Pij na zdrowie-zielony sok !
Szpinak, sałata, kapusta,
brokuły, nać pietruszki i selera, botwina, szczaw, szparagi, brukselka -
to między innymi one należą do grupy warzyw zielonych, czyli tych,
których częścią jadalną są liście, łodygi lub kwiatostany. W ich
zielonych liściach kryje się wytwarzany podczas procesu fotosyntezy chlorofil
- żywa krew roślin, o budowie cząsteczki do złudzenia przypominającej
ludzką hemoglobinę i różniącej się zaledwie jednym atomem.
SOK ZIELONY - zwalczanie patogennych bakterii,
- stabilizację ciśnienia krwi,
- wzmacnianie mięśnia sercowego,
- zwiększanie odporności organizmu,
- spowolnienie procesu utleniania się komórek,
- eliminowanie wolnych rodników,
- zapobieganie nowotworom,
- oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich,
Nać jest jadalną częścią marchwi o nieco gorzkim smaku, bogatą w
odżywcze minerały, witaminy, białka i chlorofil. Może być przyrządzana
jak inne, zielone liście warzyw.
Nać marchwi to zioło lecznicze o działaniu oczyszczającym, moczopędnym, w leczeniu obrzęków. Dzięki antyseptycznym właściwościom dawniej używana jako środek na rany, w problemach śluzówki ust, krwawieniach dziąseł, jako główny składnik leczniczych płynów do płukania ust.
1.Składniki
- nać marchwi, korzeń marchwi
- cytryna
- 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
Wykonanie
sproszkowany sok
zawiera maksymalną ilość i bardzo dobrą jakość substancji występujących w
liściach młodego jęczmienia,
Przepuszczone przez wyciskarke korzen i nac marchewki ,oraz cytryny
mieszamy ze sproszkowanym jeczmieniem...
Młody jęczmień jest przetwarzany
w tak delikatny sposób, że zawiera cały zakres żywych enzymów.
Zawiera także znaczną ilość manganu i cynku. Młody jęczmień przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Jest 2 razy skuteczniejszym niż szpinak, najbardziej całościowym produktem zasadotwórczym. Młody jęczmień zawiera witaminy, które aktywują enzymy pomagające w zapobieganiu chorobom i stanom patologicznym. Młody jęczmień ma wysoką zawartość betakarotenu, witaminy C, E i witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B.
Wpływ soku z trawy jęczmiennej na zdrowie
- obniża ryzyko zachorowania na raka oraz inne choroby cywilizacyjne,
- zwalnia tempo starzenia organizmu,
- wzmacnia i regeneruje wątrobę, co z kolei wspiera leczenie innych chorób, np. skórnych,
- wpływa pozytywnie na psychikę, dodaje energii i pomaga w leczeniu depresji,
- wzmacnia system odpornościowy,
- ze względu na liczne właściwości przeciwzapalne i odtruwające odgrywa znaczącą rolę w leczeniu ,
- zapalenia stawów i reumatyzmu,
- jest pomocny w walce z alergiami i boreliozą,
- przeciwdziała odkładaniu cholesterolu na ścianach naczyń, zapobiegając rozwojowi miażdżycy,
- ma silne właściwości gojące i przeciwzapalne, dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, czynnika P4D1,
- jest bardzo korzystny dla osób chorujących na cukrzycę, normalizując poziom cukru we krwi,
- reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zaparciom i innym problemom trawiennym,
- jest bogatym źródłem wapnia i dzięki wysokiej zawartości chlorofilu ma pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową, co ma szczególne znaczenie przy zapobieganiu osteoporozy
- pęczek szczawiu
- 2 zielone papryki
Wykonanie Umyty szczaw i papryka pozbawiona gniazd nasiennych przepuszczam przez wyciskarkę. Do zielonego soku można domieszać odrobinę soku owocowego lub przegotowanej letniej wody., aby smak był lepszy. Pijemy przed śniadaniem, albo między śniadaniem a drugim posiłkiem .. SOK MARCHWIOWY
Składniki
- 4-6 marchewek
- i cytryna
Wykonanie
umyte marchewki i obraną cytryne cieniutko z zółtej skorki ,pozostawiając białą skórkę,przepuszczam przez wyciskarkę..Smacznego!!!.
SOK DYNIOWY
Składniki
- 1/4 dużej dyni-jak na pierwszej fotce
- 4-5 jabłek nie obranych
Wykonanie
obrana dynię pokroić w paski ,jabłka przekroić na pół -nie obierać przepuszczam przez wyciskarkę..Smacznego!!!.