Składniki
- 2 kg ogórków
- 1 litr wody
- 10 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- pół łyżeczki na słoik octu jabłkowego,lub
szampana tu
- liść laurowy na słoik
- 2-3 ząbki czosnku na słoik
- 1-2 pęczki zielonego kopru
Wykonanie
OGÓRKI są pyszne ..
Wymyte ogórki namoczyć w zimnej wodzie na 1 godzine . Po tym czasie pokroić w drobną kostkę ,odstawić .Czosnek obrać,koper umyć ,słoiki wyparzyć. Do każdego słoika włożyć 2-3 ząbki czosnku ,1 liść laurowy i parę gałązek kopru. Gdy już wszystkie słoiki ,są wypełnione ,zalać każdy słoik wrzątkiem i zakryć pokrywką .Pozostawić na 10 minut. Odlać wodę do rondla przez sito tak ,aby ze słoika nic nie wypadło. Do wody z ogórków dodać cukier,sól i wszystko zagotować. Do każdego słoika dodać pół łyżeczki -na słoik - octu jabłkowego. Gorącą zalewą napełnić słoiki ,zakręcić .:))
na dno sloiczka dodalam gorczyce ale zastanawiam sie czy trzeba pasteryzowac Gotowe zrobione
OdpowiedzUsuńu mnie w piwnicy stoja i nic sie nie dzieje
UsuńZastanawiam się, czy tak przygotowane ogórki przetrwają zimę bez pasteryzacji?
OdpowiedzUsuńkiszonych tez nie pasteryzuje i stoja
Usuń