sobota, 16 listopada 2019

pyszne rogaliki


rogaliki Jadzi autorki przepisu

Przepis dostałam od Jadziu G.-Dziekuje Jadziu
Składniki
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki + mąka tortowa do wyrabiania i podsypywania
  • 1 kostka masła 200 g
  • 540 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 całe jajko + 1 żółtko a białko do smarowania
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 5-6 jabłek lub dżem

Lukier: cukier puder, sok z cytryny

Wykonanie

Wsypać do miski przesiane mąki
Na mące rozłożyć posiekane masło lub stare na tarce.
Na nim równomiernie rozłożyć śmietanę.
Na nią rozsypać cukier i cukier waniliowy
Na cukier rozkruszyć drożdże .
Na wierzch wybić jajko i żółtko
Przykryć ścierczką i odstawić na ok. 2 godziny, drożdże mają się całkowicie rozpuścić i zacząć pracować
Po tym czasie wyrobić ręką ewent.podsypać mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto na blat, wyrobić delikatnie, podzielić na 3 porcje i każdą rozwałkować w kształcie koła podzielić na 16 części, rozłożyć nadzienie i formować rogaliki Posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego to temp. 180 °C, piec ok. 15-20 min. Po upieczeniu polukrować.
A potem kawka i jedzenie. Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com