niedziela, 22 lipca 2018

cukinia-keczup






Sk
ładniki:
  • 1,5 kg  cukinii
  • 0,5 kg  cebuli
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 600g przecier pomidorowy
  • 1 łyżka soli





Wykonanie

Umytą ,obrana cukinie i cebulę , zetrzeć na tarce jarzynowej.
Włożyć do miski ,wymieszać z 1 łyżka soli i zostawić na noc. Rano odsączyć na sitku. Gotować warzywa z papryka około 30-40 minut,często mieszając ,aż pozostały płyn częściowo odparuje. Przestudzić ,zmiksować do gładkiej konsystencji. Do tak przygotowanej masy dodać ocet,cukier,chili i przecier pomidorowy .Całość zagotować ,mieszając.
Przełożyć do słoików i pasteryzować około 12-15 minut od zagotowania wody.

Przepis zdobyty - podsłuchany w autobusie jak jedna Pani drugiej Pani dyktowała.Jest bardzo smaczny i warto zrobić .:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com