wtorek, 26 kwietnia 2016

zdrowy sok


jarmuż+ seler + imbir + jabłko+ banan + cytryna+ grejpfrut  czerwony
Składniki

  • ok pół paczki jarmużu

  • 3-4 łodyg selera naciowego

  • 3 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych

  • 2grejpfruty   czerwone

  • 2 banany

  • 1 cytryna

  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • Wykonanie
    Wszystkie skladniki przepuścić przez wyciskarkę do soków.

serwatka w proszku z mlodym jeczmieniem


Składniki

  • 100g serwatki
  • 1l wody
  • 1 duża łyżka młodego jęczmienia w proszku
Wykonanie

Połączyć wodą z serwatkę .Całość zmiksować -ja to robię w speedcook-
Dodać jęczmień i ponownie zmiksować :)) ps.przed użyciem zamieszać .


1 łyżeczkę sproszkowanego jęczmienia należy rozpuścić w szklance (ok 200 ml)wody,soku jogurtu. Istotne jest, aby nie była to gorąca woda – wysoka temperatura powoduje straty witamin .  Tak powstały sok należy pić najlepiej 20-30 minut przed jedzeniem. Zaleca się picie 2 szklanek  dziennie

Młody jęczmień można stosować, jako dodatek :
- do sałatek,
- napojów,
- zup,
- jogurtów i innych produktów.
można rozpuszczać w wodzie.

miód z mniszka lekarskiego z cynamonem --- with dandelion honey and cinnamon



Składniki:


  • 300 główek kwiatostanu mniszka lekarskiego
  • 2 całe cytryny
  • 0,650 g cukru
  • 1 l wody
  • 1 łyżka cynamonu
    Wykonanie

Zerwane kwiaty położyć na papier, aby pozbyć się robaczków. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na noc. Rano gotować około 20min.Pod koniec gotowania dodać pokrojone na cząstki cytryny i cynamon i gotować jeszcze około 20 minut.. Po tym czasie odcedzić i do czystego wywaru ,wsypać cukier i gotować 60-90minut  .  Gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem.:))
w chłodne dni jak znalazł.....
Mniszek lekarski jest skarbnicą cennych substancji, do których zaliczamy: witaminy C, D, A oraz witaminy z grupy B, garbniki, flawonoidy, potas, magnez, krzem, żelazo, związki triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, antyoksydacyjnym i przeciwmiażdżycowym, inulina, karotenoidy, laktony seskwiterpenowe o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym i antyoksydacyjnym, kwasy polifenolowe (kwas chlorogenowy, kawowy, cykoriowy), cholina i asparagina – warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
    Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
    Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.

    Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka cynamonu.
    Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.
    W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.
    Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.
    Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.
    Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.
    Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.

sok z buraka na detox wątroby




Metoda ta została wdrożona przez lekarzy w Kijowie i Ługańsku, ponieważ okazała się bardzo skuteczna .Rosyjska medycyna ludowa uważa to naturalny środek, najlepszą alternatywą- lekarstwem na nadciśnienie, ponieważ reguluje wysokie ciśnienie krwi na dłuższą metę. Korzystne dla: zapobiegania choroby- nowotworowej, wątroby, miażdżycy, nadciśnieniu i oczyszczającej  nerki.
Składniki


  • -200gr. cukier
  • -700gr. buraki
  • -2 Łyżki mąki
  • - 100gr. suche rodzynki
  • -3 Litrów słoik (jeśli masz miskę gliny nawet lepiej)





Wykonanie
Umyć buraki, pokroić je na małe kawałki i umieścić je w czystym słoiku. Dodać rodzynki, 2 łyżki. mąki i 200gr. cukru. Napełnić słoik z zimną wodą (wcześniej przegotowaną) i wymieszać wszystko. Następnie przykryć podwójną warstwą gazy i odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni. W tym czasie napój będzie fermentować. Sprawdź razy dziennie, wymieszać i usunąć nadmiar pianki -biały nalot jak się utworzy. Po tygodniu odcedzić przez gazę, Spożywać 3-4 łyżki 3 razy dziennie przed posiłkami. Przechowywać w lodówce.
Kiedy pijesz całą kwotę Twoja pierwsza faza detox jest skończona. Weź 3 miesiące przerwy i powtórz zabieg jeszcze raz. Weź ponownie 3 miesiące przerwy i powtórzyć po raz trzeci. Po roku wątroba będzie całkowicie czysta z toksyn
Podczas tego okresu oczyszczającej jest możliwe, aby zauważyć piasek i drobnych kamienie , co jest normalne, ponieważ środek ten jest doskonały dla nerek i wątroby
Uwaga
Mimo, że środek ten wykorzystuje wyłącznie naturalne składniki ma pewne przeciwwskazania.
Nie jest zalecane dla osób cierpiących na problemy układu pokarmowego, ostrej dny i problemy z nerkami.
Należy również być ostrożnym, jeśli masz niskie ciśnienie krwi, ponieważ może obniżyć go jeszcze bardziej. A ja jestem nisko ciśnieniowa i jak na razie biorę i pije .. ten cudowny kolorrr:))

serwatka z musem owocowym-koktajl


Składniki
 serwatki
  • 20g serwatki
  • 100ml wody

Składniki 

musu:

  • 1/2 grejpfrut
  • 1/2 pomarańcza
  • 1 jabłko
Wykonanie

serwatka
Połączyć wodą z serwatkę .Całość zmiksować -ja to robię w speedcook-
mus owocowy
Grejpfrut ,pomarańcze obrać, pokroić na cząstki .Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne,pokroić.
Wszystkie owoce zmiksować.
Serwatkę połączyć z musem i ponownie wszystko zmiksować :))

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Jogurt grecki z owocami i ziarnami konopi

Składniki:
  • 1/2 grejpfrut
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka ziarna konopi
  • jogurt grecki

Wykonanie:


Grejpfrut ,pomarańcze obrać, pokroić na cząstki .Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne,pokroić.Wszystkie owoce i ziarno,oraz miod zmiksować -u mnie w speedcook. Dodać jogurt grecki i ziarna konopi. Wszystko ponownie zmiksować ….:))

środa, 20 kwietnia 2016

ruloniki na zielonej pierzynce


Ten przepis jest bardzo prosty, smaczny i szybki .

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki (, 450 gr)
  • 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
  • 110 gr tarty ser mozzarella
  • 8 plastrów - 225 gr szynki
  • olej do smażenia (użyłam oliwy z oliwek) tutaj
  • Sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
do ciasta:


  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki (110 g) z mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 120 ml mleka
  • szczypta kurkumy dla smaku i koloru
WYKONANIE 


 
Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ,do miękkości.
Gdy ziemniaki się gotują , przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę, kurkumę, sól, oliwę ,jajko i połowę mleka. Ubijamy dobrze do połączenia składników,aż masa będzie gładka. .Teraz dodajemy resztę mleka i mieszamy .
Ziemniaki przepuścić przez praskę ,gdy jeszcze gorące Pozostawić do ostudzenia kilka minut. Dodać ser i pokrojona drobno pietruszkę. Mieszać łyżką do połączenia składników
Na każdy plasterek szynki, dodać około 2 łyżek farszu ,zawinąć w rulon. Rozgrzać olej do smażenia w dużej patelni na średnim ogniu. Delikatnie każdy rulonik zamaczać w cieście , a następnie umieścić go od razu na rozgrzanej patelni. Smażyć ruloniki, z każdej strony.. Usunąć większość oleju, układając ruloniki na papierze kuchennym
Podawać na gorąco! 
Rukola 
    Składniki
  • 1 op. sałaty rukola
  • 5-6 sztuk suszonych pomidorów w oliwie
  • oliwa z pomidorów
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich

Wykonanie
Sałatę umyć ,osuszyć. Do miseczki włożyć sałatę ,dodać pokrojone w kostkę pomidory,skropić oliwą z pomidorów ,a na wierzch posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.




ruloniki ze skorki pomaranczowej w syropie





Składniki
  • 1 pomarańcza
  • 130ml wody
  • 50g cukru
  • 1 mała cytryna

Wykonanie




Sparzyć pomarańczę. Obrać cienko skórkę jak jabłko i wykroić białą, spodnią część ze skórki .Skórki pociąć na paseczki ,zwinąć w rulonik i nadziewać na wykałaczki.
Do tak przygotowanej skórki z pomarańczy dodać cukier oraz wodę. Na małym ogniu, gotować ,aż cukier się całkowicie rozpuści.,a płyn się zredukuje,a woda z cukrem zamieni się w gęsty syrop. Pod koniec gotowania dodać trochę soku z cytryny-lub plasterki z 1 malej cytryny, zapobiegnie to cukrzeniu. Usmażone ruloniki powinny być przezroczyste i aromatyczne. Syrop powinien przypominać wyglądem lejący miód. Gotowe ruloniki przełożyć do wyparzonych słoiczków.

wtorek, 19 kwietnia 2016

Proste i smaczne nadziewane slodkie ziemniaki


Składniki
  • 80-100 g serka philadelphia
  • 4 słodkie ziemniaki średniej wielkości
  • 150g szalotki
  • 40g masła
  • 1 łyżeczka. gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka. mielonego imbiru
  • kawałek sera startego cheddar,lub innego twardego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku



 
Wykonanie
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Umyć, i osuszyć ziemniaki ,zawinąć je w folię i piec około35- 45 minut (w zależności od rozmiaru). Sprawdzić za pomocą noża czy są miękkie. (jeśli nie są miękkie to jeszcze parę minut piec.)
    Gotowe miękkie upieczone słodkie ziemniaki wyjąć z folii .Przekroić wzdłuż na pół w i usunąć cały środek za pomocą łyżeczki .Delikatnie ,aby nie uszkodzić skórki. Szalotki pokroić drobniutko.
    Wymieszać środek słodkich ziemniaków z przyprawami, szalotkami,serkiem,

    masłem, solą i pieprzem. Gotowym farsz em napełnić wydrążone skórki słodkich ziemniaków .Posypać tartym serem.
    Piec około 15 minut,w 200 ° C.,do zarumienienia:)) Polecam ,bo sa pyszne....dziś córka na zajęcia wzięla zamiast śniadania - tradycyjnych kanapek.






Wzmacniający poranny sok



Składniki



  • 0,5 -1  awokado( ilość  w zależności jak kto lubi)
  • 2 cytryny( 1 obrana ,jedna z wyszorowana skórka pokrojona na cząstki)
  • 3-4 jabłka
  • 1 banan
  • pęczek pietruszki,lub pół pęczka jak ktoś nie lubi
  • imbir w proszku
Wykonanie


Umyte,obrane(oprócz jabłek)  i osuszone składniki ,(-oprócz imbiru)-przepuścić przez wyciskarkę. Gotowy sok rozlać do szklanek i posypać imbirem w proszku:))
ps. u mnie dość gęsty jak mus ,ale to taki gęsty z jabłek (,których nigdy do wyciskania nie obieram,)powstaje. To tak dla wyjaśnienia gęstości

Awokado zawiera witaminę B6, który jest ważnym witaminy dla kobiet. Spożywanie żywności z B6 regularnie jest bardzo ważne. Brak tej witaminy często prowadzi do rozwoju anemii. Awokado posiada dużą ilość potasu . Zdrowe awokado pomaga kobietom zachować zdolność do uczestniczenia w ruchu i codziennych czynnościach.






zdrowy sok-mus




Składniki:

• pęczek natki pietruszki
• 1 cytryna
• 2 owoce kiwi
• 3 jabłka




Wykonanie


Umyte składniki przepuścić przez wyciskarkę. A teraz nie pozostaje nic innego jak cieszyc się pysznym zdrowym sokiem.
Dla tych co nie maja wyciskarki to można w blenderze. Drobno posiekać pietruszkę Dodać wyciśnięty sok z cytryny i resztę składników ,i do blendera. Dokładnie wymieszać.
Pietruszka poprawia trawienie usuwa nadmiar wody z organizmu, eliminuje obrzęki które sprawiają ze wyglądamy grubiej niż jesteśmy w rzeczywistości.ps.jest gęsty jak mus.Nie wiem czemu ,ale ta gęstość uzyskuje wyciskając sok z jabłek  przez wyciskarkę z czego sie cieszę.

koktajl z speecooka


Składniki
  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • 3 jabłka
  • 3 pomarańcze
  • pół cytryny
  • 1 jogurt grecki 360g

Wykonanie


Wszystkie owoce umyte ,obrane(oprócz jabłek,ich nie obieram) i osuszone przepuścić przez wyciskarkę . Do miksera wlać gotowy sok ,dodać jogurt i całość zmiksować .:))ps.można nie wyciskac soku i wszystko razem zmiksować .Taki koktajl daje dziecku na drugie śniadanie do butelki.

środa, 13 kwietnia 2016

ciasteczka sernikowe

Składniki
dziś sernik na krakersach i pieczony w metalowych foremkach do ciastek
  •  600 g zmielonego twarogu 
  •  62,5 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  •  1 budyn u mnie pudding waniliowy z Lidla 
  • 5-6 jaj 
  • dowolne bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa
  •  kilka ciastek krakersów na spód sernika tutaj 
  • forma 20x20 
Wykonanie


 Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Cały czas miksując,dodawać cukier puder i po jednym żółtku. Następnie dodać proszek budyniowy i stopniowo twaróg. Z białek ubić sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki wmieszać ją z masa serową. Pod koniec wsypać bakalie-lub nie _ i delikatnie wymieszać. Teraz gotową masę przelać do formy wyłożonej krakersami pokruszonymi i wstawić do gorącego (175-180°C) piekarnika i piec około 30-35 minut .Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki lekko uchylić. Sernik wyjąć z piekarnika ,kiedy przestygnie . Smacznego :)