Składniki
- 1 kg ogórków obranych ze skórki pokrojonych w plastry
- 2 marchewki obrane i pokrojone w plastry
- 2 cebule obrane i pokrojone w plastry- u mnie biała i czerwona
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 0,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki octu jabłkowego tu
- 3 duże łyżki miodu ,albo cukru do smaku
- pół pęczka zielonego kopru pokrojonego opcjonalnie
Wykonanie
Warzywa tj. ogórek ,cebula ,marchew obrać i pokroić na mandolinie w plastry 2-3 milimetry,lub grubsze.
Całość posypać solą i odstawić na 30 minut.Dodać pozostałe składniki ,dokładnie wymieszać i pozostawić na 30 minut do przegryzienia smaków.
Nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 6-8 minut od zagotowania wody..Polecam przywieziona z poprzednich wyjazdów urlopowych ,u mnie zagościła na stałe:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com