Google+ Followers

Szpecle, kluseczki---Speckle-noodles


Składniki:  

- 5-6 jajek


- 500g mąki pszennej


-około 150- 200 ml letniej wody


- sól


Dodatkowo:


- 2-3 łyżki masła

- cebula

- zielona cebulka

 -pieczarki
 -oliwki
 
WYKONANIE
 

Całe jajka wbijamy do miski , wlewamy wodę,dodajemy mąkęi łączymy składniki.Dokładnie wyrabiamy ciasto  do czasu, aż nie będzie grudek, Teraz solimy, mieszamy,i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie gotujęmy  posoloną wodę.  Do robienia szpecli jest specjalne „urządzenie”, ale… jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma. Można wykorzystać  tarkę jarzynową.  Na garnek z wrzącą wodą kładziemy tarkę, wlewamy porcję ciasta i plastikową łopatką przecieramy je do wody. Wyjdą nieregularne kluseczki. Gotujemy chwilę od wypłynięcia na wierzch. Gotowe szpecle przekładamy, do miski

Sposób podania szpecli zależy od gustu.Przysmażone na masełku. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko.  Wszystkie wersje  są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Smacznego.przepis z tarka dostałam ,ale można zobaczyć tutaj :)     Speckle-noodles                                               Ingredienti:


- 5-6 uova


- 500g di farina


-circa 150 a 200 ml di acqua tiepida


- sale


in aggiunta:

- Burro 2-3 cucchiai
- cipolla
- Cipolle verdi
  -pieczarki

  -oliwki


ESECUZIONE


Uova intere dovrebbero essere guidati in una ciotola, versare l'acqua, aggiungere mąkęi combinano składniki.Dokładnie Impastare la pasta fino a quando non ci saranno grumi Ora aggiungere il sale, mescolare e lasciare per 10 minuti. Nel frattempo, cucino acqua salata. Szpecli a fare uno speciale "dispositivo", ma ... se non hai quello che ti piace, allora ti piace quello che hai. È possibile utilizzare grattugia di verdure. Una pentola di acqua bollente mettere il marciapiede, versare una porzione di pasta e spatola di plastica li strofinare in acqua. Vieni gnocchi irregolari. Far bollire mentre entrando nel vivo. Pronto szpecle tradurre in una ciotola

Modo di somministrazione szpecli dipende gustu.Przysmażone nel burro. Dolce, con frutta, o salati con sugo di carne, pancetta, uova, zuppe ... e oltre. Tutte le versioni sono deliziosi. Szpecle, il piatto che viene preparato molto rapidamente con una piccola quantità di componenti. Godetevi. :)

KECZUP POMIDOROWO-ŚLIWKOWY-- PLUM di pomodoro







Składniki

  • 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów, z wykrojonymi szypułkami i przekrojone na pół
  • 600 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół
  • ilka ząbków czosnku-ilość zależy od gustu każdego
  • kawałek świeżego imbiru, długości 3-4 cm, obrany i drobno posiekany
  • 5 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki zaprawy cytrynowej
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • olej roślinny, lub olej z pestek winogron                                                                                                                                                         Wykonanie

Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju. Dodać  pomidory i śliwki,Wsypać łyżkę soli, dusić przez pół godziny pod przykryciem, następnie odkryć, porządnie wymieszać i na małym ogniu dusić przez przynajmniej 2 - 3 godziny co jakiś czas mieszając. Keczup zdjąć z ognia i zblendować.  Następnie przetrzeć keczup przez sito. Przetarty keczup  przelać z powrotem do garnka, w którym się gotował.    Dodać zaprawę cytrynową ,imbir,cukier,oraz sól do smaku, dokładnie wymieszać. Można dodać więcej cukru,- wszystko zależy od waszego smaku.Doprawiany keczup gotować na małym ogniu przez 1 - 2 godziny do czasu, aż będzie miał pożądaną, gęstą i lśniącą konsystencję. Gorący keczup przelać do słoików i dokładnie zakręcić Pasteryzować 15-20 minut.Gorące słoiki wyjąć i zakryc kocem ,do momentu, gdy same ostygna .Gotowe

PLUM di pomodoro


Ingredienti



     3 kg di pomodori molto maturi, i gambi e le metà wykrojonymi
     600 g di prugne, wypestkowanych e dimezzato
     Ilka spicchi d'aglio-importo dipende dal gusto di ogni
     pezzo di zenzero fresco, una lunghezza di 3-4 cm, pelato e tritato finemente
     5 cucchiai di zucchero di canna
     4 cucchiai di mortaio di limone
     sale e pepe nero appena macinato
     olio vegetale, io uso l'olio di vinaccioli

Preparazione:




Al fondo di una pentola capiente scaldare un paio di cucchiai di olio. Aggiungere i pomodori e prugne, versare un cucchiaio di sale, cuocere a fuoco lento per mezz'ora, coperto, poi scoprire, ben mescolate e fate sobbollire a fuoco basso per almeno 2 - 3 ore mescolando ogni tanto. Ketchup togliere dal fuoco e zblendować. Quindi pulire il ketchup attraverso un setaccio. Ketchup Worn a versare nella pentola in cui cucinare. Aggiungere il limone mortaio, zenzero, zucchero e sale a piacere, mescolare bene. È possibile aggiungere più zucchero - tutto dipende dal vostro ketchup smaku.Doprawiany cuocere per 1 - 2 ore fino a quando avrete desiderato, consistenza densa e lucida. Ketchup Hot versare in vasetti e stringere con attenzione le pastorizzati 15-20 minut.Gorące rimuovere vasetti e coprire con una coperta, fino a quando lo stesso freddo





Białe noce w Sankt Petersburgu ---Notti bianche a San Pietroburgu


Białe noce w Sankt Petersburgu-czyli Pluszki , rosyjskie bułeczki
  bułeczki,  mogą być  z serem, orzechami,makiem, , cynamonem lub po prostu z Waszym ulubionym dżemem...  Są przepyszne. Przepis z tej strony  ,bardzo polecam!
Składniki na 16 bułeczek:







  • 325 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.
Nadzienie makowe:
  • roztopione masło
  • cukier
  • mak (suchy)
Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.
lub nadzienie serowe:
  • 300 g zmielonego twarożku
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.

Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.

Gotowe bułeczki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na 15 - 20 minut.
Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Smacznego :)

Notti bianche a San Pietroburgo-o Pluszkiejmy, panini russi

       rotoli possono essere a base di formaggio, noci, semi di papavero, cannella, o semplicemente con la vostra marmellata preferita ... Sono deliziosi. Ricetta da questo sito, mi raccomando!

Ingredienti per 16 muffin:

     325 ml di latte tiepido
     50 g di burro, fuso
     1,5 cucchiaini di maionese
     500 g di farina di frumento
     50 g di zucchero
     mezzo cucchiaino di sale
     2 e 1/4 cucchiaino di lievito in polvere (9 g) o 18 g di lievito di birra fresco

Tutti gli ingredienti della pasta messi in macchina del pane nell'ordine indicato, il programma di 'pasta' e attendere che la pasta raddoppia di volume. ** Trascorso questo tempo, rimuoverli cosparsi di farina sul banco, diviso in 16 parti, con ogni forma tallone. Lasciate riposare per 5 - 10 minuti coperto con un panno umido.

Ogni perlina stendere su un cookie, che si diffuse con ripieno.

Poppy ripieno di semi:

     burro fuso
     zucchero
     Poppy (a secco)

Rotolato fuori il grasso un cookie con burro fuso, cospargere con lo zucchero, poi papavero.

o ripieno di formaggio:

     300 g di cagliata lavorato
     1/4 tazza di zucchero a velo
     Zucchero vanigliato 1 cucchiaio
     1 tuorlo d'uovo
     2-3 cucchiai di burro morbido

Macinare tutti gli ingredienti per una pasta liscia.

Scone imburrato compilato crollo rulonik. Ogni rulonik tagliato lungo la lunghezza uncut sinistro di circa un quarto a ciascuna estremità. Le estremità dell'involucro sotto e messo dentro l'incisione risultante.

Pronto a mettere panini su una teglia foderata con carta da forno, lasciare crescere per 15 - 20 minuti.

Spray forno acqua, il forno di circa 20 - 25 minuti ad una temperatura di 190 ° C.

Enjoy :)


babeczki z dyni -- muffin di zucca


SKŁADNIKI


¼ średniej dyni
1 średnia lub 2 małe cukini
marchew - 1 szt.
2-3 ząbki czosnku
jajko - 2 szt. mąka - 2-3 łyżki.
jogurt - 100 g
ser żółty - 100-200 g u mnie ser Grana Padano-link tutaj
sól, pieprz, przyprawy do smaku
zioła do smaku kwaśna śmietana

WYKONANIE





Cukinia, marchew i czosnek mielonego (najlepiej z małymi otworami), Otrzymaną masę dodać jajka, sól, pieprz, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Ciasto powinno mieć zarówno brązy nie są płynne, ale nie gruby. Zetrzeć ser. Rozprowadzić ciasto na formochkam (mam silikon). Posypać tartym serem i wysłać go w piecu. Piec w temperaturze 200-250 stopni przez około czterdziestu minut. Gotowość można sprawdzić wykałaczką.                                                                Podawać z sosem czosnkowym ,lub ketchupu Spróbuj.

Smacznego.



P.S. można dac też cebulke do smaku..
przepis z

muffin di zucca -------INGREDIENTI


¼ medio zucca
1 medio o 2 piccole zucchine
carote - 1 pz.
2-3 spicchi di aglio
Egg -. 2 pezzi pasto - 2-3 cucchiai.
yogurt - 100 g
formaggio - 100-200 su di me Grana Padano-link qui
sale, pepe, spezie a piacere
erbe aromatiche a piacere panna acida

ESECUZIONE



Zucchine, carote e aglio tritati (preferibilmente con piccoli fori), la massa risultante aggiungere le uova, il sale, il pepe, lo yogurt, la farina, il lievito e completamente wymieszać.Ciasto dovrebbe avere entrambi i marroni non sono lisce, ma non di spessore. Grattugiate il formaggio. Stendere l'impasto su formochkam (ho silicone). Cospargete con il formaggio grattugiato e inviarlo in forno. Cuocere in forno a 200-250 gradi per circa 40 minuti. Readiness può controllare con uno stuzzicadenti. Servire con salsa di aglio o ketchup prova.

Godetevi.



P. S. Si può anche dare la cipolla a piacere ..
fornitura di

karkówka do chleba --pane di maiale


Składniki:
2 kg dkg karkówki wieprzowej
1/2 łyzeczki papryki słodkiej i pieprzu, oraz 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżka majeranku, gruba sól morska,czosnek,
2-3 łyzki tymianku 1 łyżka-, vegeta,olej,
Dodatkowo:
garnek gliniany
Wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy. Suche składniki : pieprz, sól, majeranek podgrzewamy na patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i taką miksturą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia garnek gliniany moczyczymy w zimnej wodzie przez 30 minut. Po tym czasie wkładamy przygotowane mięso,i i umieszczamy w zimnym piekarniku. Pieczemy w 190 °C w czasie 2 godzin. Po tym czasie wyjąc mięso, powinno być gotowe Po upieczeniu mieso przełożyc na talerz. Zimne wstawic do lodówki.
Polecam

Dżem- jabłko ,śliwka i marchewka



przepisy na dżemy z marchewki sa tutaj  i  tutaj                                                              



SKŁADNIKI

  • 4-5 jabłek antonówek
  • 2 kg marchwi
  • około 1 kg cukru
  • 8 śliwek 
  • 4 cytryny
  •   whisky                                                                                                                                                                                       WYKONANIE






Marchewkę  obrać, umyć i pokroić w plastry. Włożyć do garnka,zalać woda --tak ,aby zakryła marchew---i gotować ,aż będzie  miękka.Śliwki umyć,osuszyć ,wydrylować.  Jabłka obrać ,zmiksować ,zalać sokiem z cytryny.
Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana marchewkę połączyć z jabłkami i śliwkami.Wszystko razem zasypać cukrem i dodać skórkę z dwóch cytryn. Oraz wyciśnięty sok z cytryny . Gotować na małym ogniu , około 20-30 ,mieszając od czasu do  czasu.Konfiturę gorącą przełożyć do czystych ,wyparzonych słoiczków.Smacznego   ps. można pasteryzować 10-15 minut,lub gorącą wkładać do słoiczków.Ja do pasteryzacji słoików mam garnek jak widac na foto.Słoiki układa sie piętrowo i pasteryzuje...


     4-5 mele antonówek
     2 kg di carote
     circa 1 kg di zucchero
     8 prugne
     4 limoni
       whisky                                                                                                                                                                                                                                ESECUZIONE

 


Sbucciare le carote, lavatele e tagliatele a fette. Mettere in una casseruola, versare --tak acqua, copre --- carote e cuocere fino a quando non miękka.Śliwki lavare, asciugare, wydrylować. Sbucciare le mele, mix, versare il succo di limone.

Carote Przestudzić morbide e mix di carote .Zmiksowana combinano con mele e śliwkami.Wszystko insieme con lo zucchero e aggiungere la scorza di due limoni. E spremuto il succo di limone. Cuocere a fuoco basso, circa 20-30, mescolando di tanto in czasu.Konfiturę caldo tradurre in pulito, wyparzonych słoiczków.Smacznego ps. può essere pastorizzato 10-15 minuti, o inserto caldo vasetti słoiczków.Ja pastorizzazione hanno una pentola come visto in foto.Słoiki cui dopo accatastati e pastorizzato ...

Domowa wędzonka na herbacie i ryżu---Casa Tea Smoked Meat -ryżowa


 Wędzenie mięsa w domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste. Nie jest konieczny do tego żaden specjalny sprzęt

Potrzebujemy:

  • rondel,patelnia
  • kratka
  • folię aluminiową
    Marynata:

  • około 300 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1łyżeczka.przypraw do gyrosa
  • 1/2.łyżeczki oregano,bazylii                                                           1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  •     papryka słodka                                                                                    0,5-1szklanki ryżu                                                                          1/2 łyżeczki pieprzu czarnego                                                    starta skórka cytryny ,lub pomarańczy       ,1,5 - 2 łyżeczki czarnej herbaty                                                                                                                                                                                            WYKONANIE    
                                                                                                                   Piersi kurczaka marynujemy w zalewie minimum 2 -3 godziny. Po 2 godzinach,lub po kilku, wyciągamy i układamy na kratce do osuszenia.
    Patelnie z grubym dnem wyścielamy , podwójną warstwą folii aluminiowej.Rozgrzewamy patelnie 5-6 minut. Na rozgrzana folię sypiemy 0,5  szklanki ryżu . Dla aromatu dodajemy, łyżeczkę czarnej herbaty, skórke z pomarańczy, łyżeczkę cukru .Tak przygotowaną patelnie podgrzewamy, a gdy zaczyna dymić,wstawiamy  metalową wkładkę do gotowania na parze, na której układamy mięso, szczelnie zakrywamy i zmniejszamy gaz.Zmniejszamy palnik na średni płomień. W momencie ,kiedy zacznie  sie wędzić-dymić, zmniejszamy płomień i wędzimy mięso 10-15 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem 15 minut. Smacznego. Gotowe.Tak można uwędzić skrzydełka,schab i rybę. Smakuje wybornie na świeżym pieczywie z masłem.                   A teraz  życzę Smacznego                                                                                                                                                                                                                                                                             Herbata wybrana do wędzenia ma znaczenie. Susz w torebkach różni się od ręcznie skręcanych liści nie tylko ceną. Wybierać trzeba taką herbatę, którą byśmy wypili, ale której nam nie będzie żal do gotowania. Drugą połowę mieszanki stanowi ryż; każdy się nadaje, można użyć nawet ziaren pęczaku. Brytyjscy szefowie z BBC Food polecają dodanie do mieszanki brązowego cukru, dla mocniejszego dymu. Można też wzbogacać dym pachnącymi przyprawami.
    Casa Tea Smoked Meat -ryżowa..... carne Fumare in casa non è solo possibile, ma facile. Non è necessario per questo, nessuna attrezzatura speciale



    Abbiamo bisogno di:

         pentola, padella

         griglia

         foglio di alluminio

         Marinata:

         circa 300 ml di acqua

         1 cucchiaino di sale

         1łyżeczka.przypraw per gyros
         1 / 2.łyżeczki origano, basilico 1/2 cucchiaino di paprika dolce

         Di zucchero 1/2 cucchiaino da tè

         1/2 cucchiaino di pepe

         1/2 cucchiaino di coriandolo
             paprika dolce 1/2 cucchiaino di riso 0,5-1szklanki pepe nero grattugiato scorza di limone o arancia ESECUZIONE

                                                                                                                        Marinare i petti di pollo in marinata almeno 2 -3 ore. Dopo 2 ore, o pochi, tirare fuori e mettere su una rastrelliera per osuszenia.Patelnie con un fondo imbottito di spessore, un doppio strato di pentole stagnola aluminiowej.Rozgrzewamy 5-6 minuti. Sto dormendo sul film riscaldato 0,5 tazze di riso. Per aggiungere sapore, un cucchiaino di tè nero, buccia d'arancia, un cucchiaino di .sì zucchero vaschette pronte riscaldano, e quando comincia a fumare, inserire l'inserto metallico per cottura a vapore, che organizzare la carne, copriamo ermeticamente e ridurre bruciatore gaz.Zmniejszamy su fiamma media. Una volta che la procedura ha inizio al fumo, fumo, ridurre la fiamma e fumiamo la carne per 10-15 minuti. Spegnere il fuoco e lasciare coperto per 15 minuti. Godetevi. Gotowe.Tak può gonfiare le ali, maiale e pesce. Ha un sapore deliziosamente pane aperto e burro. E ora vorrei gustare un tè scelto di fumare è importante. Siccità in sacchetti è diversa dalle foglie arrotolate a mano, non solo sul prezzo. Devi scegliere il tè che abbiamo bevuto, ma che noi non sarà rimpianto per la cottura. L'altra metà della miscela è riso; tutti sono adatti, è possibile utilizzare chicchi d'orzo anche perla. Capi britannici di BBC alimentare consiglia di aggiungere al mix di zucchero di canna per un fumo più forte. È anche possibile arricchire il fumo spezie profumate.



Buleczki z marchwi



Zaczyn
  • 15 -20 g drożdży świeżych
  • 1 -2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki mąki
  • pół szklanki mleka ciepłego

Wymieszać składniki i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Ciasto

  • 1 szklanka puree z marchwi-przepis tutaj
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanka mąki orkiszowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 70 g rozpuszczonego masła


Marchęwkę ugotowaną zmiksować . Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiane mąki, dodać ,wszystkie składniki i zaczyn. Wyrobić dokładnie ciasto. Dodać puree z marchewki i rozpuszczone maslo. .Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Można, w razie potrzeby dodać dodatkową łyżkę mąki. Wszystko zależy od tego jak mokra była marchewka.
Na 1 godzine zostawiamy do wyrośnięcia .Ciasto ma podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ponacinać na 8 części ,środek pozostawić nie przecięty .Pozostawić do wyrośnięcia do czasu aż wyraźnie urosną,okolo 20 minut

Pomysł na bułeczki z tego zdjęcia

Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.

w owocach goi , z jabłkiem i cebulką

Kotlety z karkówki z duszonym jabłkiem i cebulką . Najsmaczniejsze będą kiedy przyprawicie je wieczorem, a dopiero następnego dnia usmażycie na obiad. Mięso będzie wtedy bardzo kruche i fajnie przejdzie smakiem czosnku.

Składniki:







    • 2 kotlety karkowki
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • sól
    • pieprz
    • olej
    • jabłko
    • cukier do smaku
    • owoce goi

Wykonanie:

Kotlety karkówki rozbijamy-ugniatamy  palcami po obu stronach.
Z każdej strony mięso przyprawiam solą, pieprzem i świeżym czosnkiem. Odstawiam na co najmniej 2 – 3 godziny. Następnie smażymy na średnio rozgrzanym oleju przez 10-12 minut. Pokrojoną cebulkę dusimy  na małym ogniu,z dodatkiem łyżeczki cukru i soli.Gdy się zeszkli dodajemy  pokrojone w plasterki jabłko i dusimy  wszystko razem .
Uduszona cebulkę z jabłkiem dodajemy do mięska i dusimy pod przykryciem ,około 15 minut, aż mięsko będzie kruche.