wtorek, 11 listopada 2014

Udka gęsie---Goose gambe

Na św. Marcina była gęsina Składniki

  • 4 udka gęsie
  • 1 łyżka smalcu, najlepiej gęsiego
  • 600g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • szczypta cukru
  • płaska łyżka zmielonego kminku
  • przyprawy: sól, pieprz
  • sok jabłkowy-około 2 -3 szklanek
  • 1/2 szkl. syropu sosnowego wymieszanego z 3/4 szkl. wody
    Wykonanie
Dzień wcześniej udka gęsie natrzeć solą, zmielonym kminkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnego dnia zarumienić na patelni na złoty kolor. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem do miękkości ,podlewając syropem z sosny wymieszanym z wodą a pa około 40 minutach dodajemy sok jabłkowy około 1 szklanki.
W rondlu zeszklić na gęsim smalcu drobno posiekaną cebulę. Dodać posiekaną przepłukaną, kiszoną kapustę. Następnie podlać soku jabłkowego i dusić ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i cukrem. 
Upieczoną gęś podzielić na porcje. Podawać na kapuście z ziemniaczkami posypanymi nagietkiem... ps. mięsko z wierzchu pięknie zarumienione ,a zarazem bardzo miękkie ,kruchutkie...pycha  

                                                                                        Il St. Martin era un oca Ingredienti

     4 gambe d'oca

     1 cucchiaio di strutto, oca migliore

     600g crauti

     2 cipolle

     pizzico di zucchero

     cucchiaio di cumino macinato piatto

     spezie: sale, pepe

     succo di mela, di circa 2 -3 tazze

     1/2 bicchiere. Sciroppo di pino mescolato con 3/4 bicchiere. Acqua

     esecuzione

Il giorno prima, le gambe d'oca strofinare con sale, cumino e pepe nero appena macinato. Il giorno successivo, rosolare in una padella fino a doratura. Mettere in forno già caldo a 180 ° C e cuocere, coperto finché sono teneri, versando lo sciroppo di pino mescolato con acqua e pa circa 40 minuti, aggiungere il succo di mela circa 1 tazza.

In una padella soffriggere nello strutto, oca cipolla finemente tritata. Aggiungere tritato sciacquati, crauti. Poi l'acqua il succo di mela e lasciate cuocere circa. 20 minuti. Aggiustare di sale e zucchero.

Oca al forno diviso in porzioni. Servire su cavolo ps. bit succosa dalla cima di una ben rosolato, ma molto morbido, kruchutkie orgoglio ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com