Google+ Followers

pasta z pigwy



Składniki==
Wykonanie
Pulpę pozostałą po galaretce ,zblendować ,dodać 3 szklanki cukru lub do smaku
Rozgrzać piekarnik do 104*C. Rozprowadzić papkę w żaroodpornym naczyniu i piec, mieszając co 30 minut , aż miąższ jest bardzo gęsty i kolor czerwony.  Rozprowadzić papkę równomiernie na papierze do pieczenia ,ułożyć na płaskie sito np.od suszarki do owoców .  Schłodzić do temperatury pokojowej, a następnie do  lodówki, odsłonięte przez kilka dni, aż do momentu gdzie  można ciąć nożem. Pokroić na kwadraty ,obtoczyć w cukrze i proszku z malin( wysuszone maliny zmiksować ).Smacznego :))

 ps.moje dziecko je to z serami pleśniowymi i mięsem.

Szczęśliwego Halloween ! Oczy czosnkowe w czarnym makaronie


Składniki:
  • 6 jajek na twardo
  • farbki spożywcze - jedna kropla lub dwie pożądanych kolorów, a także wode do rozcieńczania
  • 1 łyżka majonezu wymieszanego z czosnkiem(nie pisze ile czosnku ,bo to każdy indywidualnie do swego smaku daje)
  • Żelatyna pół łyżeczki - przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Dwa ostre cienkie rurki do cięcia twardo jajko do (1) wielkości tęczówki, oraz (2) do wielkości źrenicy.
  • Dobra pędzel do malowania barwnikow spożywczych
  • Pędzelek do żelatyny



Wykonanie


Większą rurka do tęczówki wycięcia i mniejsza do tęczówki,do wycięcia od góry z jaj koła .. Wyjąć z jajka białą wtyczkę. Malować białą wtyczkę z rozrobionym barwnikiem spożywczym tęczówki. Pozostawić do wyschnięcia.
W malowanych tęczówkach wyciąć miejsce dla źrenicy Wymalować drugim kolorem ,umieścić w źrenicę w tęczówce.
Odetnij dolną część jajka .Pusta górę jajka wypełnij majonezem a następnie załóż tęczówkę i źrenice . Wykończyć cienką warstwą glazury żelatyny



 Makaron czarny
Składniki:

  • 2-3 gniazda ugotowanego czarnego makaronu
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku,posiekane drobno
  • świeże zioła, drobno posiekane - takie jak estragon, pietruszka, szczypiorek do smaku
  • sól dla smaku
  • czerwone płatki chili do smaku



Wykonanie
W misce – połączyć oliwe z oliwek z czosnkiem, ziołami, solą i chili płatków. Dodać makaron . Posypać startym żółtkiem.
Duch kradnie upiorny makaron łyżkę z bufetu ... Uwaga na Krwiopijców


Kotlety z dyni z sosem grzybowym

Składniki


  • 1,3 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • 1,5 – 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej( można tez z ryżem)
  • 4-5 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki sezamu (do masy)
  • sól,pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki pokrojonego koperku
  • 6-8 pomidorów suszonych z zalewy
  • jajko
  • gęsi smalec do smażenia

Wykonanie

Dynię obierać , wyjąć pestki i pokroić w drobna kostkę. Posolić i odstawić ,aby puściła wodę .
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę.
Gdy dynia puści wodę ,odsączyć i zblendować .Następnie połączyć z kaszą manną ,kaszą jaglaną,cebulka i pokrojonymi drobno pomidorami. Dodać sól,pieprzy, sezam i jajko. Wyrabiać  jak na kotlety mielone. Smażyć  na smalcu gęsim do zarumienienia z obydwu stron.Ja jeszcze wstawiam kotlety na 8-10 minut do piekarnika na 180°C ,(aby doszły w środku,ale można ciut dłużej na patelni smażyć.):))

Sos grzybowy

jest łatwy w przygotowaniu. A wykorzystać można go do wielu dań mięsnych i jarskich. Sos grzybowy wybornie smakuje np. plackami ziemniaczanymi i kotlecikami z dyni

Składniki


  • 40 dag grzybów (borowików, podgrzybków,maślaków )
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki masła
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól pieprz
  • kilka łyżek śmietany 18-proc.
  • koperek

Wykonanie

Grzyby oczyścić, opłukać i obgotować ,od zagotowania 6-8 minut. Odcedzić ,pokroić na średniej grubości plasterki. Cebule obierać i drobno pokroić. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Dorzucić pokrojone grzyby i podsmażyć przez ok. 10 minut delikatnie mieszając . Dodać po trochu wodę , listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Grzyby dusić przez następne 10-15 minut, do miękkości. Pokrojony koperek dodac do sosu grzybowego .Na koniec sos grzybowy zabielić śmietaną. :))

galaretka z pigwy

Składniki

  • 1,600 gr. pigwy, umytej , usunięte środki ,pokrojonej (pozostawić skórę)
  • 7 filiżanek ( wody
  • cukier -dla każdej filiżanki soku 7/8 do 1 szkl.cukru
  • 2 łyżki soku cytrynowego na 1 szkl soku z pigwy

Wykonanie

Włożyć kawałki pigwy do rondla z grubym dnem i dodać wodę.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 45 minut do 1godziny, aż kawałki pigwy będą miękkie. Odcedzić sok od owoców na sicie pokrytym gazą .
Wlać sok do garnka--mierząc ilość szklanek soku -- z grubym dnem i doprowadź do wrzenia. Wsypać cukier -tyle szklanek co ilość szklanek mierzonego soku--do soku plus sok cytrynowy.
Zagotować stale mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Włożyć  termometr do monitorowania temperatury galaretki.
W trakcie gotowania zabierać powstałą  pianę na powierzchni . Gdy galaretka jest gotowa,dość gęsta ,przełożyć do wyparzonych słoików.
Gdy temperatura wzrasta powyżej (100° C), można zauważyć, konsystencję galaretki / sok zaczyna się zmieniać. Gdy temperatura wynosi około 6 stopni wyższa od temperatury wrzenia (106° C ) galaretka jest gotowa .
Wlać galaretkę do wyparzonych słoiczków. Pozostawiając 0,5 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika. Pasteryzować 5-6 minut od zagotowania wody.

Pigwa pieczona z winem

Składniki

  • 3 szklanki wody

  • 1 1/4 filiżanki cukru brązowego

  • 1/4 szklanki miodu

  • 1 wanilia, podzielona wzdłuż i wyjęty środek

  • 6 strąków kardamonu, popękane

  • 6 dużych owoców pigwy ( obrane i pokrojone)

  • 1/4 szklanki późnego zbioru Riesling, Muscat, lub inne białe wino deserowe

    Wykonanie

Piekarnik  rozgrzać do 190º.C
W dużym rondlu, połączyć wodę, cukier, miód, laskę wanilii i resztę skrawków wanilii  ,oraz kardamon. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, a następnie gotować na małym ogniu podczas przygotowania pigwy.
Obrać pigwę ,wyciąć środki. Pokroić pigwę na plastry. Ułożyć plastry w naczyniu żaroodpornym .
Wlać gorący syrop na pokrojoną pigwę.Piec pigwę, odkryte, przez około 2 godziny, obracając plastry co 30 minut .Po zakończeniu pigwa powinny być miękkie i różowa, i nieco przezroczysta.
Wyjąć z piekarnika pigwę i wlać wino do niej. Schłodzić pigwę ,zblendować i do wyparzonych słoiczków zapakować ..mniam pycha,lekka jak dobrej jakości pianka-jako do samodzielnego zjedzenia ,do ciast,deserów:))

banan, miód i woda na kaszel i zapalenie oskrzeli


Dziś prezentuje zdrowy przepis na naturalny środek wykonany z bananów.
Jest smaczne, zdrowe i ma też korzystny wpływ na brzuchu. Co więcej, jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ten nowy naturalny środek zawiera jedne z najstarszych i najpotężniejszych składników, które łagodzą gardło i płuca .Leczą kaszel i zapalenie oskrzeli w jednym momencie!
Dzięki potężnych właściwościach miodu i bananów, które są zawarte w przepisie, można skorzystać z tego środka, zarówno dla dzieci jak i dorosłych .
Ból gardła, kaszel i nawet problemy żołądkowe mogą być uleczone tym napojem.


Składniki:
  • 400 ml wrzącej wody
  • 2 średnie dojrzałe banany z kropkami
  • 2 łyżki miodu
Wykonanie
Banany obrać je i zrobić puree drewnianą łyżką. Nie używać metalowych sztućców, ponieważ banany zwykle ciemnieją w kontakcie z metalem.
Następnie włożyć banany do rondla ,wlać przegotowaną wodę .Ogrzewać mieszankę przez 30 minut.
Po tym czasie lekko ostudzić ,a następnie dodać miód-.(miód traci swoje składniki odżywcze w wysokich temperaturach, dlatego należy dodać go ,gdy mieszanina jest lekko schłodzona).
100 ml tego środka 4 razy dziennie (w sumie 400 ml dziennie).
Ta ilość wystarcza na jeden dzień i trzeba przygotować świeżą następnego dnia rano. Kaszel zatrzyma się w ciągu kilku dni. Pierwsze wyniki są w ciągu 5 dni. Polecam ,rezultaty dobre ,wypróbowany na domownikach.:))

Domowy naturalny sok jabłkowy




Składniki

  •     10 kg jabłka
  •     8 szklanek wody
  •    słoiki

Wykonanie

   Połączyć umyte jabłka i wodę w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną.
   Przelać  sok,przez  sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy. Niech ścieka , niezmącone , przez co najmniej 1-2 godziny.
     Wyparzyć słoiki . Ogrzewać  sok jabłkowy do około 90 ° C w czystym dużym rondlu na średnim ogniu.
   Do gorących  słoików wlać gorący sok pozostawiając  1/4  wolnej przestrzeni nad powierzchnią.   Pasteryzować w wodzie przez około 10 minut,od momentu zagotowania.  Wyjąć słoiki ,nakryć kocem do ostudzenia.:))