"orea"?
Jest taki kraj na południu, gdzie wyspy toną w błękitach, Gdzie Bóg zapomniał
o grudniu, I zawsze dźwięczy muzyka... Oreo lekki powiew, tchnienie wiatru, wiaterek Oreo markiza (czekoladowe dwuwarstwowe kruche ciastko wypełnione białym kremem) oreo«w USA: pogardliwa nazwa nadawana Murzynowi, który wrósł w środowisko ludzi białych lub popiera działalność instytucji przez nich prowadzonych
o grudniu, I zawsze dźwięczy muzyka... Oreo lekki powiew, tchnienie wiatru, wiaterek Oreo markiza (czekoladowe dwuwarstwowe kruche ciastko wypełnione białym kremem) oreo«w USA: pogardliwa nazwa nadawana Murzynowi, który wrósł w środowisko ludzi białych lub popiera działalność instytucji przez nich prowadzonych
Biszkopt . ... Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szklanki kakao
/szklanka 250 ml/
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Wykonanie
Przesiać mąke i kakao.Oddzielone bialka od żółtek ubić na sztywną
pianę Pod koniec ubijania dodawać łyżka po ,łyżce cukier,nadal
ubijając. Następnie dalej ubijając dodawać, po kolei po jednym
żółtku..
Teraz do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę.
Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia skladników.Tortownicę
o średnicy 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie
smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w
temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw.
suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości
około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w
temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na blaty.
Uwaga: boki biszkoptu
oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Krem składniki
- 500 g śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- ok. 250 g serka mascarpone
- Środek ciasteczekdo ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna!
Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając
pod koniec ubijania cukier puder .
Następnie dodajemy serek mascarpone i
środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników.
Krem jest gotowy do przełożenia tortu .
- ciasteczka oreo (2 op po 154g)
- pół szklanki kremu
- parę ciasteczek w całości
Wykonanie Ciasteczka oreo rozdzielamy na dwie połowy i za pomocą noża wyjmujemy z nich biały krem, który odkładamy na później. Ciasteczka kruszymy na pył w blenderze lub za pomocą tłuczka (najlepiej zawinąć je wtedy w woreczek, aby nie uciekały). Gotowy tort , przełożony kremem , obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami.Dekorujemy oreo.Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com