wtorek, 24 lipca 2018

sałatka z ogórka do słoików



Składniki


  •     1 kg ogórków obranych ze skórki pokrojonych w plastry
  •     2 marchewki obrane i pokrojone w plastry
  •     2 cebule obrane i pokrojone w plastry- u mnie biała i czerwona
  •     2 ząbki czosnku zmiażdżone
  •     1 czerwona papryka pokrojona w paski
  •     0,5 szklanki wody
  •     3/4 szklanki oleju
  •     1 łyżka soli
  •     1/2 szklanki octu jabłkowego tu
  •     3 duże łyżki miodu ,albo cukru do smaku
  •     pół pęczka zielonego kopru pokrojonego opcjonalnie



Wykonanie


Warzywa tj. ogórek ,cebula ,marchew obrać i pokroić na mandolinie w plastry 2-3 milimetry,lub grubsze.
Całość posypać solą i odstawić na 30 minut.Dodać pozostałe składniki ,dokładnie wymieszać  i pozostawić na 30 minut do przegryzienia smaków.
Nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 6-8 minut od zagotowania wody..Polecam przywieziona z poprzednich wyjazdów urlopowych   ,u mnie zagościła na stałe:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com