| ziemniaki |
1 kg |
| jajka |
2 |
| mąka ziemniaczana |
6 łyżek |
| mąka pszenna |
2 łyżki |
| sól |
|
| pieczarki |
200 g |
| cebula 200g |
|
szpinak500g
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W tym czasie
pokroić cebule pieczarki i podsmażyc na patelni. Ziemniaki obrać po
ugotowaniu, a kiedy wystygną przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka i
obie mąki, posolić i szybko zagnieć ciasto. Utoczyć z ciasta kuleczki
wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszczyć, pośrodku zrobić palcem
dołek. Kluski wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować na średnim
ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z wody.
Podawać z cebulka i pieczarkami ,oraz szpinakiem.Spinak rozmrozić ,podsmażyć na tłuszczu ,posolic popieprzyc do smaku ,dodac rozbełtane jajko ,zamieszac i gotowe.Smacznego!!!