Składniki
- 1 królik
- 2 torebki herbaty czarnej -u mnie Irving
- 4-6 łyżek masła
- 2 łyżki mąki
- 6-8 średnich cebul
- 150-200 ml wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Umytego i osuszonego królika kroimy na 8 części.Zaparzamy herbatę Każdą część nacieramy solą i pieprzem.Zalewamy chłodną herbatą i tak przygotowanego królika odstawiamy do leżakowania,do lodówki na co najmniej 4-6 godzin,a najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki a następnie szklimy. Krolika wyjmujemy z lodówki odsączamy powstały płyn i każdy kawałek mięska oprószamy mąką. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy pozostałe masło i na dużym ogniu podsmażamy królika, z każdej strony do zarumienienia..Królik będzie dobry, gdy jego włókna podczas smażenia dobrze się pozamykają.Zmniejszamy płomien pod garnkiem z królikiem,dodajemy zeszklona cebulkę z tluszczem.Smażymy całość około 5 minut ,cały czas mieszając.Dolewamy teraz 150ml ciepłej wody i gotujemy na małym ogniu około 40 minut,mieszając od czasu do czasu.Jeśli komuś mało soli ,można wrzucic kostkę rosolową ,lub zwyczajnie dosolić solą.Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com