Google+ Followers

Takie wiosenne malowanie-sok

Na świstku kartki białej napiszę jakiś wiersz.
Może piosenkę z niego zrobię?
Melodii jej poszukam w szumie zielonych drzew,
A potem ją zaśpiewam tobie.

Takie wiosenne malowanie,
Dobieram słowa, bo treści wciąż brak,
Takie wiosenne malowanie,
Choć nieraz tak mało barwny jest nasz świat.

Przy ogniu gdy zasiądę, usłyszę iskier śmiech,
Zobaczę ich szalony taniec.
I ziemia się zakręci, gdy brzegiem wody biec
Będę, gdy ranne słońce wstanie.





Składniki
  •    1 cytryna       
  •   2 plasterki imbiru    
  •   3 pomarańcze     
  •   pół opakowania jarmużu

Wykonanie

Cytryne ,pomarańcze obrać obrac jak nacieniej ze skórki ,pozostawiając białe-- Białka skórka to bardzo bogate źródło pektyn i witaminy P. Jedzenie pomarańczy z białą otoczką pomoże obniżyć „zły" cholesterol. Jeśli będziemy zjadać cały owoc, wraz z białą skórką, to pomożemy organizmowi w zwalczeniu bakterii gnilnych i wspomożemy trawienie...Imbir pokroić nie obierać .
Ze wszystkiego wycisnąc sok w wyciskarce.                                                                                                 Zdrowy koktajl owocowy. Świeżo wyciskany Sok  pomarańczy, cytryny i imbiru jest świetny na katar i przeziębienie. Idealny na zwiększanie naszej odporności. Dodatek imbiru działa rozgrzewająco Mało znany owoc Imbir Imbir (Zingiber officinale) to roślina o grubych, mięsistych kłączach, pochodząca z Azji, ale uprawiana dziś we wszystkich rejonach klimatu tropikalnego. Już w starożytnych Indiach i Chinach stosowano go jako przyprawę i lek.

Kłącze imbiru jest jasnobrązowe, a wewnątrz ma żółtawy, lekko włóknisty miąższ o ostro-korzennym smaku. Młode kłącza są spożywane jak warzywo, starsze zaś suszy się i używa jako przyprawy, która najlepiej pasuje do zup, biszkoptów i piwa. Jest też składnikiem curry.

Imbir jest pomocny w leczeniu zaburzeń trawienia oraz w chorobie lokomocyjnej. Zawiera dużo błonnika, gingainę – enzym przyspieszający trawienie białek.

Ciasteczka imbirowe
Składniki: 3 łyżki syropu z cukru, 75 g cukru, łyżka wody, łyżeczka mielonego cynamonu, łyżeczka mielonej przyprawy do piernika, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, półtorej łyżeczki mielonego imbiru, starta skórka pomarańczy, 75 g masła, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soku z pomarańczy, 220 g mąki, pistacje lub migdały

Sposób przygotowania: W dużym garnku podgrzać syrop, cukier, wodę i przyprawy. Dodać skórkę pomarańczową i całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i dodać masło, sodę i sok z pomarańczy, a następnie dosypywać przesianej przez sitko mąkę, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie pozostawić je aż ostygnie, po czym rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Ciasteczka wycinać foremkami lub w małe romby i udekorować migdałami lub pistacjami. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12 minut w temperaturze 180oC.