Na św. Marcina była gęsina Składniki
- 4 udka gęsie
- 1 łyżka smalcu, najlepiej gęsiego
- 600g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- szczypta cukru
- płaska łyżka zmielonego kminku
- przyprawy: sól, pieprz
- sok jabłkowy-około 2 -3 szklanek
- 1/2 szkl. syropu sosnowego wymieszanego z 3/4 szkl. wody
Wykonanie
Dzień wcześniej udka gęsie natrzeć
solą, zmielonym kminkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Następnego dnia zarumienić na patelni na złoty kolor. Włożyć
do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem do
miękkości ,podlewając syropem z sosny wymieszanym z wodą a pa
około 40 minutach dodajemy sok jabłkowy około 1 szklanki.
W rondlu zeszklić na gęsim smalcu
drobno posiekaną cebulę. Dodać posiekaną przepłukaną, kiszoną
kapustę. Następnie podlać soku jabłkowego i dusić ok. 20
minut. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Upieczoną gęś podzielić na porcje.
Podawać na kapuście z ziemniaczkami posypanymi nagietkiem... ps. mięsko z wierzchu pięknie zarumienione ,a
zarazem bardzo miękkie ,kruchutkie...pycha
4 gambe d'oca
1 cucchiaio di strutto, oca migliore
600g crauti
2 cipolle
pizzico di zucchero
cucchiaio di cumino macinato piatto
spezie: sale, pepe
succo di mela, di circa 2 -3 tazze
1/2 bicchiere. Sciroppo di pino mescolato con 3/4 bicchiere. Acqua
esecuzione
Il giorno prima, le gambe d'oca strofinare con sale, cumino e pepe nero appena macinato. Il giorno successivo, rosolare in una padella fino a doratura. Mettere in forno già caldo a 180 ° C e cuocere, coperto finché sono teneri, versando lo sciroppo di pino mescolato con acqua e pa circa 40 minuti, aggiungere il succo di mela circa 1 tazza.
In una padella soffriggere nello strutto, oca cipolla finemente tritata. Aggiungere tritato sciacquati, crauti. Poi l'acqua il succo di mela e lasciate cuocere circa. 20 minuti. Aggiustare di sale e zucchero.
Oca al forno diviso in porzioni. Servire su cavolo ps. bit succosa dalla cima di una ben rosolato, ma molto morbido, kruchutkie orgoglio ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com