środa, 25 maja 2016

Placki ziemniaczano - rzodkiewkowe



Składniki

  • około 1 kg  ziemniaków
  • liście z pęczka rzodkiewki
  • 1-2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól,pieprz do smaku
  • olej kokosowy do smażenia


Wykonanie

Obrane ziemniaki i cebulę  zetrzeć na tarce o małych otworach . Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Umyte liście rzodkiewki drobniutko posiekać .Ziemniaki wymieszać z liśćmi rzodkiewki ,roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzane były ziemniaki zlać sok ,a powstałą mąkę ziemniaczaną dodać do masy  Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. U mnie podane z sosem jogurtowym z rzodkiewką .

Składniki  sosu
  • 1 jogurt
  • kilka rzodkiewek
  • sol,pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypiorek
Wykonanie .
Umyte rzodkiewki pokroić na kawałki ,posolić ,popieprzyć i odstawić na około 20 minut. Jogurt doprawić cukrem i sokiem .Wszystko razem  wymieszać .:))

wtorek, 24 maja 2016

czas na pokrzywe


Składniki
  • 1 l wody
  • 1 szkl. świeżych liści pokrzywy
  • miód do smaku 
  • plasterek cytryny
Wykonanie



Zagotować 1 litr wody, dodać szklankę świeżych pokrzyw i odstawić na co najmniej 10 minut. To sprawia, że woda naciągnie pięknym szmaragdowym kolorem Posłodzić miodem i gotowe:))



lecznictwie
Pokrzywy były wykorzystywane w medycynie ludowej do takich rzeczy jak: alergie, anemia, słabe krążenie, astma, gojenie ran, jako środek moczopędny, artretyzm i reumatyzm. Ostatnio, pokrzywy, okazały się skuteczne w leczeniu kataru siennego i zapalenia kości i stawów.
Pokrzywa zawiera kawas foliowy, wit. C,A,B,K.
Cenne sole mineralne i mikroelementy takie jak: krzem, wapń, magnez potas. Oczyszcza i regeneruje organizm, zwłaszcza wtedy, kiedy przyjmujemy dużo leków .Oczyszcza i wzmacnia nerki .Leczy wszystkie schorzenia pęcherza .Niszczy bakterie, wirusy i grzyby w organizmie .Wspomaga regenerację wątroby. Posiada właściwości krwiotwórcze .Likwiduje obrzęki .Wzmacnia kości i włosy .Zapobiega osteoporozie .Jest niezwykle pomocna przy reumatoidalnym zapaleniu stawów .Zapobiega nowotworom .Wspomaga leczenie alergii obniża poziom cukru we krwi .Dodaje energii Przedłuża młodość .Najcenniejszy jest napar ze świeżej pokrzywy. Można ją też suszyć.

sobota, 21 maja 2016

szybki placek drożdżowy



Składniki
u mnie foremka 20x30cm,zdecydowanie była za mała,ale ciasto pyszne,lekkie i smaczne,pomimo tego, że zbierałam ciasto wokół foremki.
  • 100g drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 4 szkl. mąki tortowej
  • cukier waniliowy
  • owoce- u mnie rabarbar obrany i pokrojony na kawałki
  •  szczypta soli

Wykonanie


10 dag drożdży zetrzeć na grubych oczkach , dodać szklankę cukru.
Roztrzepać 4 jajka w garnuszku i polać po drożdżach z cukrem i cukrem waniliowym.
Kolejna warstwa to szklanka oleju , a na nią 3/4 szklanki ciepłego mleka. Następnie na to wszystko przesiać mąkę i szczyptę soli . Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz. Po tym czasie wszystko wymieszać łyżka ,lub na wolnych obrotach mikserem,hakiem do wyrabiania chleba .Do blachy wyłożonej papierem .włożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć rabarbar ,następnie posypać kruszonką. Piec 40 - 45 min. w temp. 180 °
. Pod koniec pieczenia posypać cukrem ..
Kruszonka
  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki - cukru
  • 1 szklanka - mąki
Wykonanie

Wszystkie składniki połączyć ze sobą.

sok z marchwi

Składniki

  • 8 marchewek obranych i pokrojonych w kostkę
  • 4 zielone jabłka, pokrojone na kawałki
  • kawalek świeżego imbiru
Wykonanie
Umieścić składniki w wyciskarce (jeśli nie masz można również użyć miksera)i wycisnąć sok. Konsumować sok zaraz po przygotowaniu:))


Marchew pomaga ciału w utrzymania zdrowej tkanki łącznej, zębów i dziąseł. Jej właściwości przeciw utleniające pomagają organizmowi bronić się przed chorobami i gromadzenie szkodliwych wolnych rodników
Ta roślina zawiera stałą ilość witamin z grupy B, takie jak kwas foliowy, witaminę B6 (pirydoksyna), tiamina, kwas pantotenowy, itd. Substancje te są ważne, ponieważ działają one jako kofaktory enzymów w procesach przemiany materii w organizmie.
Marchew zawiera także zdrową ilość minerałów, w tym miedź, wapń, mangan, potas i fosfor.
Potasu jest ważnym składnikiem płynach komórkowych i ciała ułatwia kontrolowanie rytm serca poprzez neutralizowanie sodu.

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze


  Składniki:


  • 5 łyżeczek soku z marchwi,
  • 5 łyżeczek startego chrzanu,
  • 3 cytryny całe ze skórką
  • 2 szklanki miodu  
 Wykonanie 


Wycisnąć cytryny wraz z innymi składnikami w wyciskarce,lub sokowirówce. Wymieszać wszystkie składniki razem,  w słoiku i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Przyjmować każdego dnia jedną łyżkę trzy razy dziennie.

Chrzanowa herbata dla wzmocnienia płuc


              Składniki:
  • 10 g chrzanu
  • 200 ml. gotująca się woda
       Wykonanie
Zaparzyć  herbatę w taki sam sposób jak każdy inny, podzielić ją na trzy dawki i pić trzy razy dziennie, ogrzewać się w temperaturze około 40 ° C.



chrzan dla lepszego trawienia
Składniki:


  • 1 litr białego wina,
  • 50 g korzeń chrzanu
    Wykonanie
Do słoika wlać wino i dodać chrzan,wymieszać .Zakręcić słoik i pozostawić w ciemnym miejscu, a następnie codziennie wypić 100 ml po jedzeniu.

Chrzan na przeziębienia

Składniki:
  • Większy korzenia chrzanu
  • Sok cytrynowy

    Wykonanie
Zetrzeć korzeń chrzanu i dodać sok z cytryny. Przełożyć do słoika. Zamknąć i umieścić go w lodówce przez 1 dzień. Brać jedną łyżkę mieszanki kilka razy dziennie między posiłkami.
Uwaga: możesz odczuwać pieczenie w gardle i łzy w oczach. Picie wody nie jest zalecane
Możemy chrzan zastąpić chrzanem w proszku.Ja takiego używam ,gdy nie mam świeżego.


herbatka z korzenia mniszka na oczyszczenie wątroby



Składniki

  • 1 l wody
  • 2 łyżeczki suszonego korzenia zebranego na łąkach .
Wykonanie
Jeden  litr wody zagotować w garnku. Dodać dwie łyżeczki suszonego korzenia i gotować 5 do 10 minut na średnim ogniu. Przecedzić ,i zapraszam na zdrową herbatę.
ps.wykopany korzeń z mniszka namoczyć ,dokładnie z włosków i ziemi oczyścić .Wysuszyć najlepiej w takiej siatce po kupionych cytrynach .Przechowywać w papierowym woreczku.

poniedziałek, 16 maja 2016

sniadanie do pracy -piers z kurczaka z salata rzymska


Składniki:



  • 1 cała pierś kurczaka
  • 2 sałaty rzymskie baby
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka smalcu gęsiego -można kupić w sklepie  kaufland
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1,5 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
  • 2-3 ząbki czosnku w plasterkach
  • pół cebuli pokrojonej w kostkę
  • 7-8 pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • sól
Wykonanie

Umyta i osuszona pierś z kurczaka pokroić w paski Pieczarki i paprykę wymyć , pokroić w kostkę. . Cebulę pokroić w kostkę ,czosnek w plasterki. Sałatę wymyć i osuszyć. W misce wymieszać natkę pietruszki ,tymianek,paprykę i sól do smaku ,dodać kawałki piersi kurczaka.,wymieszać wszystko dokładnie. .Na rozgrzanym tłuszczu udusić cebulkę ,po 2-3 minutach dodać pieczarki i po 5 minutach paprykę .Dusić wszystko około 5 minut. Odłożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu dusić kawałki piersi kurczaka. Gdy się usmażą przełożyć do miseczki z poprzednimi uduszonymi składnikami ,skropić całość sokiem z cytryny.. Na tym samym tłuszczu dusimy przekrojone na pół salaty rzymskie baby do al dente.

    Sos:






  • liście z 2 gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
Wykonanie
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.

Na sałatę nałożyć farsz ,na to kawałki piersi kurczaka i wszystko polać sosem:))


kalarepka w miodzie




Składniki
  • 1 kalarepka
  • oliwa z oliwek
  • 1 duża łyżka miodu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Kalarepkę obrać ,przekroić na 4 części i pokroić w plasterki niezbyt grube. Plasterki gotować około 6 minut we wrzątku . Kalarepka powinna być al dente . Rozgrzać oliwę na patelni. Dodaj kalarepa, po 1 minucie skropić miodem, posypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku..Dusić przez około 5 minut. :))


piątek, 13 maja 2016

pyszna ,zdrowa zupa w 15 minut




Składniki


  • ¾ filiżanki pomidorów cherry, pokrojone na połówki
  • 1cała puszka pomidorów pokrojonych
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki proszku kurkuma
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka suszonych bazylii
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie


Na średnim ogniu usmażyć cebule i czosnek na oleju kokosowym 1 minute. Wlać bulion,dodać kurkumę - proszek ,przekrojone na połówki pomidory cherry. Gotować, aż pomidory będą miękkie.
Dodać pomidory z puszki, sól i bazylię. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Zmiksować na krem. Doprawić pieprzem ,oraz solą .


niedziela, 8 maja 2016

zielone soki-szpinak w roli glownej

Składniki
I zestaw



  • 125 g szpinaku świeżego (z ogródka ,lub pół opakowania kupnego)
  • 1 grejpfrut


Składniki




                                                            
II zestaw
  • 125 g szpinaku świeżego (z ogródka ,lub pół opakowania kupnego)
  • 2 jabłka 
dodatkowo w drugim naczyniu sok i jogurt naturalny razem połączony-pycha

Wykonanie

            I
  • Umyć szpinak pod bieżącą wodą. ( nie osuszać).Grejpfrut umyć ,obrać cienko Do wyciskarki wkładać listki szpinaku na przemiennie z owocem grejpfruta. Wycisnąć sok.:))
    II.
  • Umyć szpinak pod bieżącą wodą. ( nie osuszać).Jabłka umyć i pokroić na cząstki jak jest mały wlot wyciskarki. Włożyć po parę listków szpinaku i jabłka, wycisnąć sok. Ja to robię naprzemiennie,szpinak ,jabłko....

Zielone soki posiadają zdrowotne właściwości:
  • duża dawka oczyszczającego chlorofilu – dla detoksu organizmu
  • żelazo – dla dotlenienia komórek
  • magnez, potas dla prawidłowych procesów komórkowych
  • prowitamina A dla dobrego wzroku
  • kwas foliowy niezbędny dla przyszłych mam
  • witaminy z grupy B – dla pięknych włosów i skóry
  • witamina C i E – podstawowe antyoksydanty w działaniu odmładzającym
  • białko – dla budowy kośćca
ich zalety?
  • stosowane w dietach pomagają w uzyskaniu odpowiedniej wagi
  • oczyszczają przewód pokarmowy, krew i limfę
  • stanowią miłe urozmaicenie zwykłego jadłospisu
  • dostarczają solidną dawkę minerałów i witamin
  • podobno pomagają pokonać nałogi – palenie papierosów, nadużywanie alkoholu
  • i najważniejsze – dają kopa energetycznego!
Brzmi smacznie i zdrowo?

Zastosowanie szpinaku w leczeniu

Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem.
Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.

środa, 4 maja 2016

makowa wuzetka




Składniki: 
Forma na ciasto makowe i ciemne ,takiej samej wielkośći. u mnie 21x31
ciasto makowe
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g drobnego cukru
  • 150 g suchego maku
  • 8 białek
  • 4 żółtka
Ciasto:  
Białka ubić  na sztywną pianę,stopniowo dodając  cukier. .Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka. Wsypać ,mak i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wyścielić papierem do pieczenia i wylać  na nia ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec  w temp. 170 C około 16-20 minut-do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić. Podzielić na dwie równe części..
Składniki

na ciasto ciemne:
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 aromat do ciasta
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie
W rondelku zagotować wodę ,masło z cukrem i kakao. Gotować chwilkę 2-3 minuty i odstawić do przestudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem. Ubić na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką-ja to robię na wolnych obrotach mikserem.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 45-50 minut w temp. 170-180 C.

      Krem  
składniki
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • ok. 250 g serka mascarpone
     do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna!
Wykonanie
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder .
Następnie dodać serek mascarpone .Miksować całość do połączenia składników.


    Dodatkowo
  • dżem jagodowy tutaj,
  • lub z czarnej porzeczki tutaj
  • orzechy do posypania po wierzchu...
Składanie od dołu
ciemne ciasto ,cienka warstwa dżemu ,na to krem i ciasto makowe,na to warstwa cienka dżemu i krem .Na to ciasto makowe. Ponownie dżem i warstwa kremu,oraz ciemne ciasto. Na wierzch krem obsypany posiekanymi orzechami włoskimi .Całość ,była obłożona połówkami biszkoptów i przewiązana wstążka ….bo to ciasto szło na imprezę urodzinową...gdzie kilka fotek zrobiłam jak już było pokrojone...