Składniki:
- 3-4kg szynki wieprzowej
- 2 litry wody
- 150g soli peklowej
- 4 pokruszone liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 niepełna łyżeczka kolendry
- 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka roztartego suszonego majeranku
- 1 niepełna łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 5 nieobranych ząbków czosnku
Mięso ułożyć ciasno w wyparzonym naczyniu
kamionkowym lub szklanym, ostatecznie emaliowanym. Zalać zimną
zalewą. Zalewa musi przykryć całkowicie mięso. Naczynie zakryć
pokrywką. Mięso obracać codziennie. Peklowanie powinno trwać 7-14
dni w temperaturze 6-8°C.
Upeklowaną szynkę należy obmyć i
osuszyć.Rozgrzac wędzarnie ,dokładnie ja osuszyć ,ogrzewając
dymem.Do ogrzanej wędzarni wkladamy mięsko i wędzimy .Temperatura
nie powinna być wyższa niż 60-70°C. Wędzimy według własnych
potrzeb ,ale minimum 3-4 godz..Wszystko zależy od indywidualnych
upodobań oraz wielkości kawałków mięsa. Po uwędzeniu szynka
powinna ostygnąć. A teraz pozostaje tylko jedno...SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com