Google+ Followers

Z maślanką i amarantusem-chleb




 




SKŁADNIKI:
  • 1 l maślanki
  • 520 g  mąki razowej
  • 140 g orkiszowej
  • 160 g mąki z nasion amarantusa 
  • 180 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka octu
  • 10 dkg drożdży
  • 1/4 szkl. oliwy
  • olej i mąka do form
                      
                                                                                                                    Wykonanie                                                                                                                                   Drożdże rozkruszyć  i wymieszać z cukrem i 5-6 łyżkami mąki. Do tak przygotowanej mieszanki dodać letnią maślankę.Wszystko wymieszać na jednolita masę   i odstawić w ciepłe miejsce na 20-25 minut.Pozostałe składniki włożyć do misy miksera-bez octu i oliwy.Oliwę wymieszać z octem.Gdy rozczyn wyrośnie ,dodać pozostałe składniki,olie z octem i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić i przełożyć ciasto do keskóweki wysmarowanych oliwa i wysypanych mąką.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp.200stopni C ,a po 15-20 minutach zmniejszamy do temp.180stopniC.Pieczemy nadal okolo 40minut.-w sumie razem pieczemy jakieś 55-60 minut.20 minut przed końcem pieczenia wyjmuje chlebki i dopiekam je bez firmy na kratce.   

duet-- maślanka z orkiszem

Pomysł wlasny..Polecam
Składniki

  •     150g  maślanka
  •     230g letniej wody
  •     150g orkisz mąka razowa
  •     350 g  białe mąki orkiszowej
  •     2 łyżeczki suszonych drożdży
  •     1 łyżeczka soli
  •     20g  oliwa z oliwek
Wykonanie


   Maślankę wymieszać z wodą. Następnie dodać mąkę, drożdże, sól i oliwę z oliwek.
    Hakiem ciasta, wymieszć na niskiej prędkości około 2 minut, , aż wszystkie składniki sie rowno połączą.Teraz zwiększamy obroty miksera i wyrabiamy ciasto nadal miksując , około 4-5 kolejnych minut  .Ciasto jest bardzo lepkie, mokre  i nie rób nic,nie ulegaj pokusie, aby dodać więcej mąki!
  Gotowe ciasto wyłożyć do formy  wysmarowanej i wysypanej mąką. Odstawić na 1 godzinę lub do czasu,aż  ciasto podwoi objętość . W zależności od temperatury i  drożdży,może to być 1 godzina ,lub krócej.  Sprawdzic po 40 minutach ,czy podwoiło swą objętość ,jak nie to pozostaje juzbroić się w cierpliwość.
   Podgrzewamy piekarnik do temperatury 180 ° C i pieczemy przez 45 minut (lub do złotego koloru)
    Wyjąć z piekarnika ,zdjąć z formy i  odstawić do ostygnięcia na kratce.

Uwagi
Zastąpic maślankę  można normalnym mlekiem i z odrobiną octu.


Ciastka Madzi, bez glutenu






 
Składniki
  •     3 szklanki cukru pudru
  •     ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku,lub karob*
  •     ¼ łyżeczki soli
  •     2 ½  szklanki chocolate chips,lub innych-u mnie płatki kukurydziane
  •     4 białka
  •     1 łyżka ekstraktu z wanilii
  •    5 łyżek suszonej żurawiny, lub suszone wiśnie, kawałki toffi
*Jest to naturalny zamiennik kakao, naturalnie słodki i nie zawiera kofeiny polecamy dla każdego
Wykonanie

   Rozgrzać piekarnik do 165-170stopni C  .Przygotować dwie blachy z gazówki i wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem
.
   Wymieszać cukier, kakao i sól w misce.Dodać i wymieszać  z płatkami  kukurydzianymi. Białka ubić i wymieszać z wanilią .Do suchych składników dodac ubitą pianę. Wszystko wwymieszać widelcem lub mikserem .
 Gotową masę nabrać na  łyżeczkę  od herbaty i upuścić  kopczyki na pergaminie.-u mnie łyżka ,bo córka  nie da rady łyżeczka
. .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165-170stopni C 15 minut. Fajnie krótko .Pozostawić do ostygnięcia ,Ciasteczka są Najłatwiejsze do usunięcia z pergaminu jeśli pozwoli im się  ostygnąć na nim.Ciasteczka są miękkie i kruche, więc postępować ostrożnie ..  Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia.

eliksir młodości dla kobiet




sekret młodego wyglądu

Jak zatrzymać starzenie się i odprężyć całe ciało - eliksir młodości dla kobiet
Wiele kobiet myśli, że jedynym sposobem, aby wyglądać i czuć się młodziej jest poddanie się drogim zabiegom kosmetycznym, co i tak nie zawsze daje pożądane rezultaty.Istnieją różne metody odmładzania kobiet i drogie zabiegi chirurgiczne są niepotrzebne. Odmładzanie twarzy, ciała i całego organizmu, nie może składać się tylko z zabiegów kosmetycznych.
Konieczne jest łączenie różnych metod odmładzania, które dają niesamowite efekty. Jedeną z nich jest eliksir młodości.

Który w prosty sposób potrafi odmłodzić twarz i cialo o kilka lat , bez skalpela czy inwazyjnych zabiegów.
Jest prosty w wykonaniu ,a skórze przywróci  gładki wygląd, nada jej blasku, zniweluje zmarszczki, ujędrni ciało, poprawi wzrok, wzmocni włosy i przywróci elastyczność.
Ten prosty eliksir z naturalnych składników można przygotować z domu
Składniki

• 100 ml oleju   lnianego                                                                                                                           
• 1 cytryna limonka
• 1 średnia cytryna                                                                                                                                    • 1 duży ząbek czosnku
• 0,5 kg miodu                                                                                                                                     Wykonanie                                                                                                                                                                Rozetrzeć 1 ząbek oczyszczonego czosnku .Zmiksować z 1 cytryną obraną  i 1 limonką ze skórką w maszynce do mięsa lub blenderze.
Wymieszac mieszankę z miodem na gladką masę. .Następnie dodać olej i mieszać wszystko ponownie .
Gotową mieszankę przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku w lodówce .
Dawkowanie
Spożywać 1 łyżka trzy razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem.
Olej lniany ma dwa razy tyle kwasów tłuszczowych omega 3, niż olej pochodzący z ryb. Ponadto jest to olej roślinny zawierający dużo antyoksydantów.
W polaczeniu z cytryna bogata w witaminę C, wspomaga system odpornościowy, uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga oczyszczać wątrobę i drogi żółciowe, rewitalizuje i odmładza organizm od wewnątrz – co przekłada się na wygląd cery, skory, włosów.
Miód dodatkowo wspomaga odżywianie organizmu, a czosnek oczyszczanie.
link do strony

Przekaska Na patyku

Składniki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 120- 170g
  • 5-6 łyżek keczupu,lub sosu pomidorowego
  • 100g szynki pokrojonej na kawałeczki
  • 50 g startego sera typu ementaler ,
  • 1 jajko
Wykonanie                                                                                                                               Sos:                                                                                                                                         sos pomidorowy wymieszać z puszką tuńczyka ,szynką i serem.                                                                                Ciasto
  • 2 -szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5-6 łyżek oleju lub klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki octu (np.jabłkowego)
  • dodatkowo: olej i patyczki do saszłyków
Wykonanie                                                                                                                                                Zagnieść ciasto ze składników podanych wyżej ,będzie podobne jak na pierogi. Gotowe ,wyrobione ciasto podzielic na cztery części i każdą rozwałkować jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto posmarować olejem. Nakładać farsz ,przykryć drugim ciastem i wycinać kółka ,trójkąty..Następnie każde kółko dokładnie skleić i zrobić ząbki widelcem na obrzeżach.
Posmarować żółtkiem ,można posypac ziarnami. Gotowe umieścic na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.Tak samo powtórzyć z reszta ciasta i nadzienia .  Piec 10-15 minut w temperaturze 200stopni C   .Gotowe umieścić na patyku.Smacznego                          

 Sos czosnkowo selerowy
                                                                                                                                                               Składniki

  • - kilka ząbków czosnku,
  • -2-3 łyżki majonezu,
  • śmietanę lub jogurt naturalny,
  • 1 łodyga selera naciowego

    Wykonanie
    Czosnek i seler naciowy zmiksować .Następnie jogurt ,lub śmietanę połączyć z majonezem. I ponownie wszystko razem zmiksować .Ten sos świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Pyszny sos czosnkowy oprócz walorów smakowych jest naturalnym antybiotykiem.          Życzę smacznego!

Boczek z szynkowaru


Zaprawa do mięsa

  • 1 i 1/2 kg mięsa,lub boczku ,co kto lubi
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 mała łyżeczka mielonej kolendry
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka kminku
  • 1 łyżka kopiasta cukru pudru
  • 4 płaskie łyżeczki pektosoli
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml wody
  • woreczek do szynkowara
Wykonanie                                                                                                                                                                                                        Zagotować 250ml wody z czosnkiem,liściem laurowym ,zielem angielskim,kolendrą kminkiem.Całość gotować 20 minut na małym ogniu.Po tym czasie przecedzić i dodać cukier puder,pektosól i żelatyne .   Wszystko dokładnie wymieszac do rozpuszczenia składników.Tak przygotowanym roztworem nastrzykiwać przygotowane mięsko.                    U mnie tym razem boczek-poprzednio mąż robił karkówkę - .                                                          Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim boczek .                                                                Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki Po tym czasie parzymy w wodzie o temp. ok 75 -80 stopni przez tyle minut ile waży mięsko .Wody wlewamy tyle ,aby ,sięgałą powyżej poziomu mięsa .Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 10-12 godzin.

Zupa samo zdrowie, z jarmużu i kaszy jaglanej


Para unosi sie nad zupa jak mgła....                                                                                                                          Składniki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 marchewka
  • 2 kawałki selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta płatków chili
  • garść jarmużu
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 2 -3 czubate łyżki kaszy jaglanej
  • 200g ugotowanej białej fasoli lub 1/2 puszki fasoli białej konserwowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku-u mnie sól odkwaszająca organizm,przepis tutaj

Wykonanie                                                                     
Oliwę rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę,następnie pokrojony czosnek
czosnek, marchewkę w kostkę i seler naciowy.w plasterki Wszystko razem podsmażyć około 4-5 min.
Następnie dodać szklankę soku pomidorowego, kasze jaglaną i jarmuż.
Zalać zagotowaną wodą do wysokości warzyw i gotować około 20 minut, aby wszystkie
składniki się połączyły, a sok z pomidorów lekko odparował. Dodać białą fasolę i gotować jeszcze około 10 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.-u mnie sól odkwaszającą.

Cudowny Sok, która przezwycięża wszelkie alergie ,idealny na Wiosne



Naturalny sok, który pokonuje wszystkie alergie wiosenne dla osób z osłabionym układem odpornościowym .


tylko 5 komponentów to wszystko czego potrzebujesz:
     1 marchew (średnie)
     2 duże pomarańcze
     ½ ogórka
     5-10 liści mięty
     20 g świeżego imbiru


Pomarańcze chronią układ odpornościowy, ponieważ są źródłem witaminy C, a mięta jest doskonałym atutem naturalna inhalacja dla układu oddechowego, które zazwyczaj cierpi, kiedy przychodzi wiosna. Imbir z kolei zmniejsza bóle głowy, które mogą wynikać z częstego kichania i jest silnym przeciwutleniaczem.

Przygotowanie:

Owoce dobrze
wymyć i obrać . Wszystkie składniki posiekać na małe kawałki. Następnie umieścić je w wyciskarce lub w blenderze. Włożyć liście mięty na końcu. Sok należy przechowywać w lodówce i zużyć go rano, przed śniadaniem.Wystarczająca dawka tego soku pełnej witamin jest filiżankę herbaty dziennie.

Zupa czosnkowa 100 razy bardziej skuteczny niż antybioty

Zupa, wykonana z 50 ząbków czosnku-tj. 5 dużych główek czosnku, cebuli i tymianku ,dzięki tym składnikom ,  można pokonać większość rodzajów grypy i przeziębienia.
Mimo że medycyna stale się rozwija, coraz więcej osób wierzy w nature. Antybiotyki i inne leki nie zawsze są skuteczne, ponieważ bakterie i wirusy z dnia na dzień są coraz bardziej odporne.
Co jest dobre, z czosnkiem jest to, że nie ma wpływu mutacji nowych wirusów - to skutecznie zwalcza wszystkie "problemy". Dzieje się tak dlatego, allicyny chemiczny, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi i zapobiega zatykaniu naczyń krwionośnych. Zmiażdżony ząbek czosnku uwalnia allicyny, który wraz z innymi składnikami, zabijają w organizmie szkodniki , takie jak wirusy i bakterie, które powodują przeziębienia, grypę, zapalenie płuc i zapalenie ucha. A najlepsze jest to, że nie szkodzi organizmowi.

Składniki
  •      50 ząbków czosnku (około 5 główek) czyszczone i obrane po upieczeniu
  •      2 łyżki masła (olej z nasion lnu dla wegan)
  •      2 łyżki oliwy z oliwek
  •      2 duże cebule, posiekane
  •      1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  •      6 filiżanek (250 ml.) bulionu z kurczaka (zupa jarzynowa dla wegan)
  •        3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,        
  •      3 szklanki pokrojonego  w kostkę czerstwego chleba
  •      1 szklanka kwaśnej śmietany (mleko kokosowe dla wegan)
  •    1 liść laurowy
  •    4 łyżki pokrojonego zielonego tymianku-  --może być mniej jak ktoś nie toleruje
Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zetnij  czubki głów czosnku, wlej  trochę oliwy z oliwek i zawiń wszystko w folię aluminiową. Piec w piekarniku przez 90 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Posiekaj cebulę.Rozgrzej w rondelku na średnim ogniu , dwie łyżki oliwy z oliwek i masło .Duś cebulę przez dziesięć minut. Gotowy czosnek wyłuskaj z łusek ,pokrój na małe kawałki i dodaj do garnka z cebulą. Wymieszaj i dodaj, pokrojony tymianek, zupę z kurczaka .Zmniejsz gaz i  dodaj teraz  kawałki chleba i niech się gotuje  przez pięć minut, aż chleb będzie miękki.Gdy chleb zmięknie .Przed zmiksowaniem usunąć  liść laurowy. Powstałą zupe umieścić w blenderze i zmiksować  ,do uzyskania kremowej mieszanki. Tak zmiksowana zupe ,przelać do rondelka dodać śmietanę . Doprawić  solą i pieprzem według smaku.......Smacznego
ZUPA KREM

sok

                                                                                                                                                                                                     Skladniki                                                                                                                                            
  •   3 jabłka 
  •   3 czerwone grejpfruty
  • 1 owoc granatu                                                    Wykonanie                                           wycisnąć sok i cieszyć sie pysznym smakiem...

proste, drożdżowe bułeczki


Składniki
  • mąka tortowa 1 kg
  • cukier waniliowy 16 g
  • mleko ciepłe 250 ml
  • drożdże świeże 1 kostka
  • margaryna roztopiona 200 g
  • jajka 5 szt
  • cukier 8 łyżek
  • sól do smaku 1 szczypta
  • mleko do nadzienia 3 szklanki
  • budyń waniliowy 3  opakowania
  • cukier puder
  • dżem -nie koniecznie
Wykonanie
    Nadzienie:
    Budyń ugotować wg .przepisu na opakowaniu ale w 3 szklanki mleka.Ostudzić.                       Ciasto                                                                                             Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru.. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek ,wlać wyrośnięty rozczyn i rozpuszczone masło .
    Dodać jajka rozbełtane  z cukrem,cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. -około 1godziny.Gdy ciasto powiększy swą objętośc podzielic na 4 części .Gotowe ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt Na ciasto nakładamy porcje budyniu---może być pasek dżemu- -- pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.Ciasto zwijać  w rulon i kroić na 2 -3 cm plasterki .Gotowe bułeczki przełożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C przez około 20 minut. Piekłam z termoobiegiem 2 blaszki naraz .Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu bułeczki polukrować,lub posypac pudrem.inspiracja .doradca smaku
Pieczemy słodkie drożdżówki

Chleb żytni na zakwasie

chlebek mój,super szybki przepis..Wczoraj wymieszałam skladniki i na calą noc wstawilam do lodówki.Rano wystawiłam ,odczekałam 3 godziny i do piekarnika wstawiłam.Pycha ps.dużo czytania,ale szybko sie robi...Polecam....cytuje za autorką ,przepis  tutaj

                                                        

 Sposób "szybki":
  • 250g  (do 300g jest OK) zakwasu żytniego
  • 500g mąki żytniej chlebowej
  • 400ml wody
  • 1 łyżka soli
Wszystkie składniki mieszamy w misce kilka minut. Muszą się dobrze połączyć, a masa powinna być dość gęsta, ale na tyle rzadka, by się wszystko dobrze mieszało. Jeśli mamy problem z wymieszaniem ciasta, dolewamy trochę więcej wody (konsystencja może być dość luźna - o ile nie będzie to konsystencja ciasta naleśnikowego:-) Jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypujemy łyżkę lub dwie mąki.
Ciasto przelewamy do wybranej foremki - może być okrągła, prostokątna, obojętnie - tak, by ciasto zajmowało trochę więcej niż połowę objętości naczynia. Wygładzamy wierzch ciasta mokrą łyżką, spryskujemy jeszcze po wierzchu wodą, żeby było wilgotne i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Ja wkładam chleby najczęściej do piekarnika i zapalam lampeczkę (tylko w lato trzymam je na zewnątrz).
Czekamy kilka godzin aż ciasto wyrośnie - czas ten zależy od mocy zakwasu, od temperatury, w jakiej ciasto rośnie, wilgotności powietrza itp:-) Dlatego też czas oczekiwania może się bardzo różnić - zdarzyło mi się, że chlebek po 3 godzinach wyrósł jak na drożdżach, a czasem musiałam czekać nawet 7 godzin.

Gdy ciasto wyraźnie podrosło do wysokości foremki, wyjmujemy chlebek, a piekarnik podgrzewamy do temp. 230 stopni Celsjusza (450F). Chleb przed włożeniem do nagrzanego piekarnika delikatnie nacinamy kilka razy ostrym nożem. Na dno piekarnika wkładamy też blaszkę wypełnioną wrzącą wodą (chleb powinien się piec na początku w naparowanym piekarniku). Ja jeszcze dodatkowo przez pierwsze 10-15 minut otwieram co kilka minut piekarnik i spryskuję go lekko spryskiwaczem do kwiatów).

Po 10 minutach zmniejszam temperaturę piekarnika do 210 stopni Celsjusza (410F) i piekę tak kolejne 40 minut. W tym czasie mniej więcej dwa razy obracam chleb.
Zapach w domu jaki się w tym czasie unosi jest obłędny, nieporównywalny z niczym innym.

Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy chleb z foremki i kładziemy na jakiejś kratce, żeby odparował. Nie można takiego chleba jeść od razu. Ja staram się zawsze przygotować ciasto rano lub koło południa, upiec wieczorem i jemy dopiero następnego dnia.To naprawdę nie jest trudne ciasto, nie wymaga w ogóle wyrabiania, wystarczy je dobrze wymieszać łyżką. Potrzebny jest tylko pracujący,aktywny zakwas!
*Gdy nie mamy 250 g zakwasu:-)
Dzień wcześniej rano dokarmiany zakwas. Ok. godziny 16-17 do miski wsypujemy 60g mąki żytniej razowej i 60g wody, dodajemy 2-3 łyżki aktywnego zakwasu, dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryty ściereczką. Wieczorem, ok. godziny 22:00, dodajemy do naszego zaczynu znowu 60g mąki żytniej i 60g wody, mieszamy i zostawiamy zaczyn przykryty na noc. Następnego dnia rano do zaczynu znów dodajemy 60g maki i 60g wody, mieszamy i zostawiamy na 3-4 godziny.
Potem możemy już zaczyn dodać zamiast zakwasu w przepisie i dalej postepować tak jak opisałam powyżej:-)
Powodzenia:-)

wybuchowy sok

Składniki

  • 3-4 łodygi selera naciowego

  • 3 jabłka


    • 4 marchewki

    • 2-3 plasterki imbiru

    • 1 owoc granatu



                                                                            Wszystko przepuścic przez wyciskarkę do soków.


    Zapiekanka ziemniaczana

    Składniki

    • 300g kapusty kiszonej
    • 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka
    • 60dag  ziemniaków
    • 250-300 ml dipu czosnkowego
    • 200 g startego żółtego sera
    • 60 ml zimnej wody
    • sól,pieprz
    • ulubione przyprawy do mięsa np.gyros
    Wykonanie



     ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa

    Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:)
    Ulubione przyprawy np.gyros ,sol i pieprz wymieszać  z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Obrać i pokroić w cienkie plasterki  ziemniaki-u mnie na mandolinie
    . W maszynce zmielić mięso  .Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70  minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Mięso można zastąpić rybą, np. łososiem.

    Inspiracja: przepisy.pl

    Domowy dip czosnkowy każdy doprawi sobie tak, jak lubi.                                                            .                                                                        Składniki
    • jogurt naturalny (500 ml)
    • musztarda (1 łyżka)
    • czosnek (2 ząbki)
    • oregano, bazylia, sól czosnkowa (do smaku)                                                                                                                        Wykonanie
        Jogurt wlać do schłodzonej salaterki.Dodać starty czosnek i posypać szczyptą soli
        Dodać  musztardę, dokładnie wymieszać , by całość osiągnęła jednolitą konsystencję.
        Na końcu dodać -nie koniecznie-do smaku suszone oregano i bazylię.

    Jabłecznik na mące ryżowej




    ciasto kroiłam gorące ,bo goście juz siedzieli za stołem i nie było czasu na studzenie....

    Składniki na formę 26 x 26cm

    • Składniki:                                                                                                                              
    • 1 czubata  szklanka mąki  pszennej
    • 1czubata szklanka mąki ryżowej 
    • 250 g masła
    • 6 jajek
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • łyżeczka pasty waniliowej
    • jabłka prażone (około 1½-2 litrowego słoika )
    • 6 łyżek cukru (do piany z białek)
    • cukier puder do posypania
    • cynamon
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
      Wykonanie
    Mąkę posiekać nożem razem z masłem.. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 2/3 i 1/3 ciasta wstawić do lodówki na okolo 30 minut.Po 30 minutach rozwałkować większe ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę . Całe ciasto nakłuć widelcem.Podpiec 10-12 minut w 180 st.C .Na podpieczony spód wyłożyć jabłka . Posypać je cynamonem . Z 6 białek i 6 łyżek cukru ubić pianę .Wyłożyć ją na ciasto z jabłkami Na tak przygotowane ciasto wyłożyc pozostałe rozwałkowane ciasto na wierzch.
    Piec w temperaturze 180°C, przez około 40-50mnut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.ps.dzięki mące ryżowej jest bardziej kruche,ale za to jakie smaczne..Pycha.
    Smacznego:-)

    zielony sok z lisci rzodkiewki

    Skladniki
    • 2 marchewki
    • 3-4 łodyg selera naciowego
    • 3 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych
    • 1 główka sałaty zielonej
    • 2 banany
    • 1 cytryna
    • liście z pęczka młodej rzodkiewki
      Wykonanie                                                    Wszystkie skladniki przepuścić przez wyciskarkę do soków.

    ZUPA CZOSNKOWA

    Zupa czosnkowa Magdy Gessler –                                                                                                                                                Składniki:
    • 1 cebula
    • 2 duże ziemniaki
    • 2 l bulionu warzywnego
    • 2 łyżki masła
    • 40 g boczku wędzonego
    • sól, pieprz,
    • majeranek
    • czerstwe pieczywo na grzanki
    • oliwa z oliwek
    • tarty parmezan
    • 40 g boczku wędzonego
    • 8 -10 ząbków czosnku                                                                                                                                             
                           Wykonanie
    Cebulę obraną ,pokrojoną  w kostkę przesmażyć na maśle.Ściągamy cebulkę z patelni i na tym samym masełku podsmażamy  czosnek  w łupinach . Bulion warzywny zagotowujemy i dodajemy cebulkę ,pokrojone ziemniaczki w kostkę i przetarty przez sito usmażony czosnek. Do zupy czosnkowej dodajemy też boczek pokrojony w cienkie paseczki i wytopiony na patelni. Gotujemy około pół godziny. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ,pamiętając ,że parmezan też doda soli do zupki.Gotujemy do momentu ,aż ziemniaki będą miękkie . Wówczas zupę czosnkową miksujemy. Zupa czosnkowa z grzankami to świetny pomysł na zimę. Grzanki-pieczywo kroimy w kostkę i zrumieniamy na oliwie. Do miseczek wkładamy porcję grzanek i zalewamy gorącą zupą czosnkową. Na górze sypiemy parmezanem. Aby zupa czosnkowa była bardziej kremowa, można przed zmiksowaniem dodać do niej śmietankowy serek topiony.
    Smacznego
    ZUPA KREM

    Szpinakowy sok


    Składniki                                  1 paczka mrożonego szpinaku,                           1 pomarańcza,                                            1 cytryna,                                                                                            2 jabłka                                                                                                                                                  
    Wykonanie. wszystko przepuścić przez wyciskarkę.Smacznego

    Pyszne drożdżowe bułeczki




     składniki ( na ok. 14-16 bułeczek) : 



    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 szklanki letniego mleka
    • 1 torebka suchych drożdży (7g) lub 4 -5 dag świeżych
    • 1 jajko i dwa żółtka
    • 3/4 szklanki drobnego cukru
    • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
    • 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego
    • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    • mąka do podsypywania stolnicy
      masa serowa: 
      - ok. 500 g zmielonego białego sera
      - ok. 2-3 łyżki cukru
      - jajko
      - trzy łyżki rodzynek lub skórka pomarańczowa

      Wykonanie
      W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie jego składniki.

      lukier: 
       - 2/3 szklanki cukru pudru
      - 2- 3 łyżki soku z cytryny

      Wykonanie
      Wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki.
      Wykonanie bułek
      Jeśli używamy świeżych drożdży, dodajemy je do letniego mleka z łyżeczką cukru i mąki, ,czekamy ok.15 minut, by urosły i dodajemy stopniowo do mąki. Suche wsypać od razu do miski z mąką, dodawać stopniowo mleko, jajko, żółtka, cukier, wanilię i skórkę z cytryny. Zagnieść ręką na blacie lub stolnicy (podsypując mąką lub przy pomocy haków miksera w misce) na elastyczne ciasto. Gdy będzie wyrobione ( po ok. 10 -15 minutach), dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze chwilę do wchłonięcia tłuszczu. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 26- 28 st)  na ok. 1,5-2 godzin,lub na całą noc w lodówce. Podzielić ciasto na pół, spłaszczyć ręką na dobrze podsypanym mąką blacie, na prostokąty grubości ok. 0,5 cm, posmarować połową masy serowej. Złożyć na 3 i pociąć na paski ok. 5 cm szerokości, odwrócić w połowie każdego paska tworząc "muszkę". . Układać na blaszkach z papierem do pieczenia, w odstępach ok. 3- 4 cm. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 st z termoobiegiem. Dwie blaszki wkładamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem , w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 min.

    Po upieczeniu polać bułki lukrem.

    oryginalny  przepis tutaj