czwartek, 31 lipca 2014

Sos słodko-kwaśny

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/07/sos-sodko-kwasny.html.Wystarczy dodać ryż i pierś w słupki pokrojoną z kurczaka, aby zjeść smaczny obiad w kilka chwil. Składniki   
                                                                                                                                                       8-10 marchewek,        ,pół dyni            2,5kg pomidorów          1kg cebuli                             2 łyżki soli            3 -4 papryki (czerwona, zielona, żółta)          2 1/2 szklanki cukru           3/4 szk. octu               2-3 łyżki papryki słodkiej            1/2-1 łyżki chilli-w zależnosci czy lubimy ostre czy łagodniejsze           1 łyżka curry           1/2 łyżki białego pieprzu                         1 łyżka czosnku granulowanego        1 puszka kukurydzy            10 średniej wielkości brzoskwiń   2 łyżki musztardy
                                                                 Sposób przygotowania
   Pomidory obieramy ze skórek      i kroimy w większa kostkę. Dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę i dusimy w garnku na wolnym ogniu ok. 1h. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki papryki, odcedzoną kukurydzę oraz brzoskwinie w kawałkach a także pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 30 min, aby papryka zmiękła. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w szklance zimnej wody i tym zalewamy sos. Mieszamy chwilę i gorący nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy do góry dnem i czekamy aż sos ostygnie. Gotowe. można pasteryzować 10minut....moj przepis

    
                                      

RACUSZKI-PLACUSZKI SZPINAKOWE

  ..............................SKŁADNIKI :                                                                                                                                                                                                                                                                                                   30-40dag świeżego szpinaku       2,5 szklanki mąki             1,5 szklanki mleka          4 jajka          4-5 łyżek sera tartego parmezanu                 sól,pieprz            szczypta gałki muszkatołowej                                                                                                   .     
                                                                                                                                                                   ........................WYKONANIE:    Pyszne lekkie placuszki                                                                                                                                                                                                                                            


                              Umyty i osączony z wody świeży szpinak pokroić drobno  .Jajka zmiksować ,następnie dodać mleko .Do tak powstałej masy dodac mąke i start ser.Doprawić gałką muszkatołową,solą i pieprzem.Dodać pokrojony szpinak,.Wszystko dokladnie wymieszać.Odstawić  na 15-20 minut lub nawet na 1 godz.Po tym czasie ,ponownie zamieszać i smażyć placuszki -racuszki na rozgrzanej patelni z obydwu stron po 3-4 minuty.Do zarumienienia...
                      ................................................  SPEEDCOOK..........    ..............................................                                                                                                                             Umyty i osączony z wody świeży szpinak rozdrobnić obroty 3 ,czas 50s.  .Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego.i wyrabiać obroty 7 czas 30s.Dodać pokrojony szpinak,..Odstawić  na 15-20 minut lub nawet na 1 godz.Po tym czasie ,ponownie zamieszać i smażyć placuszki -racuszki na rozgrzanej patelni z obydwu stron po 3-4 minuty.Do zarumienienia....
Smacznego :-).
                                                                                                                                    

niedziela, 6 lipca 2014

Syrop ,sok lawendowy

A dla odmiany dziś syrop lawendowy z miętą  będący dobrą   bazą do deserów i herbaty.  Poprawia samopoczucie.  i nadaje świeży, pachnący aromat..
SKŁADNIKI                                                                                                                                                                 1litr  wody
1kg cukru

10 łyżek płatków lawendy
gałązki mięty
                          
                                                                                                                                                          WYKONANIE  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Umytą lawendę zalewamy wodą gorącą i pozostawiamy na kilka godzin,lub noc.Następnego dnia dodajemy cukier i  całość gotujemy na średnim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.Następnie dodajemy galązki mięty i pozostawiamy na 2-3 godziny do naciągnięcia aromatu .Gotowy sok,syrop zlewamy do butelek i pasteryzujemy w tem85 stopni C 25minut

CZARNA PORZECZKA -SOK


SKŁADNIKI                                                                                                                             
  •  1kg cukru
  •   4kg czarnej porzeczek
  • 10-12 łyżek miodu
  •  1 szkl soku z cytryny                                                                                                                                                                                                                                                                                 
                   
                           WYKONANIE

Porzeczki myjemy, i obieramy z szypułek-łodyżek.Obrane wkładamy do miski,zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc, aż puszczą sok. .Rano jak juz puściły sok ,dodajemy miód  i całość wstawiamy na  najmniejszy ogień .Raz po raz  mieszamy ,aby cukier  i miód się rozpuścił.Dodajemy sok z cytryny.Gotujemy około30-40 minut.Gotowy sok odcedzamy  do osobnego garnka ,przez dwa sitka.
Najlepiej takie o gęstych oczkach. Odcedzamy owoce, a sok zlewamy do przygotowanego garnka. Powstały sok, syrop zlewamy do butelek, zakręcamy Gotowe!                                                                       Pasteryzujemy w 85stopniach C 25 minut-ja mam garnek elektryczny od męża do weków kupiony kiedyś w Lidlu..wygoda ,bo nie trzeba bawic sie na kuchence ,ani w piekarniku i w nim wekuje przetwory.                                                                                                                                                                           

DŻEM ,FRUŻELIN z czarnej porzeczki

 SKŁAD:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      ...                                                                                                                                                                                                                                        .                                 2 kg owoców pozostalego z odcedzonego soku ,                              1kg świeżych  owoce ,      3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej ,         1 szkl. wody ,                                         sok z cytryny  -  1/3 szkl na 1 kilo owocu,      4-6 łyżek miód do smaku                                                                                          ..                                                                                                        
WYKONANIE                                                                                                                                                     Owoce z soku  mieszamy ze świeżymi owocami .Dawka  z soku 2:1 świeżych plus 6 łyżek miodu  i  sok z cytryny do smaku .Całość zagotowujemy .Na koniec do gotujących owoców dodajemy  mąke rozrobiona  w wodzie i zagotowujemy .Gotowy dżem ,frużeline przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 25 minut w 85 stopniach C  .Gotowe

piątek, 4 lipca 2014

Dżem-mus i pyszny sok z jabłek

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/07/dzem-mus-i-pyszny-sok-z-jabek.html


Składniki
  • 4 kg jabłek-u mnie papierowki z dzialki
  • 1 szkl.soku z cytryny,3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mięta cytrynowa gałązki świeże -z działki
  • cukier do dosłodzenia-u mnie 1 kilogram
  • 1-2 szkl wody-w zależności jak soczyste sa jabłka
Wykonanie

Jabłka umyć, pokroić na cząstki ,ogonki wyrzucić.  Włożyć do wysokiego garnka ,dolac wode i dusić do miękkości jakieś 20-30 minut. Po zagotowaniu i puszczeniu przez jabłka soku ,2/3 soku zlać .Pozostałą masę  przetrzeć przez dwa sitka ,aby żadna pestka nie przeszła.Wrzucic ponownie do garnka ,dodając cukier i listki,gałązki mięty i sok z cytryny.Dusić do rozpuszczenia cukru.Wlewamy  do musu 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej rozrobionej w 3/4 szkl.wody.Calość zagotować około 10 minut,lub do zgęstnienia musu.                                                                                                                                    

        Do  odlanego sok dodaje cukier do smaku i sok z cytryny .Wlewam do słoików .Dżem -mus i soki  pasteryzuje w 85 stopniachC  25 minut..Gotowe

czwartek, 3 lipca 2014

Truskawka z bobem-salatka z kujawskim smakiem

    
   SKŁADNIKI

  • 0,5 kg bobu
  • 1-1,5 szklanki  pokrojonego szpinaku świezego
  • sól, pieprz                                                                                                                                   1 czerwona cebula                 
  • 1/3 szklanki oleju kujawskiego
  •  łyżeczka cukru
  • maggi  do smaku                                                                        
  • sok z polowy cytryny
    •     1 szkl.pokrojonych truskawek                                                               
             WYKONANIE                                                                                                                                                                                                  Sos do sałatki: w niedużej misce mieszamy    1/3 szklanki oleju , sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru,maggi,pieprz. Mieszamy  zawartość miski na gładką masę. .Odstawiamy do przegryzienia na 10-15 mniut.W tym czasie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie bób 10 minut
    Gdy się lekko ostudzi obieramy go z szarych łupin.         Makaron gotujemy al dante ,przelewamy zimna woda i odstawiamy.Szpinak kroimy na cieniutkie paseczki.Wszystkie skladniki tj.makaron bób,truskawki, ,szpinak łączymy ze soba .Polewamy zrobionym sosem i mieszamy.Odstawiamy na 5 minut do połączenia składników.Smacznego
    ps...Makaron al. dente oznacza makaron ugotowany tak by był elastyczny i stawiał lekki opór zębom. Aby uzyskać makaron pożądanej twardości należy przede wszystkim przestrzegać zasady: '1 na 100' czyli 1 litr osolonego wrzątku na 100g suchego makaronu.
                                           

Jagodowy dzień -pierogi




SKLADNIKI
 
560 g mąki pszennej
szczypta soli
200-300 ml gorącej wody
2łyżki oleju

WYKONANIE
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody wlac olej ,i pomalutku wlewać do mąki, mieszając łyzką Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wyrobic ciasto 6-8 minut ,aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Przykryc ściereczką i odstawić na 20 minut
 Nastepnie wyłożyć ciasto na stolnice posypaną mąką.Podzielić ciasto na 3 kawałki i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm).
Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać łyżeczke jagód. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, .
W dużym garnku zagotować osoloną wodę  i wkladac pierożki ,gotować je  przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową ,przelać zimną wodą i układać na talerzu.
                            SKLADNIKI                                                                                                                                                                                                                                                                                           300ml wody 3MS  1 jajko     2 łyzki oleju    560 g (3 1/2 szkl.) mąki pszennej                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       WYKONANIE  W    SPEEDCOOK                                                                                                                                                                                                                                     Wszystkie składniki na ciasto włożyc do naczynia miksującego wg podanej kolejności .Wyrabiać  obroty 10 C ,czas 2 minuty.Gotowe ciasto wyjąć na stolnicę posypana mąką .Partiami rozwałkować i wykrawac koła .Na środek kola wkładac jagody posypane cukrem,zlepic i gotowac w osolonej wodzie do wypłyiecia pierożków.Gotowe                Słodkie jagodowe lato

środa, 2 lipca 2014

KUBUSIOWE SMAKI

Przepis pochodzi z książki  "Radość gotowania"                                                                                                                  
            SKŁADNIKI                                                                                                                                                                                                                                                          2 średnie marchewki (200 g)  , 3 jabłka (350 g) ,   1 banan (100 g)  , sok wyciśnięty z 3 pomarańczy (ok. 200 ml)  , sok wyciśnięty z 1/2 cytryny   ,  50 ml soku malinowego (lub syropu, ew. miód  do smaku)       ok. 500 - 600 ml wody                                                                                                                                                                                         
WYKONANIE....                                                                                                                                         Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy 250 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut.   Następnie przekładamy marchewkę do blendera, dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, banana, sok z pomarańczy i cytryny. Miksujemy wszystko przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach (najlepiej z funkcją turbo).   Powstały mus przelewamy do garnka, dodajemy pozostałą wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie usuwamy powstałą na powierzchni pianę, a gorący sok przelewamy do dzbanka i pozostawiamy do wystygnięcia.  ========Przygotowanie dla speedcook                                                                                                                     Do naczynia miksującego wkładamy marchewkę, rozdrabniamy obr.5/8sek  Dodajemy 500ml wody    i 200 soku z pomaranczy gotujemy tem.Gotowanie obr.1/ 7minut .    Uzupełniamy 1,5 litra wody,tem.Gotowanie 5 min./obr.2 .   Dodajemy   pozostałe składniki, miksujemy przy nałożonej MS obr,5/30 sek./ stopniowo zwiększając obroty do 7.  rozlewamy sok do butelek, zakręcamy.  Smacznego!

OSETYJSKIE PLACUSZKI Z NADZIENIEM




=================SKLADNIKI                                                                                                          -    ankhizhan,
-około sześciu filiżanek  białej mąki ,  - 1 łyżka   drożdży , -  1/2 szklanki mleka,lub ciepłej wody  ,-można dodać 1  jajko


WYKONANIE                                                 Przygotowanie ciasta:
Aby przygotować ankhizhan,, potrzeba wymieszać  jedną łyżeczkę suchych drożdży-u mnie 1 łyżka świeżych , jedną łyżeczkę białej mąki, jedną łyżeczkę cukru i wszystko wymieszać w szklance ciepłej wody.Pozostawic do wyrośnięcia na 10-15 minut.
                                                                                                                                                                   Ważne: mieszać ręcznie.W tym czasie przygotować dużą miskę,wlać ankhizhan i wsypac mąke 5 kubków -1 pozostawic do dosypywania.Wymieszać Można dodać  ciepłej wody, lub mleka, sól, i ręcznie wyrabić do gladkiego ,elastycznego ciasta .Gdy  ciasto jest prawie gotowe - dadać 30ml olej roślinny  ze wszystkich stron tak, że ciasto nie przywiera do ściany i dno misy. Przykryc szczelnie ciasto ,pokrywka lub folia , tak aby powietrze nie dostało się do ciasta. Czekać kilka godzin- u mnie 3 godz                                                                                                                                                                 .Wyrośnięte ciasto przełożyc na stolnicę wysypana mąką,podzielic na trzy części.Z,każdej zrobić kulę.
.                                                                                                                                       
Rozwałkować ciasto rękoma.
Włożyć trochę nadzienia na środku.Wyciągnij brzegi nad nadzieniem i rozciągnąć do środka.
Połączyć je .
Teraz wałkujemy rękoma , od środka w kierunku brzegów. Sztuczka na grubość jest to , że jesteśmy w stanie zobaczyć fakturę i kolor wypełnienia przez ciasto.
Odwrócić go i zachować toczenia.
Umieścić go na metalowej blasze lub patelni do pizzy.
Delikatnie dociśnij go do brzegu patelni. Po środku ,każdego placek musi mieć zrobiony otwor w środku.Czas pieczenia okolo 20-2 5minut w 200stopniach C w zależności od piekarnika .
Upieczone ciasto jest lekko zarumienione z wierzchu......WAŻNE ......po wyciągnięciu upieczonego placka od razu wierzch i boki smarujemy maslem.... aby góra i boki były miekkie
Gotowe. Wystarczy umieścić je na stole i smacznego

Gdy ciasto rośnie ,jest czas na przygotowanie nadzienia,,,,,,,,,,,,,,,,,,,                                                                                  ,                                                       ,,SKLADNIKI                                                                                                                                          1 udo indycze,3 ugotowane marchewki ,1 jajko,wegeta ,przyprawa gyros do smaku.
                        WYKONANIE    w speedcook                                                                                                                                   


================ tak wyglada gotowy ,po smarowaniu maslem=====================
  Mięso i marchewke  przemielić (obroty 5,a w trakcie ustawić na 7 przez 30sekund Speedcook)Dodac przyprawy ,jajko ,wszystko razem wymieszać i przelożyc do foremki wysmarowanej masłem.Pieczemy 20-25 minut w 200stopniach C

ps.może wydawac sie zagmatwane ,ale jest bardzo proste i smaczne .....W drodze na wakacje

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...