Google+ Followers

Zupa krem z dyni

 Składniki
  • około 2 kg dyni
  • 1l bulionu warzywnego
  • 150-200 ml mleka kokosowego
  • Sól morska, pieprz do smaku
  • 50ml śmietany kremówki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 marchewkę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kawałek imbiru
  • pół łyżeczki pasty z kurkumy tutaj
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • grzanki z chleba
  • listki bazylii

    Wykonanie
    Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, marchew obrać ze skóry .Marchew i dynie pokroić w kostkę.Cebule obrac i pokroić w piórka ,czosnek obrać. W garnku rozgrzać oliwe z oliwek ,wrzucic cebule marchewke, czosnek i pokrojona dynie.Wszystko zeszklić i ,dusić około 5-6 minut. Dodać bulion i mleko kokosowe i kawałek imbiru do smaku..Dusic do miękkości warzyw okolo 10-12 minut. Dodać przyprawy: kurkume, sól , pieprz .Zmiksować .Podawać z łyżka śmietany ,grzankami i listkami bazylii zielonej





moje dynie




 choc fajnie rosna i cieszą oko moje ,to złodziej tez ma ochote na nie .był juz dwa razy na działce ,oglądać co można zwinąć.wkurza mnie to ,bo człowiek robi,pielegnuje ,patrzy jak rośnie ,przywiązuje sie do roslinki,a taki nic nie robi ,przyjdzie zniszczy co nie zabierze....





miętowo-czekoladowe serniczki

Składniki na 14-15 serniczków:
       
    Spód
  • 150-200g pokruszonych herbatników
       Ser
  •  450g twarogu president,lub innego zmielonego
  • pół szkl. kwaśnej gęstej śmietany 18 %
  • pół szkl.cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • pół czekolady 70%
  • szczypta soli
  • aromat miętowy

    Wykonczenie

  • poł szkl śmietany
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie 

Piekarnik rozgrzać do 150° C. Pokruszyć ciasteczka wałkiem.Czekolade posiekac na drobne kawałeczki. Formę do muffinek wyłóżyć papilotkami, na dno każdej z nich wysypać pokruszone ciasteczka
Zmiksować resztę składników-krótko- do połączenia się .Dodać pokruszoną czekoladę.
 Gotowa masę wlać w papilotki wcześniej przygotowanych . Piec, około 25 minut. Po tym czasie babeczki będą wyglądały jakby były niedopieczone, lekko popękany i wilgotne. Babeczki rosną podczas pieczenia i lekko opadają po wyjęciu z piekarnika.
Pół szkl.śmietany wymieszać z 1 łyżką cukru.Na upieczone serniczki wyłożyć po 1 czubatej łyżce śmietany słodkiej i ponownie wstawić do piekarnika na 8-10 minut.Po upieczeniu należy je schłodzić w lodówce przez min 2-3 godzinę.




http://52cupcakes.blogspot.com/2009/07/martha-stewarts-cookies-and-cream.html


Sok pomidorowy z wyciskarki i normalnie

Składniki
  •  1 łyżeczkę pieprzu
  • 1 łyżkę cukru
  • 1 łyżkę soku cytrynowego
  • 1 czubatą łyżkę soli
  • 3 kg dojrzałych pomidorów
 Wykonanie


Pomidory umyj i sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki, włóż do garnka, lekko rozgnieć tłuczkiem i doprowadzić do wrzenia. Gotuj kilka minut, po czym zmiksuj blenderem.Przetrzyj przez gęste sito. Dopraw do smaku, doprowadź do wrzenia i przelej do wyparzonych słoików (jeśli chcesz je dłużej przechowywać) lub ostudź i pij od razu :)
 Sok z wyciskarki na zimę 
 Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki .Przepuścić przez wyciskarkę soków.Gotowy czysty sok ,doprawić do smaku przyprawami jak wyżej.Wlać do słoiczków i pasteryzować 6minut od zagotowania wody:) z trzech kilogramów pomidorów z wyciskarki wyszło mi dwa litry soku.Sok można gotowac dlużej na wolnym ogniu ,aż odparuje woda i wtedy będziemy mieli paste pomidorową.:) ps.zaletą wyciskarki jest to ,że nieliczne pestki dostają się do soku ,a sam sok szybko sie robi i nie traci cennych witamin.

Sok pomidorowy

Picie soku pomidorowego daje dużo korzyści dla zdrowia. Picie jednej jego szklanki dziennie zapobiega chorobom cywilizacyjnym.
Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii pokazują, że wypicie dwóch szklanek soku pomidorowego dziennie może zapobiec osteoporozie. Kluczowym składnikiem, który na to wpływa, jest likopen – przeciwutleniacz zmniejszający ryzyko raka prostaty u mężczyzn oraz chroniący układ krwionośny.
Pomidory są też bogate w witaminy A, C i K, które pomagają zapobiegać krwotokom, a także kwas nikotynowy, który obniża poziom cholesterolu.
Wartość odżywcza soku pomidorowego w 100 g (bez soli):
  • energia: 17 kcal,
  • tłuszcz: 0 g,
  • białko: 1 g,
  • węglowodany: 4 g,
  • sód 10 mg,
  • błonnik 0 g.
Dodatkowo 100 g soku pomidorowego dostarcza 9% zalecanej dziennej dawki witaminy A, 30% zalecanej ilości witaminy C, 1% zalecanej ilości wapnia i 2% zalecanej ilości żelaza.Smacznego...:)

MALINOWY dżem bez pestek



Składniki:
2 kg świeżych malin
1/2 kg cukru
10 g pektyny
Wykonanie

Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku Oczyszczone maliny zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 3-4 godziny ,aż puszczą sok.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 8-10 minut Sok zlewamy a pozostalą część wykladamy na gęste sito..Dokładnie przecieramy ,tak ,aby pozostaly same pestki na sitku.Przetarte maliny jeszcze raz przepuszczamy przez sitko dla pewności,że żadna pestka nam nie wpadła. Do gotowego przecieru dodajemy pektynę, ponownie zagotowujemy. .Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 6-8minut.

duet malinowo-miętowy,dżem



Składniki:
  • 2 kg świeżych malin
  • 1/2 kg cukru
  • 10 g pektyny
  • kilka gałązek mięty(5-6)
Wykonanie

Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku Oczyszczone maliny zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 3-4 godziny ,aż puszczą sok. .3/4 soku odlewamy . Do reszty masy ,dodajemy wypłukane i osuszone galązki mięty,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 8-10 minut  . Powstałą masę z miętą dokładnie przecieramy ,tak ,aby pozostaly same pestki i gałązki na sitku.Przetarte maliny jeszcze raz przepuszczamy przez sitko dla pewności,że żadna pestka nam nie wpadła. Do gotowego przecieru dodajemy pektynę, ponownie zagotowujemy. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 6-8minut..:) ps.sok zlewamy do butelek i tez pasteryzujemy.Pozostałe pestki z malin wkładamy do sloiczków ,pasteryzujemy i mamy naturalne lekarstwo na chłodniejsze dni.

Właściwości lecznicze:

  • witamina C i kwas foliowy są niezbędnymi dla organizmu przeciwutleniaczami,
  • maliny mają właściwości rozkurczowe,
  • łagodzą bóle menstruacyjne,
  • dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegają nowotworom jelita grubego, prostaty i trzustki,
  • zawierają substancje podobne do aspiryny i dlatego działają przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo,
  • obniżają gorączkę.

letnie orzeźwienie

Składniki


Na kruche ciasto
 zimne masło – 150 g
 przesiana mąka – 250 g
sól – 1 szczypta
cukier puder – 75 g
duże żółtko – 1 szt,lub 2 małe



Na krem cytrynowy


    1 ½ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    ⅛ łyżeczki soli
    4 żółtka (białka zachować do bezy!)
    1 ¾ szklanki wody
    ½ szklanki świeżego soku z cytryny (z 3-4 cytryn)
    3 łyżki masła
    1 łyżeczka skórki z cytryny

Beza



    4-6 białka, w temperaturze pokojowej
    ½-3/4 łyżeczki cream of tartar  (w zależności od liczby białek używanych)
    ½ szklanki cukru
    ½ łyżeczki wanilii

   


Wykonanie



Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem.

Dodajemy żółtko, siekamy ponownie i wszystko sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody).Ciastem wylepiamy dno dużej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 165-170stopni C na około 20-25 minut.Studzimy.
    Rozgrzej piekarnik do 165-170º C
    Połączyć( cukier,mąke ziemniaczana i sól) trzy pierwsze składniki w garnku.Odstawić .     Połączyć żółtka, wodę i sok cytrynowy,mieszając do rozpuszczenia cukru.Do garnka z suchymi produktami ,wlewamy produkty mokre ,wymieszane. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje . Gotować  minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Wymieszać  z masłem i skórka z cytryny. Gotowy gorący krem wyłożyc na ciasto.
    Ubijać  pianę z cream of tartar  na wysokich obrotach miksera. W między czasie dodawać stopniowo cukier, jedną łyżkę na raz, aż pianą będzie sztywna ,a cukier się rozpuści ... około 2-4 minut. Dodać wanilię i wszystko delikatnie wymieszać .Bezę rozprowadzic na gorącym kremie, upewniając się, że beza obejmuje wszystkie nadzienie. Piec przez 25-28 minut.

Kroić wystudzone ,nie jak ja jeszcze ciepłe....

na upały

Składniki

  • 1 litr wody niegazowanej
  • 2 cytryny
  • parę  gałązek świeżej mięty
  • szklanka  kostek lodu
  • kawałek świeżego imbiru

Wykonanie

Z cytryny wyciskamy sok , całe gałązki mięty wraz z liśćmi, delikatnie rozgniatamy w dłoniach.. Wszystko wkladamy do dzbanka .Dodajemy kawalek imbiru . Na koniec wrzucamy kostki lodu i wlewamy wode . .Wszystko mieszamy i smacznego:)

czarno-biały deser








Składniki:
  • ·3 szklanki mleka;
  • ·3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • ·3 łyżki cukru;
  • ·1,5 łyżeczki masła;
  • ·cukier waniliowy;
  • ·2 łyżki kakao
  • owoce do dekoracji;  
  • listki mięty
Wykonanie: 


W pół szklanki mleka, rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.Pozostałe mleko gotujemy z dodatkiem cukru waniliowego, masła i zwykłego cukru. Do wrzącego roztworu wlewamy mąką wymieszaną w zimnym mleku.Dzielimy roztwór na dwie części .Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao Gotujemy mieszając na małym ogniu około- 2 minut Gotowy deser rozlewamy do pucharków .Pucharki opieramy przechylone o jakieś pudełko-u mnie o opakowanie po jajkach.Gdy jasny budyń zastygnie dodajemy budyń czekoladowy.Dekorujemy owocami i listkami mięty:)



sok i przecier ze sliwek-mirabelek

Składniki foto slabe ,bo z tel.,ale sok pierwsza klasa,mniam,pycha...:)
  • 8 kg mirabelek
  • 2,5 kg cukru
    Wykonanie

    Mirabelki , obieram z ogonków ,mujemy i przekładamy do garnka  . Dosypujemy cukier i gotujemy około póltorej do dwoch godzin,na wolnym ogniu. Ja to robie w garnku w sitem ,na sito wrzucam śliwki i so splywa do garnka.to taki garnek do gotowania makaronu
    .Można zrobić bez cukru ale sok jest bardzo kwaśny. Gorący sok zlewamy,przez sito . Gorący przelewamy do wyparzonych butelek,słoików.Zakręcamy i odwracam do góry dnem. .Jeśli ktoś chce to można pasteryzować 8-10 minut.(można zrobic bez cukru ,ale jest bardzo kwaśny.)Pozostałe śliwki przecieram przez sito i mam mus mirabelkowy,który wykorzystam zima do ciasta.:)

Ananas po ukraińsku


Składniki
  • 2 litry wody
  • 80dag cukru-
  • 3 duże cukinie,lub kabaczka(okolo 3-4 kg)
  • 1,5 kg mirabelek-śliwek
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie



Cukinie obrać ze skórki, pokroić w kawałki (1 cm),lub plastry bez nasion.Układać na dno słoika mirabelki,a na to cukinie w plastrach i pomiedzy nimi jeszcze wkładac mirabelki.
Ugotowac syrop z wody,cytryny i cukru. Napełnione sloiki zalać syropem Zamknąć i pasteryzować ok. 10-15 minut. (smak ananasa).