Składniki
・
1 kg cukru
・ 50
szt. orzechów
zielone ze skórką
・ 2l
wody
・ sok
z cytryny
・ opcjonalnie
cynamonu - 20 g
・ opcjonalnie
nasiona
kardamonu - 14 szt.
・ opcjonalnie
goździk
- 7 g
Wykonanie
Widelcem
,
nakłuć
orzechy z ,każdej strony ,zrobić dużo dziurek. Ma to zapewnić,
szybkie pozbycie się goryczki.
Orzechy
zalać zimną wodę. Odstawić 10-14 dni.
Każdego dnia zmieniać
wodę 2-3 razy dziennie.
Orzechy będą robić się czarne i tak ma być .Gotowe orzechy przemyć
świeżą wodą.
Zrobić syrop z wody i cukru ,dodać orzechy i
gotować 2,5 godziny na malutkim ogniu do zgęstnienia syropu . Na
koniec dodać sok z cytryny i przyprawy opcjonalnie. Przełożyć
do słoiczków ...
.
ja syrop dodaje do koktajli -orzechy
włoskie
- źródło jodu, tak niezbędne w naszej tarczycy ... Na zdrowie)))
Dżem
z zielonych orzechów włoskich. Ojczyzna orzech -
Azja Środkowa.
Dżem
z zielonych orzechów włoskich jest smaczny ,oryginalny .
Każdy
potrzebuje witamin, jodu . Wszystko
to jest w orzechach.
Jest to przydatne dla naczyń, serca, układu
odpornościowego .
Orzechy włoskie zawierają duże ilości witaminy
C. To dlatego lekarze zalecają spożywanie orzechów w zimie.
Ze
względu na korzystne właściwości owoców, wiele gospodyń robi z
niego smaczny dżem.
Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga
przywrócić zdrowy sen ,leczy anginę,grypę. Dzięki niemu,
zwiększona jest aktywność umysłowa, wzmacnia system
odpornościowy, pomaga przywrócić siły po długiej chorobie.
szamani, którzy uznają tylko tradycyjne leczenie uważali , że
orzechowy
dżem pomaga leczyć dnę moczanową, reumatyzm, zapalenia jamy
ustnej, nerki, serce, i wiele innych schorzeń
.
Zasadą jest, że owoce pojawiają się w czerwcu, więc mogą być
zbierane pod koniec miesiąca, trzeba zebrać mocne i duże zielone
orzechy.
Ten dżem przygotowuje się dość prosto, ale jest to proces
długotrwały. Orzechy są bardzo gorzkie, dlatego powinny być
moczone przez długi czas. Dopiero wtedy można pozbyć się goryczy.
Zaskakujący przepis :)
OdpowiedzUsuń