niedziela, 26 października 2014

Zielone pijemy – nie chorujemy!------Bevanda verde - non si ammalano!




 Pij na zdrowie-zielony sok !

Szpinak, sałata, kapusta, brokuły, nać pietruszki i selera, botwina, szczaw, szparagi, brukselka - to między innymi one należą do grupy warzyw zielonych, czyli tych, których częścią jadalną są liście, łodygi lub kwiatostany. W ich zielonych liściach kryje się wytwarzany podczas procesu fotosyntezy chlorofil - żywa krew roślin, o budowie cząsteczki do złudzenia przypominającej ludzką hemoglobinę i różniącej się zaledwie jednym atomem.
  • zwalczanie patogennych bakterii,
  • stabilizację ciśnienia krwi,
  • wzmacnianie mięśnia sercowego,
  • zwiększanie odporności organizmu,
  • spowolnienie procesu utleniania się komórek,
  • eliminowanie wolnych rodników,
  • zapobieganie nowotworom,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich,

     SOK ZIELONY 

Nać jest jadalną częścią marchwi o nieco gorzkim smaku, bogatą w odżywcze minerały, witaminy, białka i chlorofil. Może być przyrządzana jak inne, zielone liście warzyw. 

Nać marchwi to zioło lecznicze o działaniu oczyszczającym, moczopędnym, w leczeniu obrzęków. Dzięki antyseptycznym właściwościom dawniej używana jako środek na rany, w problemach śluzówki ust, krwawieniach dziąseł, jako główny składnik leczniczych płynów do płukania ust.
1.Składniki

  • nać marchwi, korzeń marchwi
  • cytryna
  •   1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia                                                                                                                                                                                                            Wykonanie                                                                                                                                       sproszkowany sok zawiera maksymalną ilość i bardzo dobrą jakość substancji występujących w liściach młodego jęczmienia,     Przepuszczone przez wyciskarke  korzen i nac marchewki ,oraz cytryny mieszamy ze sproszkowanym jeczmieniem... Młody jęczmień  jest przetwarzany w tak delikatny sposób, że zawiera cały zakres żywych enzymów.
     Młody jęczmień zawiera w porównaniu z pszenicą 25 razy więcej potasu, 37razy więcej wapnia, ponad dwa razy magnezu, 5 razy więcej żelaza, ale o połowę mniej fosforu - pierwiastka, który znajduje się w większości pokarmów.
    Zawiera także znaczną ilość manganu i cynku. Młody jęczmień przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Jest 2 razy skuteczniejszym niż szpinak, najbardziej całościowym produktem zasadotwórczym. Młody jęczmień zawiera witaminy, które aktywują enzymy pomagające w zapobieganiu chorobom i stanom patologicznym. Młody jęczmień ma wysoką zawartość betakarotenu, witaminy C, E i witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B.

    Wpływ soku z trawy jęczmiennej na zdrowie

  • obniża ryzyko zachorowania na raka oraz inne choroby cywilizacyjne,
  • zwalnia tempo starzenia organizmu,
  • wzmacnia i regeneruje wątrobę, co z kolei wspiera leczenie innych chorób, np. skórnych,
  • wpływa pozytywnie na psychikę, dodaje energii i pomaga w leczeniu depresji,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • ze względu na liczne właściwości przeciwzapalne i odtruwające odgrywa znaczącą rolę w leczeniu ,
  • zapalenia stawów i reumatyzmu,
  • jest pomocny w walce z alergiami i boreliozą,
  • przeciwdziała odkładaniu cholesterolu na ścianach naczyń, zapobiegając rozwojowi miażdżycy,
  • ma silne właściwości gojące i przeciwzapalne, dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, czynnika P4D1,
  • jest bardzo korzystny dla osób chorujących na cukrzycę, normalizując poziom cukru we krwi,
  • reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zaparciom i innym problemom trawiennym,
  • jest bogatym źródłem wapnia i dzięki wysokiej zawartości chlorofilu ma pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową, co ma szczególne znaczenie przy zapobieganiu osteoporozy
  •                                                                                                                   
2.Składniki
  • pęczek szczawiu
  • 2 zielone papryki

Wykonanie                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Umyty szczaw i papryka pozbawiona gniazd nasiennych przepuszczam przez wyciskarkę.      Do zielonego soku można domieszać odrobinę soku owocowego lub przegotowanej letniej wody., aby smak był lepszy. Pijemy  przed śniadaniem, albo między śniadaniem a drugim posiłkiem   ..                                                                                                                                                        SOK MARCHWIOWY

Składniki

  • 4-6 marchewek
  • i cytryna

Wykonanie
umyte marchewki i obraną cytryne cieniutko z zółtej skorki ,pozostawiając białą skórkę,przepuszczam przez wyciskarkę..Smacznego!!!.
                                                                                        SOK DYNIOWY

Składniki

  • 1/4 dużej dyni-jak na pierwszej fotce
  • 4-5 jabłek nie obranych

Wykonanie
obrana dynię pokroić w paski ,jabłka przekroić na pół -nie obierać przepuszczam przez wyciskarkę..Smacznego!!!.

ps.wyciśnięty sok zielony ze szczawiu i zielonej papryki ,pomarańczowy sok z marchewki ,a żółty z dyni....pycha soczek.Polecam...soki wyciskam w wyciskarce..

.
Bevanda verde - non si ammalano!  Bere succo verde-Salute!

Spinaci, lattuga, cavolo, broccoli, prezzemolo e sedano, foglie di barbabietola, acetosa, asparagi, cavolini di Bruxelles - tra le altre cose che appartengono ad un gruppo di verdure verdi, cioè quelli che sono la parte commestibile delle foglie, steli o infiorescenze. Nella loro foglie verdi pelli prodotte durante il processo di fotosintesi, clorofilla - il sangue vivente della pianta, la costruzione delle particelle illusione simili di emoglobina umana e una differenza di appena un atomo.

     la lotta contro i batteri patogeni,
     stabilizzazione della pressione sanguigna,
     rafforzamento del miocardio,
     aumentando la resistenza dell'organismo,
     rallentare il processo di ossidazione delle cellule,
     eliminando i radicali liberi,
     prevenzione del cancro,
     la pulizia del corpo dalle tossine e metalli pesanti,

      succo verde

Il fogliame è parte commestibile di una carota con un gusto leggermente amaro, ricco di minerali nutrienti, vitamine, proteine ​​e clorofilla. Non può essere preparata come le altre, foglie verdi di verdure.

Il fogliame di carote erba medicinale per la pulizia, diuretico, per il trattamento di edema. Con proprietà antisettiche precedentemente utilizzate come rimedio per le ferite, i problemi della mucosa orale, gengive sanguinanti, come componente principale di collutorio medicinale.

1.Składniki

     foglie di carota, radice di carota

     limone
       1 cucchiaino di succo di giovane polvere d'orzo in polvere Attuazione contiene la quantità massima e molto buona qualità della sostanza nelle foglie di giovane orzo, passata attraverso una radice spremiagrumi NAC e le carote, e mix di limone con orzo in polvere ... giovane trasformazione dell'orzo in un modo così delicato che contiene l'intera gamma di enzimi vivi.

      Giovani orzo ha in confronto con il grano di 25 volte il potassio 37razy più calcio del magnesio due volte, cinque volte più ferro, ma circa la metà del fosforo - un elemento che si trova nella maggior parte degli alimenti.

     Contiene inoltre una notevole quantità di manganese e zinco. Giovane orzo ripristina l'equilibrio acido-base. Ci sono 2 volte più efficace di spinaci, il zasadotwórczym più completa del prodotto. Giovane orzo contiene vitamine che attivano enzimi per aiutare nella prevenzione di malattie e condizioni patologiche. Giovani orzo ha un alto contenuto di beta-carotene, vitamine C, E e B vitamine B1, B2, B3, B6, biotina, acido folico, colina e pantenowego derivati ​​della vitamina B.
     Effetto del succo di erba d'orzo per la salute
     riduce il rischio di cancro e di altre malattie della civiltà,
     rallenta l'invecchiamento del corpo,
     amplifica e rigenera il fegato, che a sua volta sostiene il trattamento di altre malattie, per esempio. pelle
     ha un effetto positivo sulla psiche, aumenta l'energia e aiuta nel trattamento della depressione,
     rafforza il sistema immunitario,
     grazie alle numerose antinfiammatorio e disintossicante gioca un ruolo significativo nel trattamento,
     Artrite e reumatismi,
     è utile nella lotta contro le allergie e Lyme
     impedisce il deposito di colesterolo sulle pareti del sangue, prevenendo lo sviluppo di aterosclerosi,
     ha guarigione forte e proprietà anti-infiammatorie, grazie al suo elevato contenuto di clorofilla, fattore P4D1,
     è molto utile per le persone con diabete, normalizzazione dei livelli di zucchero nel sangue,
     regola il sistema digestivo, prevenendo la stipsi e altri problemi digestivi,
     è una ricca fonte di calcio, e grazie al suo elevato contenuto di clorofilla ha un effetto positivo sull'economia del calcio, che è importante nella prevenzione dell'osteoporosi
                                                                                                                    

2.Składniki

     mazzo di acetosa

     2 peperoni verdi

Attuazione di acetosa e peperoni lavato senza prese perdere un seme attraverso la spremiagrumi. Per il succo verde può essere mescolato in un po 'di succo di frutta o acqua tiepida bollita., Che il gusto era migliore. Beviamo prima di colazione, o tra la colazione e gli altri pasti .. succo di carota
componenti

     4-6 carote

     e limone

esecuzione

carote lavate e sbucciate limone sottilmente con una crosta di colore giallo, lasciando una pelle bianca, perdere un sottoprodotto wyciskarkę..Smacznego !!!.

                                                                                         succo di zucca
componenti

     un quarto di una grande zucca

     4-5 mele non sbucciate

esecuzione

zucca pelati, tagliati a listarelle, le mele tagliate a metà -non perdere una buccia di wyciskarkę..Smacznego !!!.
ps.wyciśnięty succo verde acetosa e peperoni verdi, succo d'arancia, carote e zucca gialla .... orgoglio soczek.Polecam ... spremuto succhi di frutta in estrusore ...

Króliczy przysmak Karoliny ----Coniglio delicatezza Carolina

Składniki:
•          4 marchewki
•          ¼ szklanki orzechów włoskich
•          ¼ szklanki rodzynków
•          ¼ szklanki daktyli
•          Masło klarowane
•          Cukier brązowy
•          Płatki migdałoweSposób przygotowania:
  • Surową, drobno startą marchew, orzechy włoskie, rodzynki i daktyle prażymy na patelni na maśle klarowanym przez pół godziny
  • Następnie odkrywamy i prażymy do odparowania soku
  • Dodajemy brązowy cukier
  • Po wystygnięciu lepimy kulki i obtaczamy w płatkach migdałowych      przepis Tutaj                                                                                                                                                                                                                                                                 Coniglio delicatezza Carolina              
                                                                                                                                                                                                                                                                           Ingredienti:

    4 carote

    ¼ tazza di noci

    ¼ tazza di uva passa

    ¼ di tazza di date

    burro chiarificato

    Brown Sugar
    Almond Fiocchi

    Metodo di preparazione:

         Raw, carote finemente grattugiate, noci, uva passa e date prażymy in una padella con il burro chiarificato per mezz'ora
         Poi scopriamo e prażymy evaporare il succo
         Aggiungere lo zucchero di canna
         Una volta raffreddato, lepimy palle e gettato in scaglie di mandorle

sobota, 25 października 2014

Jabłka w słoiku----Mele in un vaso

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki miodu -chyba ,że są bardzo kwaśne to więcej
  • sok z cytryny

Wykonanie
Jak co roku wśród moich przetworów zimowych nie może zabraknąć tartych jabłek w słoikach.. Polecam! Umyte i osuszone jabłka, obrać, i odrzucić gniazdka nasienne. Zetrzeć na dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Odlać szklankę soku i wymieszać w nim miód do rozpuszczenia Sok z miodem wlać do startych jabłek i wymieszać Przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować na małym ogniu 15-20 minut i mamy już pyszne jabłka w słoikach na zimę :)
Mele in un vaso - Ingredienti

     1 kg di mele

     2 cucchiai di miele, forse sono molto acida è più

     succo di limone


esecuzione
Come ogni anno della mia preparazione invernale non può mancare mele grattugiate in vasi .. Consigliato! Lavato e mele, buccia secca, e gettare il seme di uscita. Grattugiare a maglie larghe e cospargere con succo di limone. Svuotare il bicchiere di succo e mescolare nel miele di sciogliere il succo con il miele versare le mele grattugiate e mescolare wyparzonych Trasferimento a vasetti. Pastorizzato a fuoco lento per 15-20 minuti e abbiamo deliziose mele in vasetti per l'inverno :)


Przetwory na widelcu

kalafior i przyjaciele-zapiekanka------ Cavolfiore gratinato






Składniki


  • 1 duży  kalafior
  • 1-2 marchewki
  • 2-3 ziemniaki 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


  •  cebule pokrojone w krążki 
  • sól,pieprz
  • ulubione zioła i przyprawy

  • masło

Wykonanie




  • Kalafior ugotować w wodzie lub na parze. Ziemniaki i marchewki ugotowac w wodzie ,lub na parze.Odcedzić i przestudzić.Cebulke pokroić w krążki i zarumienić na maśle
  • Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować cienką warstwę masła Na nim ułożyć różyczki kalafiora i pokrojone w plasterki ziemniaki ,oraz marchewkę,posypać przyprawami ,przykryć zarumienioną cebulką.
  • Piec w 180st.C około 25-30minut.
 Jednym ,lub drugim sosem polewamy zapiekanke

Sos paprykowy

11109
com_content.article

Paprykowy sos Ilony4.59 out of 5 based on 317 voters.


Składniki
  • papryka 2 sztuki
  • cebula 1 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • przecier pomidorowy 60 ml
  • oliwki zielone 4-6sztuk
  • natka pietruszki posiekana
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie Papryki  dokładnie umyć, po czym usunąć z nich gniazda nasienne.Papryke pokroic drobniutko i smażyć na oliwie przez 15 -20 minut do momentu zmięknięcia. Doprawić  solą oraz pieprzem. Dodać posiekaną drobniutko  cebulę i smażyć dalej 10 -15 minut. Czosnek rozdrobnić i dodać do papryki wraz z posiekaną natką pietruszki.
Wszystko należy dokładnie wymieszać, na zakończenie smażenia,dodać przecier, ocet i oliwki. Doprawić do smaku.

Klasyczny beszamel


Beszamel to pyszny, delikatny sos na bazie mleka i masła. Doskonale nadaje się do zapiekanek. Zobacz nasz przepis video z tym sosem.

Składniki




  • 60 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 600 ml mleka
  • 1 liść laurowy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie                                                                                                                                           Na małym ogniu, w rondelku stopić masło.Dodać mąkę, a następnie pomału dodawać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać liść laurowy.       
                                                                                                                                                                                              Cavolfiore
gratinato



Ingredienti

     1 grande cavolfiore
     1-2 carote
     2-3 patate
     1 cucchiaio di prezzemolo tritato

      cipolle tagliate a rondelle
     sale e pepe
     erbe e spezie preferite

     burro

esecuzione

     Cuocete il cavolfiore in acqua o al vapore. Patate e carote cuocere in acqua o sulla parze.Odcedzić e przestudzić.Cebulke tagliate a dischi e arrossire nel burro

     Al fondo di una casseruola stendere un sottile strato di burro su di esso giaceva cimette di cavolfiore e patate a fette, e carote, cospargere con le spezie, coprire con la cipolla lavata.

     Cuocere in 180st.C su 25-30minut.

  Uno o l'altro, versare la salsa casseruola
----- ------ Pepper Sauce

Ingredienti

     pepe 2 pezzi
     cipolla 1 pezzo
     2 spicchi d'aglio
     passata di pomodoro 60 ml
     olive verdi 4-6sztuk
     prezzemolo tritato
     1 cucchiaio di aceto balsamico
     sale
     pepe
     olio d'oliva



esecuzione

Lavare accuratamente i peperoni, poi rimuoverli nasienne.Papryke fessura tagliata finemente e friggere in olio d'oliva per 15 -20 minuti fino a quando si ammorbidisce. Condire con sale e pepe. Aggiungere la cipolla finemente tritata e friggere altri 10 -15 minuti. Schiacciare l'aglio e aggiungere i peperoni con il prezzemolo tritato.
Tutto deve essere accuratamente miscelato alla fine della cottura, aggiungere la purea, aceto e olive. Aggiustate di sale.
                                                                                                                                   ----- Salsa salsa bianca ---------------- -classical

Besciamella è una deliziosa, delicata salsa di latte e burro. Ideale per lasagne e altre casseruole. Guarda la nostra video ricetta con questa salsa.

Ingredienti

     60 g di burro
     60 g di farina di frumento
     600 ml di latte
     1 foglia di alloro
     sale e pepe macinato al momento qb

Prestazioni a fuoco basso in un pentolino sciogliere la farina masło.Dodać, poi aggiungere lentamente il latte, mescolando continuamente con una frusta. Condire con sale e pepe. Aggiungere la foglia di alloro.

czwartek, 23 października 2014

kasza jaglana z czosnkiem askalońskim - porridge di miglio con aglio askanskim

Składniki
  • 2-3 papryki czerwone
  • 1 czosnek askaloński,Czosnek askaloński, nazywany także szalotką lub cebulą szalotką – gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu – Izrael, Jordania, Syria.

  • 1,5-2 szkl. kaszy jaglanej

  • 25dag startego sera żółtego
  • 2-3 pomidory
  • 30 - 40 dag pieczarek

  • 2 łyżki startej marchewki
  • sól,pieprz do smaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek dyni pokrojonej w kostkę


Wykonanie                                                                                                                               Kasze jaglana płuczemy zalewamy wodą ,tak ,aby była zakryta i prażymy na wolnym ogniu.Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywam na kilka minut-,aby doszła do siebie i wchłonęła całą wode .Paprykę czyścimy i zalewamy wrzątkiem .Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy w plasterki Pieczarki wymyte i osuszone ,kroimy w plastry.Dynię bez skórki kroimy w kostkę.Na rozgrzanej patelni smażymy cebulkę ze zmiazdzonym czosnkiem.Po ok. 4-5 minutach dodajemy do niej pokrojona w paski paprykę ,następnie pieczarki .Smażymy około 6-8 minut i po tym czasie dodajemy dynie i  startą marchewkę - u mnie marchewka tarta ze słoika .Dusimy przez ok.10 min.-ja to robie w głębokiej patelni. Doprawiamy do smaku. Naczynie zaroodporne lekko smarujemy masłem,lub olejem Na spodzie umieszczamy ugotowaną kasze. Posypujemy 2 łyżkami startego sera .Na ser wykładamy warzywa i posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy przez ok. 25-30minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego..


Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. Nie zawiera glutenu Jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ma ocieplające właściwości, nie wychładza organizmu od wewnątrz i w związku z tym jest polecana wszystkim osobom, które marzną zimą. wychłodzony organizm – ma bardzo silne właściwości odżywcze. neutralizuje nam nadmiar kwasów żołądkowych dzięki czemu skutecznie zwalcza zgagę. By dobrze zabrać się za przygotowanie posiłku w oparciu o nasz produkt zbożowy należy odmierzyć upragnioną jej ilość i zalać zimną wodą na około godziny. Można moczyć ją oczywiście dłużej, jednak pamiętać, że przed ugotowaniem zmienić jej wodę. To pozwoli nam pozbyć się goryczki. Ja jednak nie praktykuję tej metody. Kaszę płuczę na sitku pod bieżącą wodą kilka minut i dla mnie gorycz jest niewyczuwalna po tym zabiegu. Proporcja gotowania kaszy jaglanej jest dokładnie taka sama jak w przypadku innych kasz czyli 2:1 (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Gotuję zatem wodę i wypłukaną lub wymoczoną kasze wrzucam na wrzątek z dodatkiem soli oraz jednej łyżki oleju. Kaszę należy obserwować. Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywam na kilka minut. Tak przygotowana kasza jest gotowa do spożycia lub nadaje się do dalszej obróbki.

Czosnek askaloński, zwany szalotką lub cebuloczosnkiem,  zawiera dużo  substancji antynowotworowych, pomaga obniżyć ciśnienie, rozrzedza krew i zapobiega zakrzepom. Zawarte w szalotce naturalne antybiotyki pomagają leczyć przeziębienie i grypę. Jest  też źródłem witamin B6, C, A i kwasu foliowego.   Wybieraj szalotki robiące wrażenie ciężkich i twardych.  Przechowuje się je w zimnym, suchym miejscu, w przewiewnej torbie. W cieple szybko staną się miękkie, w plastiku zepsują się, a w lodówce szybciej spleśnieją.
Szalotki można jeść surowe, dodawać do sosów i sałatek. Pokrojone w talarki i zrumienione używane są jako przybranie. Można je również marynować w ten sam sposób, co cebulę, choć w smaku będą łagodniejsze.


   
Ingredienti

     2-3 peperoni rossi

     1 scalogno aglio, cipolla chiamato scalogni

     1,5-2 szkl. Millet

     25dag formaggio grattugiato

     2-3 pomodori

     30 - 40 grammi di funghi

     2 cucchiai di carote grattugiate

     sale e pepe qb

     3-4 spicchi di aglio

     un pezzo di dadini di zucca



Semole di attuazione miglio versare risciacquo con acqua, in modo da essere oscurato e prażymy la ogniu.Gdy aperto già imbevuto di acqua nel grano (circa 15 minuti), spegnere la fonte di calore e mi coprono per pochi minuti-a venire insieme e assorbito tutta l'acqua. Pulire i peperoni e versare l'acqua bollente e sbollentare .Pomidory Sbucciare e tagliare a cubetti. Scalogni tagliati a fette di funghi lavati e asciugati, tagliati in plastry.Dynię pelati tagliati in padella calda kostkę.Na soffriggere la cipolla con schiacciate czosnkiem.Po ca. 4-5 minuti, aggiungere ad essa i peperoni tagliati a listarelle, poi funghi .Smażymy su 6 -8 minuti e dopo questo tempo, aggiungere le carote grattugiate e zucche - a mio carota crostata dal vaso .Dusimy di circa 10 min-lo sto facendo in una padella profonda. Regolare il condimento a piacere. Stufatura ingrassare leggermente con burro o olio viene disposta sul fondo di cereali cotti. Cospargere con 2 cucchiai di formaggio grattugiato .Na insegna verdure e cospargere il resto del formaggio grattugiato. Cuocere in forno per ca. 25-30minut a 180 gradi. Godetevi ..



Millet (miglio) sono assoluti, vantaggio nutrizionale. Non contiene glutine zasadotwórcza, il che significa che aiuta la digestione e saldi l'acido in eccesso. Ha riscaldamento proprietà, si raffredda il corpo dall'interno, e quindi è consigliato per tutte le persone che sono il congelamento in inverno. corpo raffreddato - ha una forte proprietà nutrizionali. Si neutralizza gli acidi dello stomaco in eccesso in modo efficace contro il bruciore di stomaco. Con bene andare avanti con la preparazione di un pasto a base di cereali nostro prodotto da misurare ambita suo numero e versare acqua fredda per circa un'ora. Si può immergere più a lungo, naturalmente, ma ricordate che prima della cottura per cambiare la sua acqua. Questo ci permetterà di sbarazzarsi di amarezza. Tuttavia, io non pratico questo metodo. Grits sono risciacquati in un colino sotto l'acqua corrente per diversi minuti e me l'amarezza è impercettibile dopo l'intervento chirurgico. La percentuale di miglio cottura è esattamente lo stesso che per gli altri semole o 2: 1 (due bicchieri d'acqua per una tazza di porridge). Cucino, quindi acqua e risciacquato o cereali imbevuto di gettare acqua bollente con sale e un cucchiaio di olio. Devono essere osservate Grana. Una volta che i chicchi imbevuti in acqua (circa 15 minuti), spegnere la fonte di calore e copre in pochi minuti. Tale polenta preparata è pronta per il consumo o idoneo ad un'ulteriore lavorazione.



Scalogno, chiamato scalogni o cebuloczosnkiem, contiene un sacco di sostanze anti-cancro, aiuta ad abbassare la pressione del sangue, fluidifica il sangue e previene la formazione di coaguli di sangue. Incluso nel lo scalogno antibiotici naturali per contribuire a trattare il comune raffreddore e l'influenza. E 'anche una fonte di vitamine B6, C, A e acido folico. Scegli scalogni impressionante pesante e duro. Sono memorizzati in un luogo asciutto, sacchetto traspirante fresco. Il calore diventerà rapidamente morbido, il bottino di plastica e conservare in frigorifero spleśnieją più veloce.

Scalogni possono essere consumati crudi, aggiunti a salse e insalate. Tagliare a fette e rosolato sono utilizzati come guarnizione. Possono anche essere marinati nello stesso modo come cipolle, ma il gusto sarà meno grave.

wypływająca lawa---lava che scorre

http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/CIASTA






Składniki

  • 1kg twarogu z wiaderka
  • 4-6 łyżek słodkiego kakao
  • 250 ml śmietany słodkiej 30%
  • śmietana- fix lub inny usztywniacz do śmietany
  • 4 łyżki żelatyny /na 1kg serka
  • 6 łyżki cukru
  • 10-12 foremek/ ilosc zalezy od wielkości
  • 10-12 kieliszków
  • 400 g masy krówkowej

Wykonanie




Ubijamy śmietanę na sztywno ,dodając pod koniec ubijania śmietanę fix. .Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w wodzie. Ser miksujemy z cukrem i do niego dodajemy ubitą śmietanę, Do masy serowej dodajemy , żelatynę i miksujemy na małych obrotach. Masę serową nakładamy do foremek/u mnie silikonowe ,bo z nich fajnie sie wyciąga /,pozostawiając część masy do przykrycia wgłębień po kieliszku.-ja pozostawiłam,masy serowej , dwie foremki na zakrycie . W środek masy wciskamy kieliszek/,tak, by nie dochodziły do samego końca. Wszystkie foremki,wkładamy do lodówki ,do stężenia na około 1,5godziny.Wczasie tężenia masy serowej ,przekręcamy kieliszki w foremkach ,aby łatwo potem można było wyjąć. Po stężęniu masy wykręcamy powoli, kieliszki z masy serowej. W powstałe wgłębienie dodajemy masę krówkową ----masę krówkową mieszamy z 4-5 łyżkami mleka. ----Tak przygotowana masa krówkową napełniamy wgłębienia serniczków. i zalepiamy reszta masy serowej. Wstawiamy ponownie do lodówki do stężenia, na około 30-40 minut. Wyciągamy z foremki ,układamy na talerzyku i posypujemy słodkim kakao przed podaniem.Smacznego






lava che scorre... Ingredienti

     1kg cagliata dal secchio

     4-6 cucchiai di cacao dolce

     250 ml di panna fresca 30%

     fix śmietana- o altro rinforzo a crema

     4 cucchiai di gelatina / per 1 kg di formaggio

     Di zucchero 6 cucchiai

     10-12 stampi / quantità dipende dalla dimensione del

     10-12 bicchieri

     400 g di fondente

esecuzione



Montare la panna a rigida, aggiungendo alla fine della fustigazione fix crema. .Żelatynę Dissolve completamente in acqua. Mescolare il formaggio con lo zucchero e aggiungere la panna montata, aggiungere la cagliata, la gelatina e mescolare a bassa velocità. Abbiamo messo il formaggio in stampi / silicone con me, perché di loro divertente da disegnare /, lasciando parte della massa per coprire i box dopo kieliszku.-ho lasciato il mio, cagliata, due stampi copertura. Nel centro di massa di una pressa / vetro, in modo che non raggiungono alla fine. Tutti gli stampi, mettere in frigo, a una concentrazione di circa 1,5godziny.Wczasie tasso di impostazione cagliata in stampi trasformano gli occhiali da facilmente, allora può essere rimosso. Dopo la concentrazione di massa svitare lentamente occhiali con cagliata. La cavità risultante aggiungere peso krówkową ---- massa krówkową miscelare con 4-5 cucchiai di latte. ---- Massa così preparata krówkową riempire la serniczków cavità. e attaccare il resto della cagliata. Rimettere in frigo ad una concentrazione di, per circa 30-40 minuti. Disegna dagli stampi, mettere su un piatto e cospargere con cacao dolce prima podaniem.Smacznego



 

czwartek, 16 października 2014

Kremówka----Fondant




Ciasto francuskie:
30 dag mąki
• 30 dag masła lub margaryny
• 1 jajko i 1 żółtko                                                                                                                                 
                                                                          • 1 łyżka octu,  trochę wody zimnej (2 -3 łyżki)
Wykonanie:
Ciasto robić w chłodnym miejscu.
Z mąki, jaj i wody z octem zarobić ciasto jak na pierogi. Zostawić pod przykryciem na godzinę.
Rozwałkować, uformować kwadrat, włożyć do środka miękkie, lekko rozwałkowane masło. Ciasto złożyć w kopertę i lekko rozwałkować, tak aby masło nie wyszło na zewnątrz. Podsypać mąką. Ciasto ponownie złożyć w kopertę i znów rozwałkować; tę czynność powtórzyć 3 razy w odstępie ok. 10 min – aż masło całkowicie wrobi się w ciasto. Na koniec podzielić ciasto na dwie części i każdą oddzielnie upiec w temp. 180-200°C.

Masa:
5 żółtek
• 10-15 dag cukru
• 1 litr mleka
• 25 dag masła
• 1 szklanka mąki pszennej
• ½ torebki cukru wanilinowego

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dolać szklankę zimnego mleka, wymieszać. Dodać szklankę mąki i jeszcze raz dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać do niego żółtka wymieszane z mąką. Gotować 3 min na wolnym ogniu na gładką masę, cały czas mieszając. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce kremu. Gotowy krem rozłożyć pomiędzy płatami ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem,lub lukrem jak u mnie i mielonymi migdałami.
,z gazety Niedziela




crema -Fondant ---


Pasta Sfoglia:

30 grammi di farina
30 grammi di burro o margarina
1 uovo e 1 tuorlo d'uovo 1 cucchiaio di aceto, un po 'di acqua fredda (2-3 cucchiai)

Esecuzione:

Torta fatta in un luogo fresco.
La farina, uova e acqua con aceto di guadagnare pasta come gnocchi. Lasciare coperto per un'ora.
Stendere, formare un quadrato, messo in morbido, burro leggermente telonati. Torta presentata in una busta e tira leggermente in modo che il burro non ha funzionato. Farina Podsypać. Torta di sottoporre nuovamente la busta e rotolo di nuovo; Ripetere questa operazione per 3 volte ad intervalli di circa 10 minuti -. fino a quando il burro completamente andando a inquadrare la torta. Alla fine della pasta per dividere in due parti e ciascuna cuocere separato. 180-200 ° C.

Peso:

5 tuorli d'uovo
10-15 grammi di zucchero
1 litro di latte
25 grammi di burro
Di farina 1 tazza
½ sacchetto di zucchero vanigliato

Esecuzione:

Montare i tuorli con lo zucchero e lo zucchero vanillina, versare un bicchiere di latte freddo e mescolare. Aggiungere una tazza di farina e mescolare bene di nuovo. Il resto del latte a bollire e versare il tuorlo d'uovo mescolato con la farina. Cuocere per 3 minuti a fuoco basso fino a che liscio, mescolando continuamente. Raffreddare a temperatura ambiente. Burro morbido fino a chiaro e tutto il tempo di macinazione, aggiungere un cucchiaio di panna. Crema spalmabile Pronti tra i pannelli di pasta sfoglia, cospargere con zucchero a velo.

Dal giornale Domenica