poniedziałek, 29 stycznia 2018

kruche ciasto





Składniki
  • 250 g  mąki krupczatki
  • 160 g  masła starte na tarce
  • 4 żółtka  na twardo
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżka zimnej wody
  • 80 g cukru pudru
  • starta skórka z cytryny


Wykonanie
Mąkę przesiać ,jajka ugotowane na twardo,same żółtka przetrzeć przez sito, masło zetrzeć na tarce. Na zimnym blacie ,desce wysypać mąkę ,dodać starte masło i szybko połączyć ,dodać skórkę z cytryny ,żółtka przetarte przez sito, oraz jajko wymieszane z woda .Wszystko szybko połączy,gotowe ciasto do woreczka i na 12 godzin do lodówki. Piec w 180 – 200 stopniach C,  20 – 30 minut.(piekarnik wcześniej nagrzany do odpowiedniej temperatury ) można część masła zastąpić smalcem.Blaszka ma śr.20 cm,ale zostalo mi ciasto ,więc smialo  2 takie albo dużą blaszkę okolo 30 cm..
moja blaszka z dziurkami i wyjmowanym dnem
https://img.shmbk.pl/rimgspr/39421604_max_900_1200_dla-domu-do-kuchni-i-jadalni-do-pieczenia-formy-master-class-crusty-bake-blaszana-forma-do-pieczenia-quiche-z-otworami-oraz-powloka-nieprzywieralna-kolor-szary-szary-25-cm.jpg


Kolekcja form do pieczenia Crusty Bake - zwycięzca prestiżowej nagrody Excellence 2014 w dziedzinie wyposażenia domu - charakteryzuje się mikroperforowanym wnętrzem - dna i ścianek, które zapewnia idealną cyrkulację powietrza, a także pozwala szybko ostudzić wypieki i zapewnia chrupiące doznania smakowe. Formy Crusty Bake pokryte zostały wyjątkowo trwałą podwójną warstwą nieprzywieralną Quantum 2, wzmocnioną specjalną mieszanką materiałów ceramicznych zapewniających wysoką odporność na ścieranie, wysoki połysk i idealnie gładką powierzchnię.  Unikalne właściwości form z kolekcji Crusty Bake, zapewniają długoletnie, satysfakcjonujące użytkowanie, a ich wyjątkową jakość potwierdza 20-letnia gwarancja na produkty i 5-letnia na powłokę nieprzywieralną. Materiał zastosowany przy produkcji form wolny jest od PFOA, PTFE i BPA.
Prezentowana tu forma do tarty sprawdzi się idealnie do pieczenia tart i quiche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com