poniedziałek, 23 marca 2015

Tak smakuje Wielkanoc - biała kiełbasa == Sì gusti Pasqua - bianco .... salsiccia




   Składniki
  • 1kg karkówki,
  • 2,4 kg boczku,
  • 1,6 kg łopatki wieprzowej,
  • 100g soli,
  • suszony majeranek, około 4 kopiaste łyżki.
  • 20g pieprzu czarnego, świeżo rozdrobnionego,
  • 1 główka drobno pokrojonego czosnku,
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • 1200ml lodowatej wody,
  • jelita
Wykonanie
Jelita:
Płuczemy jelita w ciepłej wodzie. Zalewamy ciepłą wodą i moczymy ok 1-2h.

Mięso myjemy i osuszamy przed zmieleniem Łopatkę i karkówkę mielimy w maszynce na sitku o największych oczkach (8mm), boczek na oczkach średnich (4mm). Obrany czosnek siekamy na drobno. Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Dolewamy wodę i mieszamy do uzyskania kleistości,około 25-30 minut .Dobrze wyrobione mięso ,odstawiamy na około 2godz.w chłodne miejsce.
Po tym czasie ,tak przygotowanym mięsem nadziewamy jelita(wcześniej wymoczone).
Nabijamy jelita tak, aby nie pozostawiać powietrza i nie za mocno ,aby nie pękły.. Poszczególne kiełbaski oddzielamy od siebie ,obracając je wokół własnej osi, .Mrozimy na surowo, szczelnie zapakowane. Potrzebną ilość parzymy w wodzie, w temperaturze około 70-80st. około 25-30minut. Wkładamy surowe do wody gorącej, ale niegotującej. Białej kiełbasy nie gotujemy ,tylko zaparzamy!




SMACZNEGO:)

- Components
1kg di maiale,
2,4 kg di pancetta,
1,6 kg di spalla di maiale,
100g di sale,
maggiorana secca, a circa 4 cucchiai colmi.
20g di pepe nero macinato fresco,
1 testa d'aglio tritato finemente,
1 cucchiaio di timo fresco,
1200ml di acqua ghiacciata,
intestini
Esecuzione
Guts:
Sciacquare nell'intestino acqua tiepida. Versare acqua calda e ripide circa 1-2 ore. Ripetere questa operazione.

Lavare e asciugare la carne prima di rettifica mandrino pagaia e macinare in un robot da cucina in un setaccio con la più grande rete (8mm), pancetta su rete a medio (4 mm). Aglio sbucciato tritare finemente. Aggiungere le spezie e mescolare il tutto. E aggiungere l'acqua e mescolare per una viscosità, a circa 25-30 minuti beh carne impastata, lasciato riposare per circa 2godz.w luogo fresco.
Trascorso questo tempo, quindi preparazioni riempire con le budella naturali (precedentemente ammollata).
Prendere in giro dell'intestino in modo da non lasciare l'aria e non troppo difficile da non rompere .. I singoli salsicce separiamo gli uni dagli altri, girando intorno al proprio asse, .Mrozimy crudo, ermeticamente confezionati. La quantità di acqua birra ad una temperatura di circa 70-80st. su 25-30minut. Mettere l'acqua calda grezza, ma niegotującej. Salsiccia bianca cucinare non solo fermentare!


GODETEVI :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...