niedziela, 1 lipca 2018

Dzem z zielonych orzechów włoskich ze skórką


Składniki

 
1 kg cukru
50 szt. orzechów zielone ze skórką
2l wody
sok z cytryny
opcjonalnie cynamonu - 20 g
opcjonalnie nasiona kardamonu - 14 szt.
opcjonalnie goździk - 7 g 


Wykonanie



Widelcem , nakłuć orzechy z ,każdej strony ,zrobić dużo dziurek. Ma to zapewnić, szybkie pozbycie się goryczki.
Orzechy zalać zimną wodę.  Odstawić 10-14 dni. 
Każdego dnia zmieniać wodę 2-3 razy dziennie. Orzechy będą robić się czarne i tak ma być .Gotowe orzechy przemyć świeżą wodą.
 Zrobić syrop z wody i cukru ,dodać orzechy i gotować 2,5 godziny na malutkim ogniu do zgęstnienia syropu . Na koniec dodać sok z cytryny i przyprawy opcjonalnie. Przełożyć do słoiczków ...
. ja syrop dodaje do koktajli -orzechy włoskie - źródło jodu, tak niezbędne w naszej tarczycy ... Na zdrowie)))


Dżem z zielonych orzechów włoskich. Ojczyzna orzech - Azja Środkowa. 
 Dżem z zielonych orzechów włoskich jest smaczny ,oryginalny . 
Każdy potrzebuje witamin, jodu . Wszystko to jest w orzechach. 
Jest to przydatne dla naczyń, serca, układu odpornościowego . 
Orzechy włoskie zawierają duże ilości witaminy C. To dlatego lekarze zalecają spożywanie orzechów w zimie. 
Ze względu na korzystne właściwości owoców, wiele gospodyń robi z niego smaczny dżem. 
Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga przywrócić zdrowy sen ,leczy anginę,grypę. Dzięki niemu, zwiększona jest aktywność umysłowa, wzmacnia system odpornościowy, pomaga przywrócić siły po długiej chorobie. szamani, którzy uznają tylko tradycyjne leczenie uważali , że orzechowy dżem pomaga leczyć dnę moczanową, reumatyzm, zapalenia jamy ustnej, nerki, serce, i wiele innych schorzeń
Zasadą jest, że owoce pojawiają się w czerwcu, więc mogą być zbierane pod koniec miesiąca, trzeba zebrać mocne i duże zielone orzechy.
Ten dżem przygotowuje się dość prosto, ale jest to proces długotrwały. Orzechy są bardzo gorzkie, dlatego powinny być moczone przez długi czas. Dopiero wtedy można pozbyć się goryczy. 

1 komentarz:

777pepin777@gmail.com