Google+ Followers

WĘDLINA Z SZYNKOWARA-----la salsiccia CASA





Składniki :
  • 30dkg golonki indyczej
  • 40 dkg boczku
  • 80 dkg szynki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczka soli peklowej
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżki przyprawy do mięsa
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe 
  • około 80-100ml wody
  •  pół łyżeczki kolendry


Wykonanie :
Szynkę umytą i osuszona pokroić w drobną kostkę. Boczek i golonkę mielimy ,Wszystkie skladniki łączymy ze sobą ,doprawiając do smaku. Dodajemy przeciśnięty czasnek. Starannie mieszamy .Do szynkowara wkładamy woreczek do ,którego wsadzamy mięsko doprawione i dobrze wyrobione Zakręcamy woreczek zamykamy szynkowar
Odstawiamy do lodówki na ok 48 godzin
Po tym czasie parzymy ok 1,5 godziny w temp. 75-80 °C
Wystudzony -nie otwarty -szynkowar wstawiamy do lodówki Rano mamy gotową swoją wędlinę. Smacznego....Przepis z Prześlij Przepis z 1/ 2013 .przerobiony na szynkowar.
               
    la salsiccia CASA -----
ingredienti:

     30dkg gambo di tacchino

     40 once pancetta

     80 grammi di prosciutto

     4 spicchi d'aglio

     1.5 cucchiaino di sale guarito

     3 cucchiaini di gelatina in polvere

     1 cucchiaino di pepe

     1/2 cucchiai di spezie per carne

     6 grani di pimento

     3 foglie di alloro

     circa 80-100ml di acqua

     mezzo cucchiaino di coriandolo



creato da:

Lavato e asciugato il prosciutto tagliato a dadini. Bacon e stinco di maiale macinato, combinare tutti gli ingredienti, condire a piacere. Aggiungere il czasnek spremuto. Mescolare bene .Per szynkowara mettere il sacchetto in cui hanno messo mięsko rotazione stagionato e ben impastato il szynkowar borsa chiusa
Lasciate riposare in frigorifero per circa 48 ore
Trascorso questo tempo la birra circa 1,5 ore in Temp. 75-80 ° C
Raffreddato -non aperto inserto -szynkowar in frigo la mattina abbiamo finito il suo prosciutto. Godetevi .... La disposizione della ricetta Post da 1/2013 .przerobiony su szynkowar.