SKŁADNIKI:
na dwa biszkopty:
Składniki:
Masa:
Składniki:
Poncz:
Składniki:
Dekoracja:
Składniki:
Wykonanie
Piekarnik
nagrzewamy do 200 st. C .Formę
okrągłą o średnicy ok. 28 cm wykładamy papierem do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielamy żółtka od białek z 3 jajek. Żółtka miksujemy z 1
szklanką listków mięty. .
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy 50
g cukru i dalej ubijamy. Zmiksowane żółtka wlewamy do ubitych z
cukrem białek. Całość mieszamy silikonową łopatką. Wsypujemy
60 g mąki i dalej mieszamy trzepaczką podciągając ją do góry,
aby biszkopt jak najlepiej napowietrzyć. Do przygotowanej formy
wykładamy ciasto,wyrównujemy je łopatką. Biszkopt pieczemy ok.
10-12 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Drugi biszkopt
przygotowujemy w ten sam sposób.
Poncz. Do kubka wlewamy gorącą
wodę, wsypujemy cukier trzcinowy, mieszamy do rozpuszczenia cukru i
studzimy.
Masa
Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody. Do garnka
z grubym dnem wbijamy 2 jajka, dodajemy 100 g cukru, 100 g soku z
limonek i wstawiamy garnek na palnik. Masę podgrzewamy na średniej
mocy palnika , cały czas mieszamy i ubijamy trzepaczką, żeby krem
nie przywarł do dna . Po kilku minutach (6-8 minut)mieszania masa
stanie się jasnożółta, gładka i gęsta Gdy masa będzie już
gęsta i kremowa, ściągamy rondel z palnika, dodajemy do żółtek
namoczoną żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny(masa
stanie się rzadsza,ale tak ma być) i odstawiamy do ostygnięcia (w
temperaturze pokojowej). Po ok. 20-30 minutach ubijamy
śmietankę na sztywną masę (śmietanka powinna być mocno
schłodzona, ).
Do miski przekładamy ser mascarpone, skórkę z limonki i masę
z żółtek. Całość mieszamy trzepaczką (mieszamy ręcznie).
Następnie do masy dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy delikatnie
silikonową łopatką.
Na spód tortownicy układamy 1 biszkopt, nawilżamy go ponczem
,następnie na środek wylewamy połowę masy cytrynowej i
przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt delikatnie dociskamy do masy.
Drugi biszkopt też nawilżamy ponczem. Pozostałą masę wylewamy na
biszkopt i wyrównujemy łopatką. Tort odstawiamy do lodówki na ok.
1-2 godziny . Po tym czasie wyjmujemy tort z lodówki, posypujemy
wierzch cukrem trzcinowym i delikatnie opalamy palnikiem gazowym
(karmelizujemy cukier ). Tort dekorujemy plasterkami limonki.
Smacznego !