Google+ Followers

Karkówka,boczek i szynka peklowana i wędzona


Składniki:

  • 3-4kg szynki wieprzowej
  • 2 litry wody
  • 150g soli peklowej
  • 4 pokruszone liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 niepełna łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka roztartego suszonego majeranku
  • 1 niepełna łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 5 nieobranych ząbków czosnku

Wykonanie                                                                                                                              Mięso umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół.ząbki czosnku Wrzucić do wody czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę oraz pieprz. Zagotować.i gotować okolo 20 minut. Pod koniec gotowania dodać majeranek, tymianek i rozmaryn. Wywar przestudzić i później rozpuścić w nim sól peklową.
Mięso ułożyć ciasno w wyparzonym naczyniu kamionkowym lub szklanym, ostatecznie emaliowanym. Zalać zimną zalewą. Zalewa musi przykryć całkowicie mięso. Naczynie zakryć pokrywką. Mięso obracać codziennie. Peklowanie powinno trwać 7-14 dni w temperaturze 6-8°C.
Upeklowaną szynkę należy obmyć i osuszyć.Rozgrzac wędzarnie ,dokładnie ja osuszyć ,ogrzewając dymem.Do ogrzanej wędzarni wkladamy mięsko i wędzimy .Temperatura nie powinna być wyższa niż 60-70°C. Wędzimy według własnych potrzeb ,ale minimum 3-4 godz..Wszystko zależy od indywidualnych upodobań oraz wielkości kawałków mięsa. Po uwędzeniu szynka powinna ostygnąć. A teraz pozostaje tylko jedno...SMACZNEGO