niedziela, 8 marca 2015

prawdziwe złoto wśród przypraw

 

Pasta Z Kurkumy ''Złote Mleko''
Składniki
  • 1/2 szklanki wody                                                                                           
  • 1/4 szklanki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki od herbaty czarnego mielonego pieprzu

Wykonanie
Wymieszaj wszystkie składniki w małym rondelku. Doprowadzić do wrzenia a nastepnie gotuj przez około 8 minut ciągle mieszając. Zobaczysz, że powstanie z tego pasta o gładkiej konsystencji. Schłodzoną paste umieść pastę w szklanym lub plastikowym pojemniku i umieść w lodówce. Zużyj w ciągu 2 tygodni. Należy pamiętać, że kurkuma pozostawia plamy na ubraniu. Ja używam szklanego pojemnika.
Herbatka Z Kurkumy “Złote Mleko”
Składniki
  • Szklanka mleka (możesz użyć mleka krowiego, ryżowego, migdałowego a nawet mieszanki dwóch bądź mleka rozrzedzonego z wodą,)
  • 1/2 – 1 łyżeczki od herbaty pasty z kurkumy
  • Gotowy i lekko schłodozny napój możesz wzbogacić:
  • 1 łyżeczką naturalnego słodzika (miodu, syropu klonowy, stewii itp.)
  • 1 łyżeczką dobrego tłuszczu (oleju migdałowego, kokosowego, sezamowego bądź indyjskiego masła ghee)
  • szczypta imbiru w proszku, cynamon lub gałka muszkatołowa

Wykonanie
Umieścić mleko i pastę z kurkumy w rondelku i rozgrzej na średnim ogniu do pożądanej temperatury. Dodaj olej, słodzik i inne przyprawy bezpośrednio przed spożyciem.
Na zdrowie

Złote mleko-Kurkuma , Złote korzyści 

Znana już wśród starożytnych Hindusów, ostra, barwiąca na żółto, pozyskiwana z rośliny z rodziny imbirowatych. Kurkuma robi obecnie zawrotną karierę. Nie ma się czemu dziwić – wykazuje całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości, a ostatnie badania udowodniły, że może też leczyć uszkodzenia mózgu.

Naturalne lekarstwo Sprzyja trawieniu białek, więc zapobiega wzdęciom. Wspomaga trawienie, stymulując produkcję soków trawiennych i żółci. Dlatego też napędza przemianę materii. Obniża poziom cukru we krwi. Do tego wszystkiego jest sprzymierzeńcem urody, bo działa antyoksydacyjnie. Maseczka z kurkumy pomoże więc pozbyć się zmarszczek i trądziku

Naturalne substancje zawarte w kurkumie stymulują układ immunologiczny do zwalczania białek, które utrudniają p
Jak wielu innym przyprawom, kurkumie też przypisywano lecznicze właściwości. Według teorii Paracelsusa z XVI wieku żółta kurkuma powinna leczyć żółtaczkę i gorączki żółciowe. W tej opinii wtórowali mu – choć nieświadomie – lekarze chińscy. Z kolei w medycynie hinduskiej była znana jako środek przyspieszający gojenie ran, oczyszczający krew i leczący dolegliwości żołądkowe. Przypisując lecznicze właściwości kolorowi przyprawy, dawni medycy mieli w pewnym sensie rację. Współcześnie potwierdzono, że większość zdrowotnych i pielęgnacyjnych właściwości kurkumy pochodzi z tego samego źródła co jej intensywnie żółty kolor, czyli z kurkuminy, barwnika zawartego w kurkumie. Potwierdzone działanie lecznicze kurkumy dotyczy przede wszystkim jej właściwości przeciwzapalnych i antybiotycznych. Jest stosowana w leczeniu schorzeń skóry, zarówno o podłożu wirusowym, grzybicznym, jak i bakteryjnym. Przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę jelit, działa również rozkurczowo. Prowadzi się także badania nad jej zastosowaniem w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy i w profilaktyce choroby Alzheimera. Uważa się, że kurkumina ma również właściwości antyrakowe. Nie tylko niszczy komórki nowotworowe, lecz także pomaga organizmowi z dalszą walką z nowotworem.
W kosmetyce wykorzystuje się przede wszystkim antybakteryjne i antywirusowe właściwości kurkumy, dodając ją jako składnik do kremów przeciwtrądzikowych i dla skóry z problemami. Bywa ponadto składnikiem preparatów ułatwiających opalanie. Jej żółty kolor z pewnością przyciągnie słońce.
Kurkuma ma działanie przeciwzapalne, antybiotyczne i przeciwnowotworowe. Pomaga w wydalaniu toksyn z organizmu i regulacji pracy układu pokarmowego.Aby wykorzystać pełen potencjał kurkumy nie poprzestawaj na jedzeniu curry:dodaj jej do gotowania ryżu lub herbatki z kurkumy
połącz kurkumę z czarnym pieprzem, aby znacznie zwiększyć jej wchłanianie
Przygotuj pastę z kurkumy, której możesz używać także do innych potraw a nawet pielęgnacji cery.
Kurkuma to przypraw, ale i naturalny suplement diety o prozdrowotnych właściwościach:
przeciwzapalnych
przeciwutleniające
wspomagających trawienie
zwiększających odporność
łagodzącym bóle stawów i artretyzm
łagodzącym choroby skóry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...