrotem schować do miski, drugą zaś rozwałkować na prostokąt wielkości 30x24 cm i grubości ok. 6 mm. Brzegi najlepiej równo dociąć prostym radełkiem (lub nożykiem do pizzy). Bok 30 cm podzielić na 6 pasków szerokości 5 cm, które to z kolei podzielić na 3 paski - 9 cm, 8 cm i 7 cm (czyli bok 24 cm).Posmarować masłem najdłuższy kawałek, ułożyć na nim średni kawałek i znów posmarować masłem. Na samej górze ułożyć kawałek najkrótszy, mocno docisnąć w środku (można trzonkiem łyżki drewnianej), posmarować masłem, złożyć na pół i wsadzić do foremki. Z resztą pasków zrobić dokładnie to samo. Gdy skończy nam się pierwsza partia (6 sztuk) - zrobić dokładnie to samo z odłożonym kawałkiem ciasta. Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i odłożyć na 30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C. Bułeczki posmarować masłem i piec 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze raz posmarować masłem i wyjąć z foremek. Wystudzić... albo jeszcze lepiej po prostu przestudzić na kratce. Bo ciepłe są rewelacyjne! Źródło: http://sandrakavital.blogspot.com/2008/08/des-petits-pains-en-queue-de-dinde.html
Pieguski- Uzalezniaja, wiec uwazajcie ;) wszystkie bym zjadła..hihihi                                                 Skladniki (na ok 36 sztuk): * 200g masla * 2 male jajka * 2/3 szklanki cukru * ˝ lyzeczki proszku do pieczenia * ˝ lyzeczki sody * Szczypta soli * Ok. 2-2.5 szklanki maki (ile zabierze ciasto)u mnie prawie 3 szklanki mąki poszło                                                                                                                      Dodatkowo: 100g czekolady mlecznej- poszatkowanej 1/3 szklanki pestek dyni ˝ szklanki rodzynek 2/3 szklanki zmielonych orzechów (laskowe i wloskie)                      WYKONANIE Miekkie maslo ucieramy z cukrem. Gdy otrzymamy juz jasna, gladka mase, dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia, soda i sola. Dodajemy do masy maslanej. Mieszamy. Wsypujemy dodatki i dokladnie mieszamy wszystko reka.--ja wszystko mikserem robiłam ,a raczej sam robił...ja tylko dorzucałam produkty,Nie dorobiłam sie takiego co by sam wrzucał i robił ciasto... Blache wykladamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kuleczki, ukladamy na blaszce i lekko splaszczamy dlonia. Pieczemy w temp 190st kilkanascie minut az nabiora ladnego koloru. http://zmiksowani.pl/przepis,176588,pieguski-najlepsze.html

Bułki na maślance

Bulki na maslance w sam raz na śniadanie ... Te pyszne, mieciutkie lekko miodowe buleczki pochodzią z blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Bulki na maslance 1 opakowanie suszonych drozdzy 1/3 szklanki cieplej wody 1 szklanka cieplej maslanki 2 lyzki miodu 3 lyzki roztopionego masla 1 duze jajko 2 lyzeczki soli 4 do 4 i 1/2 szklanki maki pszennej.                      WYKONANIE Miód, drozdze i wode wymieszac razem i odstawic na okolo 10 minut. Do duzej miski wlac maslanke, maslo, jajko, sól i wode. Wsypac 1 i 1/2 szklanki maki i calosc dokladnie polaczyc. Nastepnie powoli dosypac reszte maki do czasu, az ciasto zacznie odchodzic od miski. Ciasto przelozyc na lekko oprószony maka blat i wyrabiac przez okolo 7-10 minut, az zrobi sie gladkie i elastyczne. Czysta miske natluscic, z ciasta uformowac kule i wlozyc do srodka. Przykryc i odstawic na 1 i 1/2 godziny w cieple miejsce do wyrosniecia. Nastepnie podzielic na 18 czesci (u mnie wyszlo 14), z kazdej formowac owalna buleczke lub inny dowolny ksztalt i ukladac na natluszczonej lub wylozonej dobrym papierem blaszce (moje niestety przywarly do papieru). Przykryc i ponownie odstawic do podrosniecia na okolo 30 minut. Przed pieczeniem mozna posmarowac jajkiem i posypac np. makiem. Piec w 190oC przez okolo 15-18 minut. Mi wyszło 16 bułeczek .Jadzia

Bezy

http://nikolodkuchni.blogspot.co.uk/2012/10/bezy.html


Bezy
Składniki:

  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sztywno ubitych białek cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj aż grudki cukru nie będą wyczuwalne, a masa będzie zwarta i ciągnąca

Przełóż do rękawa cukierniczego, najlepiej z ozdobną końcówką wtedy bezy będą miały ładniejszy kształt. (Jeśli nie masz rękawa ani szprycy, możesz wykładać masę małymi porcjami przy pomocy dwóch łyżeczek).
Wyciskaj małe porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy trochę urosną, więc zachowaj odstępy. Piecz w 150°C przez około 30 minut, jeśli chcesz, żeby były chrupiące z wierzchu i mokre, ciągnące w środku lub około 45 minut, jeśli wolisz całkowicie suche bezy.

SMACZNEGO!

zupa cebulowa- zapiekana

zupa cebulowa- zapiekana łatwa....Skladniki 125 dkg cebuli (2-3 bardzo duze cebule) 80 g margaryny( 2 lyzki) 2 lyzka maki 50 g sera tartego gruyere (moze byc inny ale ma byc ostry) 1 maly kieliszek wina bialego lub madery 1 kajzerka pokrojona w plastry i podpieczona w piekarniku lub tosterze 1 1/2 l bulionu drobiowego sol, pieprz Przygotowanie Cebule przekroic na pol i pokroic w cienkie plastry. Na margaryne posmazyc cebule dodac make, mieszac az lekko zbrazowieje na koniec dodac kieliszek wina. W szybkowarze zagotowac bulion, dodac cebule, zamknac szczelnie i gotowac 10 min. Do miseczek zaroodpornych wlac zupe , na wierzch polozyc kromki podpieczonej bulki, posypac tartym serem i zapiec w piekarniku od gory az sie lekko zarumieni ser.To jest ta na foto Smacznego. ale można i tak.....--------------------------------------                                                                                    -----.Zupa cebulowa z grzankami z serem Do tej zupki zainspirował mnie Jamie Oliver, który zrobił ją z szałwią i kilkoma rodzajami cebuli. U mnie biednie, użyłam naszej zwykłej cebuli i pora. Ale i tak było smacznie. Cebulka staje się słodka, grzanki bardzo do niej pasują, a całość wykańcza angielski sos Worcestershire. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 5 cebul pokrojonych w plasterki - 2 małe pory lub 1 duży obrane i białe części pokrojone w plasterki - 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte - spory kawałek masła - oliwa - 1 litr bulionu - sól, pieprz - posiekana natka pietruszki - 8 małych kromek chleba (może być czerstwy) - sos Worcestershire - ser (u mnie gouda i pecorino) PRZYGOTOWANIE: Do rondla z grubym dnem wlać trochę oliwy, masło i dodać czosnek. Wymieszać, dadć cebulę, pory, posolić i popieprzyć. Przykryć garnek, zostawiając małą szparkę i dusić na maleńkim ogniu 50min, z tym, że na ostatnie 20 min zdjąć pokrywę, by cebula nabrała złotego koloru. Od czasu do czasu zamieszać cebulą, by nie przywarła. Po tym czasie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 min. Doprawić jeśli ewentualnie trzeba i dodać natkę. Rozgrzać piekarnik, opiec kromki chleba z obu stron. Nalać zupę do żaroodpornych miseczek. Ułożyć chleb na ich wierzchu i lekko wcisnąć. Posypać startym serem i skropić sosem Worcestershire. Wstawić miski na blasze do piekarnika i zapiekać chwilkę aż ser się roztopi. Podawać gorące. Smacznego!

Pain au Levain Fendu

dopiero co z kamienia wyciągnięty...częstujcie się ,smacznego... Pain au Levain Fendu  
Składniki na 3 bochenki:ja upiekłam 2 bo nie weszły by mi 3 na kamień 
  • * 1000g białej pszennej maki chlebowej
  •  * 60g maki pszennej razowej 
  • * 60g żytniej maki razowej 
  • * 680g wody
  •  * 300g pszennego zaczynu zakwasowego 100% 
  •  * 24g soli 
  • * 5g drożdży instant (opcjonalnie) 

Mąki wsypać do dużej miski, dodać wodę i dokładnie wszystko wymieszać. 
Miskę przykryć szczelnie folia i zostawić do autolizy na 20 minut. 
Następnie dodać zaczyn, drożdże i sól. Po ponownym dokładnym wymieszaniu, wyjąć masę na stół i zagnieść gładkie ciasto o średnio rozwiniętym glutenie. Zostawić do wyrośnięcia na 90 minut, składając ciasto co 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części (około 700g), każdą zawinąć w lekką kule i zostawić na 15 minut. Następnie ukształtować owalne bochenki. Ułożyć je na omączonym delikatnie stole gładką stroną w górę, posypać odrobiną mąki i wałkiem wycisnąć wgłębienie wzdłuż bochenka. Powstały krater poszerzyć rolując wałek w przód i w tył aż spód krateru będzie cienko rozwałkowany a sam krater będzie miał około 5cm szerokości. Lekko obsypać mąką i zawinąć obie części chleba do środka tak aby się stykały. Tak uformowane bochenki ułożyć kraterem w dół w koszach i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W ostatniej godzinie wyrastania rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250°C. Bochenki wyłożyć na łopatę kraterem w górę i zsunąć do naparowanego pieca. Natychmiast zmniejszyć jego temperaturę do 230°C i piec przez 30 minut. Smacznego:-)http://www.google.pl/webhp?hl=pl#hl=pl&gs_nf=3&cp=20&gs_id=6&xhr=t&q=Pain+au+Levain+Fendu&pf=p&output=search&sclient=psy-ab&oq=Pain+au+Levain+Fendu&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=895ac3970a98dcea&bpcl=38625945&biw=1213&bih=580

golden syrup

przepis na czesty skladnik wielu wypieków i deserów, trudno dostepny m.in. w Polsce. Jest idealny. Kolor, konsystencja i przejrzystosc jak oryginalnego - moze Wam przypominac plynny miód; smak delikatnie mniej cytrynowy, ale to mozna 'podrasowac' ;). Warto zrobic, zobaczycie, jak czesto Wam sie przyda. Skladniki: * 200 g cukru * 50 g wody W wiekszym garnuszku zagotowac cukier z woda, na sredniej mocy. Gotowac do momentu, az cukier sie skarmelizuje i calosc bedzie rzadka i bedzie miala piekny ciemnozloty kolor (nie przypalic - nada to gorzkiego posmaku). Zdjac z palnika. Ponadto: * 1 kg cukru * 600 g wrzacej wody * 2 lyzki soku z cytryny (mozna dac wiecej) Ostroznie do goracej mieszaniny dodac wrzaca wode (reakcja bedzie prawie wybuchowa - nalezy byc bardzo ostroznym!). Wsypac cukier i dodac soku z cytryny. Wymieszac, zagotowac i gotowac na minimalnym ogniu przez 45 minut (najlepiej nie mieszajac w ogóle), az syrop troche zgestnieje. Goracy syrop bedzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgestnieje. Jesli mimo wszystko po wystudzeniu nie bedzie wystarczajaco gesty, wystarczy go jeszcze raz przelac do garnuszka i pogotowac. Jesli bedzie zbyt gesty wystarczy dodac goracej wody i wymieszac. Wystudzic, przelac do sloiczków. Przechowywac w szafce w temperaturze pokojowej. Z przepisu otrzymacie okolo 1 litra golden syrupu. Smacznego :) http://auntyyochana.blogspot.com/

batonik Bounty


Drozdzowe buleczki

z przepisu Martha Stewart Living. Pyszne!Warto zrobić ,znikaja bardzo szybkooooooo              


 SKLADNIKI    


 
maki 1 szklanka mleka (uzywam szklanki i poj. 250 ml) 
120 g masla 
1/3 szkl cukru 
2 i 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy instant 
3,5 - 4 szklanek maki pszennej (ok. 600 g) 
2 duze jajka 
1 zóltko wymieszane z lyzka smietany kremówki, do posmarowania buleczek 

Nadzienie
230 g sera kremowego (uzylam sernikowego, z wiaderka) 
1/4 szklanki cukru
 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 
1 duze zóltko 
1 lyzka plus
 2 lyzeczki maku
 1/3 szklanki gestej konfitury z wisni  
Ciasto: 

Mleko (cieple), maslo (stopione), cukier wymieszac w garnuszku. Polaczyc z drozdzami i 2 szklankami maki i szczypta soli. Nie mieszac, odstawic na 5 minut. Uzywajac miksera z hakiem wymieszac ciasto na srednich obrotach, nastepnie, wciaz mieszajac, dodawac po jednym jajku. Zmniejszyc obroty do minimum i wsypywac stopniowo reszte maki - ciasto nie powinno byc zbyt klejace. Wyjac cisato z miski na oprószony maka blat i uformowac kule. Przelozyc ja do miski, przykryc sciereczka i odstawic do wyrastania na godzine.  

Nadzienie

wszystkie skladniki wymieszac w miseczce, odstawic. Wyrosniete ciasto przelozyc na oprószony maka blat i rozwalkowac na kwadrat o boku 40 cm. Odciac nierowne brzegi tak, by powstal równy kwadrat o boku ok. 37,5 cm. Jesli ciasto jest zbyt miekkie, mozna je schlodzic przez 10 minut w lodówce. Ostrym nozem podzielic ciasto na kwadraty o boku 12,5 cm. Na kazdym zrobic ukosne naciecia (jak na zdjeciu). Na srodku ulozyc lyzke sera, lyzeczke konfitur i zwinac buleczki - jak na zdjeciu. Konce rogów powinny byc dobrze sklejone, poniewaz ciasto podczas pieczenia moze sie rozklejac. Kazda bulke posmarowac glazura z jajka. Odstawic do wyrastania na 20-30 miut. Piekarnik nagrzac do 180 st C. Wstawic bulki, piec ok. 16-18 minut. Beda zlotobrazowe. Po upieczeniu ostudzic na kuchennej kratce. Smacznego!robi sie je szybko ,pomimo ,że tyle do czytania.....

Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym


Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym..przepis na tej stronie ..http://www.justmydelicious.com/2010/12/piernikowe-filizanki-z-kremem.html.........moje uszka do filiżanek są z ciasta piernikowego...                                                                            .Skladniki na pierniczki: * 2 szkl maki * 6 lyzek miodu * 3/4 szkl cukru * 1 lyzeczka sody oczyszczonej * 2 lyzeczki przyprawy do piernika * 2 lyzki masla * 1 jajko Do przesianej maki wlej rozpuszczony goracy miód i lyzka wyrób ciasto. Dodaj cukier, sode, przyprawy, maslo i jajko. Teraz calosc wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny i piecz az beda rumiane w 180C. Przed wyjeciem poczekaj, az ostygna.,,,,                      ,, Skladniki na przygotowanie czekoladowego kremu: * 1 tabliczka czekolady mlecznej * 50g kremówki Czekolade rozpusc w kapieli wodnej i 
wmieszaj w nia kremówke. Calosc zmiksuj przez chwile na niskich obrotach tak, aby masa byla puszysta. Przygotowana w ten sposób mase nakladaj do ostudzonych filizanek. Dodatkowo: * 1/4 tabliczki mlecznej czekolady * bita smietana * odrobina kakao Czekolade roztop w kapieli wodnej i namaluj nia na pergaminie ksztalt uszka filizanki. Pozostaw do zastygniecia, a potem przytwierdz do upieczonej filizanki przy pomocy np. lukru. Bita smietane nalóz na wierzch filizanek i spożytkuj kakao do obsypania calosci..SMACZNEGO

poniedziałek, 27 stycznia 2014

chlebki tureckie

‘Jedynym sposobem pozbycia sie pokusy jest uleganie jej’ - tak madrze powiedzial kiedys Oscar Wilde.=== Składniki: 1,,,,,,ciasto: * 450 g mąki * 20 g drożdży * szczypta cukru * 1/2 łyżeczki soli * 1 łyżka oleju * 2 łyżki jogurtu 2,,,,,,nadzienie: * 1/2 czerwonej papryki bez gniazda nasiennego, pokrojonej w drobną kostkę * 2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę * pęczek tymianku, grubo posiekany * pęczek dymki pokrojonej w kostkę * 250 g mięsa mielonej baraniny * 2 łyżki oleju * 1 łyżeczka nasion czarnuszki * sól * świeżo zmielony pieprz                                                                                                                                                                                        -Wykonanie: ,ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody, dodajemy sól, olej, jogurt i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.                                                                                                                                           ,nadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.  Najlepiej dodawać mąkę stopniowo i w zależności od tego jakie będzie wychodzić ciasto dodać jej trochę mniej (lub więcej). Ja osobiście wolę nawet jeśli ciasto jest trochę klejące i przy wałkowaniu podsypać je mąką niż kiedy wychodzi za twarde. Użyłam suszonego tymianku,świeży dopiero dorasta na parapecie :.Jadzia =ps.farsz według uznania,nie każdy lubi baraninę..lub taki                                                                                                                                         ;Farsz: * podwójna pierś z kurczaka * 1 duża cebula * 2 ząbki czosnku * 2 dojrzałe pomidory * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * sól. pieprz, ostra papryka, tymianek * olej * keczup..Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kiedy kurczak się już lekko przyrumieni

MAŚLANY CHLEB

"Dziś polecamy pyszny chlebek maślany w kształcie słonecznika :).         Składniki: * 700g białej mąki * 250 g świeżego mleka * 120 g masła (stopione) * 40g drożdży * 2 jajka, * 1 łyżeczka soli i cukru Na wierzch: * 1 żółtko * 100 g masła * 1 łyżka mleka * ziarna sezamu, zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego)  WYKONANIE . Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała.. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy, rozkładamy w celu uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić na 8 mniejszych kulek itd. Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem trójkąty wkładamy między „puste” miejsca z przodu Następnie odwijamy. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciastaCałość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem.  Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w zależności od piekarnika) przykryć chleb folią. Źródło: "Słoneczny" chlebek

ESTONSKI KRINGEL


Jest to ciasto z nadzieniem cynamonowym w stylu Kanelbullar, Estonski Kringel jest bardzo pyszny, miekki z chrupiaca skórka na zewnatrz.Polecam"                                               Skladniki: * 2 szklanki maki pszennej * 120 ml letniego mleka * 15g swiezych drozdzy * 30g roztopionego masla * 1 zóltko * 1 lyzka cukru                                                                                                                        Nadzienie: * 3 lyzeczki cynamonu * 4 lub 5 lyzek cukru * 50 g stopionego masla       Wykonanie: Wymieszac drozdze z mlekiem, cukrem i pozostawic na kilka minut. Dodac zóltko, stopione maslo, make i zagniesc calosc. Ciasto umiescic w misce wysmarowanej tluszczem, przykryc i odstawic do wyrosniecia. Rozgrzac piekarnik do 200 ° C. Wyrosniete ciasto rozwalkowujemy na prostokat (grubosc ciasta ok. 1mm) Rozsmarowujemy na calym ciescie wczesniej stopione maslo zmieszane z cukrem i cynamonem. Ciasto zwinac w rulon, a nastepnie przeciac na polowe Skrecic obie czesci, tak aby warstwy posmarowane cynamonem byly widoczne. Uformowac okrag, a nastepnie przeniesc na blaszke. Na góre ciasta rozsmarowujemy pozostale nadzienie, posypujemy delikatnie cukrem. Piec przez 30-35 minut, az wierzch bedzie brazowy. Zródlo: Estonian Kringel

niedziela, 26 stycznia 2014

naleśniki z gotowanych ziemniaków


Nietypowe naleśniki bo z ziemniaków. Łatwe w przygotowaniu. Przepis z gazetki " Przyślij przepis 5/2009 ".


Składniki :

1 kg ziemniaków
20-25 dag mąki
3-4 jaja ( dałam 3 )
1 szklanka mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać więcej mleka,lub wodę mineralną. Masę nakładamy chochelką na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. U mnie po 3-4 minuty na jednej stronie...

Do naleśników mogą być

Pieczone pieczarki
Przepis z http://www.fullforkahead.com/2012/09/19/roasted-mushrooms/



pieczone pieczarki

Składniki :

450 g pieczarek
2 łyżki kaparów posiekanych i opłukanych
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki masła pokrojonego na kawałki
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
1/8 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Większe pieczarki tniemy na ćwiartki, mniejsze na pół. Kapary i czosnek drobno siekamy. W płytkim naczyniu do zapiekania ( najlepiej jakby było na tyle duże żeby pieczarki nie leżały jedna na drugiej ) mieszamy wszystkie składniki wyżej wymienione oprócz soku z cytryny i natki pietruszki.

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Pieczemy 15-20 minut aż pieczarki nabiorą rumianego - złotego koloru, pamiętając aby zamieszać od czasu do czasu.

Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego
:)

Kotlety mielone z wołowiny i szynki

 Kotlety mielone z wołowiny i szynki 600 g mielonej wołowiny ,400 g szynki, 1 duża cebula sól, pieprz        1 -2jajka -zależy od wielkości ,2 łyżki masła, olej do smażenia, kaszka kukurydziana -ja daje na wyczucie zamiast bułki ,1 łyżeczka suszonego tymianku, kaszka kukurydziana do panierowania.

CIASTO KUKUŁKA




Biszkopt ciemny

  • 6 jaj
  • 1szkl. mąki
  • 1szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao

Biszkopt jasny

  • 4 jaja
  • pół szkl. mąki ziemniaczanej
  • pół szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szkl. cukru

Masa śmietanowa

  • Dwie śmietany 30% (0,5l. każda)
  • 8 łyżeczek żelatyny

Poncz

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • czekolada gorzka (100g)
  • czekolada mleczna (100g)
  • 3-4 kieliszki wódki
  • 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
  1. BISZKOPT CIEMNY : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, porcjami dosypywać cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka, miksować. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 38/22cm. Piec 25-30 minut w temp.175*C Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
  2. BISZKOPT JASNY: Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (mogą być większe)
  3. PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, dodać połamane czekolady i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad, wystudzić. Do wystudzonego dodać wódkę, wymieszać.
  4. BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem, dodać wystudzoną żelatynę, wyłożyć na pierwszą część biszkopta ciemnego, na śmietanę poukładać ciasno połamany biszkopt jasny, polać dokładnie wystudzonym ponczem. Tak samo zrobić z drugą śmietaną i wyłożyć na naponczowny biszkopt, przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta, udekorować według uznania .Ciasto  publikowany w PP 05/2013