poniedziałek, 9 marca 2015

Czarne dukaty-tort


"orea"?

Jest taki kraj na południu, gdzie wyspy toną w błękitach, Gdzie Bóg zapomniał
o grudniu, I zawsze dźwięczy muzyka...      
Oreo    lekki powiew, tchnienie wiatru, wiaterek                                                     Oreo  markiza (czekoladowe dwuwarstwowe kruche ciastko wypełnione białym kremem)          oreo«w USA: pogardliwa nazwa nadawana Murzynowi, który wrósł w środowisko ludzi białych lub popiera działalność instytucji przez nich prowadzonych
Biszkopt                                                                                              .                                                           ...                     Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao
/szklanka  250 ml/
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie                                                                                                                                                                          Przesiać mąke i kakao.Oddzielone bialka od żółtek ubić na sztywną pianę Pod koniec ubijania dodawać łyżka po ,łyżce cukier,nadal ubijając. Następnie dalej ubijając dodawać, po kolei po jednym żółtku..
Teraz do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia skladników.Tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Krem                                                                                                     składniki
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • ok. 250 g serka mascarpone
  • Środek ciasteczek
     do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna!
Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder .
Następnie dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu .
                                                                                                
Wykończenie                                                                         Składniki:
    • ciasteczka oreo (2 op po 154g)
    • pół szklanki kremu
    • parę ciasteczek w całości
                                                                                                                          Wykonanie                                                                                                                                                                                                                                                         Ciasteczka oreo rozdzielamy na dwie połowy i za pomocą noża wyjmujemy z nich biały krem, który odkładamy na później. Ciasteczka kruszymy na pył w blenderze lub za pomocą tłuczka (najlepiej zawinąć je wtedy w woreczek, aby nie uciekały). Gotowy tort , przełożony kremem , obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami.Dekorujemy oreo.Smacznego
                                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com