piątek, 26 czerwca 2015

Boćwina z fasolką i słonecznikiem

Miałam przyjemność uczestniczenia w pokazie ,warsztatach z P.Sylwia Biały  .zainspirowana boćwiną  Sylwi Bialy   ,którą gotowalyśmy na pokazie ,staralam sie wiernie odtworzyc ,choć z moimi zmianami.dodałam czosnek i szczypiorek   
Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2-3 marchewki mlode
  • 1 pietruszka nać i korzen
  • pęczek boćwiny
  • woda około 2-2,5l
  • śmietana mala 36%
  • fasolka drobna 30-40dag
  • 1 cebula czerwona
  • parę sztuk szczypiorku
  • 3/4 szkl.prażonego slonecznika
  • ocet jabłkowy 2-3 łyżki
  • pół łyżeczki cukru
  • Vegeta Natur -do smaku ( Przyprawa warzywna Vegeta – któż jej nie zna? Pomysł chorwackiej firmyPodravka )
  • czosnek 2-3 zabki
                                                                           
Wykonanie
Umyte ,osuszone mięsko kroimy w kostkę ,wkładamy do nagrzanego garnka z grubym dnem (bez tłuszczu,chyba ,że ktoś musi) i obsmażamy na zloty kolor.Wlewamy namoczoną wcześniej fasolkę,wraz z woda w której się moczyła. Następnie, dodajemy ,marchewkę ,pietruszkę ,cebulkę i szczypior.Wszystko dusimy około 20 -30minut.W międzyczasie ,kroimy boćwinę i zalewamy ją octem jabłkowym ,wymieszanym z odrobiną cukru.Gdy fasolka zmięknie dodajemy pokrojoną boćwinę.Chwilke gotujemy około 4-5 minut.Teraz tylko dodajemy śmietanę i posypujemy całość prażonym słonecznikiem.Smacznego:)    inspiracja Sylwia Biały ,finalistka Piekielnej Kuchni - pierwszej edycji Hell's Kitchen





czwartek, 25 czerwca 2015

alternatywa dla kanapki

Składniki
  • ćwiartka kurczaka z rosołu
  • porcja rosołowa z kaczki
  • 2 marchewki z rosołu
  • pietruszka z rosołu
  • 4 średnie ziemniaki ugotowane
  • płatki kukurydziane
  • sól ,pieprz do smaku
  • jajko
  • szpinak zasmażany na masełku z jajkiem jako dodatek do kotlecików
Wykonanie                                                                                                                                           Wszystkie składniki zmiksować .Doprawić solą i pieprzem,dodać jajko,wyrobić na jednolitą masę. .Formować kotleciki ,obtoczyć w płatkach kukurydzianych i smażyć na oleju.Moja córka nie przepada za marchewką ,więc przemycam ja w kotlecikach.Dobra alternatywa dla kanapki .A kotleciki z chęcią bierze na zajęcia .Smacznego

środa, 24 czerwca 2015

dżem truskawkowy

Składniki
  • 1kg truskawek
  • 600g cukru
  • sok z 1 dużej cytryny
Wykonanie

Umyte osuszone i bez szypułek truskawki ,lekko miksujemy.Następnie dodajemy cukier,i zelfix 2:1.Wszystko dokladnie mieszamy i gotujemy w 100°C 15 minut. Gorący, gotujący się, lekko bulgocący dżem przekładamy do dobrze wyparzonych, sterylnych słoików. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem,przykryte kocem, aby zupełnie ostygły.Ja robilam w speecooku.

Smacznego! :)

Jak  oczyścić truskawki z pestycydów i chemikaliów ?

Truskawki myjemy najpierw w zlewie, w dużej ilości zimnej wody, szybko i energicznie . Wyjmujemy je na sito. W dużej misce należy przygotować roztwór:
zimna woda + niewielka garść sody oczyszczonej.
Mieszamy. Do roztworu wrzucamy wcześniej opłukane truskawki, zostawiamy je na dosłownie kilka minut. Wymoczone truskawki ponownie umieszczamy na sicie i dokładnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą.Następnie obrywamy szypułki.. I gotowe
.































chleb z amarantusem i mąką owsianą

Składniki                                               wieczorem
  • 0,5 litra wody letniej
  • 250g zakwasu
  • około 2 -2,5 szkl.mąki (dajemy tyle aby po wymieszaniu powstała konsystencja gęstej śmietany)
    Wykonanie                                                                                                                                   Wszystko mieszamy i zostawiamy na minimum 6 godzin ,a najlepiej na noc ,przykryte w nieprzewiewnym miejscu.
    Następnego dnia rano dodajemy 1,5 kg mąki różnej,u mnie                                        
       
    Składniki
  • 300g orkiszowej typ 2000
  • 300g mąki owsianej
  • 900g mąki pszennej
  • 2 łyżki płaskie soli
  • 4 czubate łyżki amarantus popping
  • 2-3 łyżki sezam biały
  • 1 litr wody letniej                                                                                                                       . .  Wykonanie                                                                                      
       Wszytko dokładnie mieszamy ,dolewając po trochu wody .Wyrabiamy do gęstej kleistej masy.Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.Po tym czasie (nawet jeśli mało wyrośnie) przekładamy do blaszek i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę,pod przykryciem( u mnie rosło dwie godziny ,bo słońca brak i jest dość chłodno.Po 1 godzinie wstawiłam do piekarnika z zapalona lampką i włączonym piekarnikiem na 50°,aby nadal rosło.Było cieplej i ruszyło do góry. ) Po wyrośnięciu chleba ,nastawiamy piekarnik na 230° C ,na około 25-30minut,a następnie zmniejszyłam tem. Pieczenia do 180°C i pieczemy około 40-45 minut.(do suchego patyczka). Gotowy,upieczony chlebek wyciągamy z piekarnika i gorący zawijamy w lnianą ściereczkę,układając na kratce do ostygnięcia .Smacznego

wtorek, 23 czerwca 2015

Sos z papryki i puszki pomidorów

Składniki


  • 1/4 szklanki oleju
  • 3-4 główki cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 sztuki dojrzałych pomidorów
  • 2 sztuki czerwonej papryki
  • 2 sztuki żółtej papryki
  • sól odkwaszająca do smaku
  • 2 łyżki cukru
  • pół słoiczka przecieru pomidorowego

Wykonanie

Cebule pokroić w grubą kostkę . Czosnek posiekać. Paprykę pokroić w kostkę
Pomidory naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem w misce, a gdy skórka zacznie odchodzić odlać gorącą wodę i zahartować zimną wodą. Obrać pomidory, pokroić w kostkę
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, podsmażać ok 5 min by sie zeszkliła. Wrzucić pokrojone papryki dusić około 15-20 minut.
Dodać pomidory ,doprawić cukrem i solą Wymieszać.Dusić jeszcze ok. 20 minut, by papryka lekko zmiekkła,a wszystkie smaki połączyły się w jedna calość...Sos jest dobry do kanapek ,choć moja córka je go z miski łyżkami...Smacznego;) ps.można dodac kawalki mięsa ,kukurydze do bazy sosu,i zawsze ,będzie coś nowego...:)




niedziela, 21 czerwca 2015

zapiekanka Jagódki

 Składniki

40 dag szynki konserwowej                                                                                                                                                  25-30 dag sera żółtego                                                                                                                                         .                 sos  link tutaj                                                                                                         Wykonanie                                                                                                                                                                                                                                                                                          Szynkę kroimy w plastry grubości 3-4 milimetrów.Na , każdy plaster szynki kładziemy dwie ,trzy łyżki gęstego sosu i przykrywamy  plasterkiem sera żółtego.Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 18-190 °C około 12-15 minut.Do rozpuszczenia się sera Smacznego.;)
                                                                                                                                             

wtorek, 16 czerwca 2015

Babeczki





Składniki -u mnie 23 sztuki
  • - 300 g masła
  • - 230 g  cukru
  • - 4 jajka
  • - 300 g mąki pszennej
  • - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • - 4 łyżki mleka
  • - 2 łyżka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wrzącej wody





Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajka z ekstraktem z wanilii. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i przesiana , do pieczenia. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Wmieszać mleko. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody,. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać ostudzoną  kawę,wymieszać.

Formę do  muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć jasnej masy ,  przykrywając masą kawową.

Piec w temperaturze 175- 180 stopni przez ok 20-25 minut (do suchego patyczka).