Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. octu jabłkowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 papryka czerwona
- 1/2 łyżeczki chili
- 600g przecier pomidorowy
- 1 łyżka soli
Wykonanie
Umytą ,obrana cukinie i cebulę , zetrzeć na tarce jarzynowej.
Włożyć
do miski ,wymieszać z 1 łyżka soli i zostawić na noc. Rano
odsączyć na sitku. Gotować warzywa z papryka około 30-40
minut,często mieszając ,aż pozostały płyn częściowo odparuje.
Przestudzić ,zmiksować do gładkiej
konsystencji.
Do tak przygotowanej masy dodać ocet,cukier,chili
i przecier pomidorowy .Całość zagotować ,mieszając.
Przełożyć
do słoików i pasteryzować około 12-15 minut od zagotowania wody.
Przepis zdobyty - podsłuchany w autobusie jak jedna Pani drugiej Pani dyktowała.Jest bardzo smaczny i warto zrobić .:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com