Google+ Followers

Placuszki ogórkowe z mąki z bobu


 

Bób to roślina bardzo bogata w składniki odżywcze - błonnik, białko, witaminy A, B oraz C. Jest bogata w wapń, fosfor oraz żelazo. Nie zawiera cholesterolu.
Bób.Jego uprawa znana jest od setek tysięcy lat. Zajadali się nim starożytni Chińczycy czy Rzymianie.



SKŁADNIKI:

  100-150 ml wody-wody tyle ,aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany             szczypta soli                                                    2szklanki  mąki z bobu                                                            szczypta pieprzu                                                                 olej do smażenia                                                                           2jajka                                                               1-2 ogórki zielone-w zależności jak duże są
  
                                 WYKONANIE:




Jajka ubić ,dodać wodę,szczypte soli ,pieprzu i mąke z bobu.Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.Dodać ogórki zielone pokrojone w plasterki.Wymieszac dokladnie. Rozgrzac patelnie z oliwą i smażyć na małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.

   
       Kotlety


 SKŁADNIKI:

  • 2-3 ząbki czosnku;
  • Oliwa z oliwek do smażenia;
  • Świeże lub suszone zioła (rozmaryn, tymianek, oregano)
  • Pieprz i sól.
  Sposób przygotowania:
                                                                                                                                                                           Zioła oraz czosnek posiekać i połączyć z oliwą. Marynatą natrzeć mięso i umieścić  w chłodnym miejscu na około godzinę . Przed ułożeniem  na  patelni grillowej należy oprószyć je z obu stron pieprzem. Piec do momentu zarumienienia się mięska ,ale aby pozostalo w środku soczyste

                                                                                                     Sos czosnkowy


SKŁADNIKI:
 
  • 1-2 łyżeczki  soku z cytryny            
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  •  2-3  łyżki  majonezu
  • sól
  • pęczek szczypiorku posiekanego
  • pieprz do smaku
  • sól
  • środki czosnku zielonego do smaku -kilka sztuk.ps.środki zielone czosnku to zielone w czosnku to kiełkujący pęd, z chlorofilem.Zimowy czosnek na działce rośnie ,a środki sie wyciaga .Tniemy na drobniutko tylko tą część do  zgrubienia.

Przygotowanie:

Majonez z jogurtem dokładnie mieszamy .Dodajemy sok z cytryny i cukier ,ponownie mieszamy ,az cukier sie rozpuści.Następnie dodajemy pocięty drobniutko czosnek zielony i szczypiorek .Doprawiamy solą i pieprzem.  Gotowe!
Wykorzystaj mąkę z ciecierzycy

Poranne zdrowe śniadanie-zupa

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/05/zdrowe-sniadanie-zupa.html
 Kiedy rano z łóżka wstaję. Z uśmiechem witam dzień.Do kuchni udaje się  by coś smacznie i zdrowo zjeść. Gdy najdzie Cię ochota, nie wahaj się zaszaleć.  Stop! Pamiętaj jeszcze o tym, by witamin więcej było  i owoców kilka plastrów na wierzchu się pojawiło.Teraz swe dzieło możesz śmiało zjeść wraz z wielkim smakiem



      SKŁADNIKI:                                                                                                                                      1,5-2  litra wody wrzącej                                                                                                                      szczypta kurkumy
 2 łyżki kaszy jaglanej                                                                                                                                 3 łyżki płatków owsianych                                                                                                                            imbiru  szczypta -świeży starty łyżeczka                                                                                                     sól do smaku,                                                                                                                                           utarte  jabłko                                                                                                                                           wrząca woda do uzupełnienia zupki  lub mleko jak kto lubi                                                                                                                                                               5-6 orzechów wloskich posiekanych na kawałeczki   lub innych                                                                 łyżeczka rodzynek                                                                                                                                   łyżeczka owocu goi ,                                                                                                                               2-3 morele suszone,                                                                                                                                     pare ziaren owocu jagody  akai,                                                                                                                    masło i     miód do smaku                                                                                                                                                                              WYKONANIE:    GOTOWANIE:                                                                         1,5 litra wrzącej   wody ,kurkumy , 2 łyżki kaszy jaglanej  ,3 łyżki płatków owsianych, imbiru szczypta   ,    sól do smaku  .Te skladniki gotujemy okolo 25-30 minut.Po tym czasie dodajemy utarte jablko     ,wrząca woda do uzupełnienia zupki  lub mleko jak kto lubi, 5-6 orzechów wloskich posiekanych na kawałeczki    , łyżeczka rodzynek  ,morele ,owoce akai ,owoce goi i gotujemy około 10 minut ,Następnie dodajemy  masło i miód do smaku  i podgrzewamy około 1 minuty.Gotowe.Smacznego 
                                                                                                                                       Zupę można przygotować na wieczór a rano podgrzać ,zamiast kaszy jaglanej można dać ,kasze kukurydzianą,płatki pszenne lub jęczmienne.Zamiast wrzątku w drugiej fazie można dodac mleka.
                                                         

                                                                                                                                            

Domowa apteczka--syrop z babki lancetowatej

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/05/domowa-apteczka-syrop-z-babki.html#links

SKLADNIKI                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       ..                  50 dag młodych listków babki lancetowatej                                                                                                 5- 10 dag  cukru                                                                                                                           sok z  cytryny                                                                                                                                           30-40 dag miodu                                                                                                                                           250 -300 ml wódki                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               ...                                                                                                                                                                      WYKONANIE          

 Umyc ,wysuszyc liście babki lancetowatej .Nastepnie liście pokroić,  przekręcić przez maszynkę,lub wycisnąć sok w wyciskarce do soku.Powstałą papke -kręcona przez maszynke do mięsa,przecedzić przez pieluchę.Powstaly sok wymieszać z cukrem i miodem  Dodać wyciśnięty sok z cytryny.Podgrzewac do rozpuszczenia skladnikow.Następnie doprowadzić do wrzenia.Dodac wódkę,gorący syrop ,zlac do butelek -najlepiej ciemnych

Zima i jesienia używać na kaszel .Przechowywać w chłodnym miejscu np. piwnicy
                                  Domowy Wyrób

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIE


                                         Składniki:                                                                                                                                                                  1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku – rozmrożonego i odsączonego na sitku                                                                                                                                            30 g masła                                                                                                                                                    4 jajka – oddzielnie żółtka i białka                                                                                                            szczypta utartej gałki muszkatołowej                                                                                                                1 łyżka parmezanu                                                                                                                                        sól     pieprz                                                                                                                           Farsz łososiowy:                                                                                                                      1-2 szt twarożku śmietankowego (np. Philadelphia  lub Almette jogurtowy)                                                    9-10 dużych plastrów wędzonego łososia                                                                                                                                                                                                Dodatkowo:                                                                                                                                         papier do pieczenia bardzo                                                                                                                         ostry nóż do krojenia rolady                                                                                                                  cytryna pokrojona na ósemki – do dekoracji                                                                                                                                                                                                                                                                                      
Wykonanie:                                                                                                       Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Odsączony szpinak smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy. Połączyć z masłem. Odstawić do wystygnięcia. Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić oliwą.  Szpinak połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać. Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut aż stężeje. Placek szpinakowy wyjąć z piekarnika, oprószyć tartym parmezanem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia. Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie twarożek. Ułożyć plastry łososia,tak aby pokryły całą powierzchnię. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ścisło folią aluminiową i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny . Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Udekorować cząstkami cytryny. Smacznego:) Przepis pochodzi z książeki kulinarnej pt. “Wykwintna kuchnia światowa” Mary Berry    Czas na szpinak 4!

.NA ZIELONEJ ŁĄCE

 SKŁADNIKI ---Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ---                                                                                              -Masa: 300 ml śmietany 36% 2 śmietanki fixy 2 łyżki cukru pudru                                               -Dodatkowo: owoc granatu ---                                                                                                               -WYKONANIE                                                                                                                  ...                                                               Ciasto: Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy szpinak,delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C przez okolo1 godzinę lub do"suchego patyczka"--                                                                                                                                                             -Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały.Całość posypujemy pestkami granatu.SMACZNEGO!!!przepis od Eli
             Czas na szpinak 4!

Szczawiowa z ryżem

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/05/szczawiowa-z-ryzem.html

  •  SKŁADNIKI:
  • 2 cebule
  • 2 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • porcja rosołowa z kaczki
  • 2-3  duże garści szczawiu
  • marchew 2-3 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler korzeniowy średniej wielkości 1/2 szt
  • ryż 
  • jaja na twardo 6 szt
  • pieprz
  • sól
  • lubczyk,                                                                                                                                       
  •  czosnek  2-3 ząbki

             
                                                                                                                                                                        WYKONANIE :                                                                                                                            Ugotować wywar . Dodać  cebule, liście laurowe, ziele angielskie, opłukane gałązki lubczyku oraz porcje rosołową,marchewkę ,pietruszkę i seler .     Całość razem gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40minut .                     Szczaw dokładnie umyć osączyć  i pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około3-4 centymetrów. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Przełożyć do niego szczaw i czosnek. Smażyć razem na małym ogniu przez około 5 minut.  Do gotowego wywaru dodać szczaw z czosnkiem, razem wymieszać i zagotować .  Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sypki ryz zagotować i pozostawić w ciepłym miejscu do wchłonięcia wody. Rozłożyć łyżką do talerza ryż i zalać gorącą zupą. Zupę podać  z ugotowanym jajkiem
    życzę smacznego.ps.u mnie bez śmietany.

Sos ze świeżych i suszonych pomidorów

 składniki na sos do makaronu pokrzywowego
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 czerwona  cebula pokrojona
  • 3-4 świeże pomidory pokrojone ósemki
  • 6-8 drobno porwanych liści bazylii
  • 1 łyżka liści świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • utarta skórka z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 1/2 szklanki oliwy
WYKONANIE  : 
                                                                                                                                                                      Na patelni roz­grze­wamy kilka łyżek oliwy z mary­naty z suszo­nych pomi­do­rów. Wrzu­ć pokro­joną w kostkę cebulkę, pod­sma­ż  chwilę i dorzu­cć pokro­jone świeże pomidory . Sma­ż ok. 3-5 minut ,gdy pomidory zmiękna ,dodaj  suszone z zalewy pomidory.Dopra­w  do smaku ziołami, czosnkiem, solą, pieprzem  i utartą skórkę cytrynową.  Tak doprawiony sos podsmaż  na wol­nym ogniu 3-4minuty. Do gotowego makaronu dodaj sos. Smacznego! Akcja bez nabiału Food Revolution

Pokrzywowe zielone makaronowe kluseczki


Składniki


  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 1  łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki oleju
  • 5-6 łyżek letniej, przegotowanej wody i sok z pokrzywy - około 1/2 szklanki soku




WYKONANIE





Na stolnicy lub blacie usypujemy kopczyk z mąki, a w jego środku robimy dołek. Do niego dodajemy jajka, sól, olej , wodę i sok z pokrzywy-wyciśnięty ze świeżej pokrzywy przez wyciskarkę ,ale można zmielic też w maszynce do mięsa i odcisnąć. Zagnieć ciasto z podanych składników.Teraz zagniatamy je tak, jakbyś chciała je odepchnąć od siebie i wbić w stolnicę zarazem. Po każdym takim ruchu zbieramy ciasto j z powrotem i ponownie rozciągamy. Pracujemy  z  nim około 10 minut. Dobrze  zagniecione ciasto na makaron  musi  odchodzić od dłoni, nie może przyklejać się do blatu.
 Odstawiamy  ciasto na 6 minut pod przykryciem ,aby odpoczęlo. Po tym czasie dzielimy  ciasto na 2-3 części, z każdej uformuj placuszek ,który wałkujemy cienko.Wysuszony placek ,zawijamy   w rulonik i kroimy na paseczki.Uzyskane w ten sposób kluseczki roztrzepujemy i wieszamy do suszenia np.na wieszaku.Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. W zależności od grubości należy taki makaron gotować 5-8 minut w osolonej wodzie.SMACZNEGO!!!







  Akcja bez nabiału Food Revolution

Sałatka z koprem włoskim

  • 1 czerwona i zółta papryka
  • 1 ogórek zielony
  • 1 koper włoski
  • 1 czerwona cebulka
  • sól,cukier ,pieprz sok z cytryny,oliwa truflowa
WYKONANIE:                                                                                                                                                                                        Umyte osuszone papryki potnij na małe kawałeczki -kostkę..Cebule w piórka ,ogórek i koper wloski  w plasterki.Wszystko razem wymieszaj ,posól,popieprz ,dodaj pół łyżeczki cukru i 1 łyzeczkę soku z cytryny.Wymieszaj ponownie i odstaw ,aby warzywa zmiękły.Po tym czasie odlej nadmiar soku i spryskaj oliwa -u mnie truflowa.
Akcja bez nabiału
Food Revolution

Piankowy rabarbar

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/05/piankowy-rabarbar.html
           
                                   SKŁADNIKI NA CIASTO:

2,5 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła, zimnego

5 żółtek, dużych

5 łyżek cukru

1-2 łyżki zimnej wody

szczypta soli



Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski.Masło kroimy w kostkę dodajemy do mąki plus cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrabiamy ciasto. lub (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części - około 3/4 i 1/4, każdą zawijamy w folię spożywczą, zamrażamy.Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziło.Blachę smarujemy masłem, wykladamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta (3/4), lekko przygniatamy łyzką lub dłonią dla wyrównania. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 185ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.-lub jak u mnie nie podpiekałam tylko wysypalam 2 łyżkami bułki tartej i wylożyłam owoce..

                

                                     OWOCE:

500 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki

2 łyżki cukru

2 łyżki bułki tartej                                                                                                                                           Oczyszczony pocięty na kawalki rabarbar przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zacznie się lekko rozpadać. Odcedzamy z nadmiaru soku. Na gotowe już owoce wyłożyłam piankę                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                   SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

5 białek, dużych

200 g cukru

2 budynie waniliowe, proszek

1/2 szklanki oleju

szczypta soli



Ubijamy na sztywną bialka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie powoli wsypujemy budynie w proszku, cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlewamy olej i cały czas miksujemy.
Na kruchy spód wykładamy bułkę tartą, wystudzony rabarbar, przykrywamy masą białkowo- budyniową i ścieramy na tarce schłodzoną część surowego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do zarumienienia ciasta. Smacznego. 

            

Do trzech razy

CIASTO,skladniki -3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 140 g masła lub margaryny kasi 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  Orzechowa warstwa - 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu  Budyniowa masa 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 250 g masła                                                                                                        Wykonanie                                                                               1)ciasta-Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 3 części.                                       2)masy orzechowej---Masło z cukrem i miodem zagotować .W momencie gdy cukier bedzie rozpuszczony dodac posiekane orzechy,wymieszac i chwile gotować .Wyłozyc na warstwę ciasta i upiec.--- 3)masa budyniowa--Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu,dodając cukier i 3 szklanki mleka Ucierając maslo dodawac partiami ostudzony budyń. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 -12 minut.i powtorzyc to z drugą częścia ciasta. Trzecią część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10-12 minut w temperaturze 180ºC.Wystudzony placek przelożyc masą budyniowa ,nakryć następnym plackiem.Następnie nałożyc na drugi placek mase toffi ,lub dżem i nakryc plackiem trzecim z orzechami -u mnie tym razem placek z przechami odwrócony do środka.Wstawic do lodówki na kilka godzin i gotowe.Posypac cukrem perlistym...Smacznego..

                          

Tofu z cykorią

Ojczyzną Cykorii jest Belgia, gdzie zaczęto ją uprawiać ok. 1850 roku, skąd rozprzestrzeniła się do Holandii, Francji, Włoch, Hiszpanii, Anglii, Niemiec, Szwajcarii i do Polski.
    Cykoria ma wysokie walory smakowe i odżywcze, jest dostępna na rynku w listopadzie, grudniu, styczniu, lutym, marcu i kwietniu, czyli wtedy, gdy brakuje większości świeżych warzyw. Dzięki zawartości goryczki - intybiny i inuliny - wpływa dodatnio na tworzenie się czerwonych ciałek krwi, przewód pokarmowy, wątrobę i nerki.
Cykorię spożywa się podróżnymi postaciami zarówno na zimno, jak i na gorąco.     Na świecie znanych jest wiele odmian cykorii, w Polsce uprawia się przede wszystkim: Witloof i Tardivo.

Składniki

  • 2 opakowania  tofu, osuszone
  • 1/2 szklanki sosu śliwkowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego-do smaku
  • 1 łyżka wina ryżowego Shao Hsing
  • 2 łyżeczki olej rzepakowy
  • 3 szalotki,  pocięte na plasterki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
  • 4 cykorie przekrojone podlużnie
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka prażone ziarna sezamu 
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego


WYKONANIE

  1. Rozkładamy ręcznik kuchenny i kładziemy na nim pokrojone w kwadraty tofu.Obciążamy deseczka do osuszenia z pozostałego płynu.
  2. Następnie mieszamy skladniki na sos- powidła  śliwkowe ,dżem truskawkowy, ketchup, sos sojowy i wino ryżowe,zagotowujemy.
  3. Podgrzewamy olej 2 łyżeczki w dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy  szalotki, czosnek i imbir,podsmażamy  mieszając, w ciągu pół minuty.Dodajemy  cykorie i smażymy , obracając, aż do jasnej zieleni,- 1 do 2 minut. Dodajemy   wodę , przykrywamy  i dusimy   do miękkości, około 3-5 minut. Wykładamy  wszystko na talerzu. 
  4. Ponownie rozgrzewamy patelnie na średnim ogniu, dodajemy  pozostałą 1 łyżkę oleju.Dodajemy  tofu osuszone w kostkach podgrzewamy ,często mieszamy , aż nabieże zlotego koloru  ze wszystkich stron, -6 do 8 minut . Dodajemy  sos; , mieszając tofu ,aż sos  pokryje tofu 1 do 2 minut. Podajemy z cykorią, posypane zarumienionym sezamem .Smacznego!!!
Tofu w akcji!