Pasta Z Kurkumy ''Złote Mleko''
Składniki
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki od herbaty czarnego mielonego pieprzu
Wykonanie
Wymieszaj wszystkie składniki w małym rondelku.
Doprowadzić do wrzenia a nastepnie gotuj przez około 8 minut ciągle
mieszając. Zobaczysz, że powstanie z tego pasta o gładkiej
konsystencji. Schłodzoną paste umieść pastę w szklanym lub
plastikowym pojemniku i umieść w lodówce. Zużyj w ciągu 2
tygodni. Należy pamiętać, że kurkuma pozostawia plamy na ubraniu. Ja używam szklanego pojemnika.
Herbatka Z Kurkumy “Złote Mleko”
Składniki- Szklanka mleka (możesz użyć mleka krowiego, ryżowego, migdałowego a nawet mieszanki dwóch bądź mleka rozrzedzonego z wodą,)
- 1/2 – 1 łyżeczki od herbaty pasty z kurkumy
- Gotowy i lekko schłodozny napój możesz wzbogacić:
- 1 łyżeczką naturalnego słodzika (miodu, syropu klonowy, stewii itp.)
- 1 łyżeczką dobrego tłuszczu (oleju migdałowego, kokosowego, sezamowego bądź indyjskiego masła ghee)
- szczypta imbiru w proszku, cynamon lub gałka muszkatołowa
Wykonanie
Umieścić mleko i pastę z kurkumy w rondelku i
rozgrzej na średnim ogniu do pożądanej temperatury. Dodaj olej,
słodzik i inne przyprawy bezpośrednio przed spożyciem.
Na zdrowie
Złote mleko-Kurkuma , Złote korzyści
Znana już wśród starożytnych Hindusów, ostra, barwiąca na żółto, pozyskiwana z rośliny z rodziny imbirowatych. Kurkuma robi obecnie zawrotną karierę. Nie ma się czemu dziwić – wykazuje całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości, a ostatnie badania udowodniły, że może też leczyć uszkodzenia mózgu.Naturalne lekarstwo Sprzyja trawieniu białek, więc zapobiega wzdęciom. Wspomaga trawienie, stymulując produkcję soków trawiennych i żółci. Dlatego też napędza przemianę materii. Obniża poziom cukru we krwi. Do tego wszystkiego jest sprzymierzeńcem urody, bo działa antyoksydacyjnie. Maseczka z kurkumy pomoże więc pozbyć się zmarszczek i trądziku
Naturalne substancje zawarte w kurkumie stymulują układ immunologiczny do zwalczania białek, które utrudniają p
Jak wielu innym przyprawom, kurkumie
też przypisywano lecznicze właściwości. Według teorii
Paracelsusa z XVI wieku żółta kurkuma powinna leczyć żółtaczkę
i gorączki żółciowe. W tej opinii wtórowali mu – choć
nieświadomie – lekarze chińscy. Z kolei w medycynie hinduskiej
była znana jako środek przyspieszający gojenie ran, oczyszczający
krew i leczący dolegliwości żołądkowe. Przypisując lecznicze
właściwości kolorowi przyprawy, dawni medycy mieli w pewnym sensie
rację. Współcześnie potwierdzono, że większość zdrowotnych i
pielęgnacyjnych właściwości kurkumy pochodzi z tego samego źródła
co jej intensywnie żółty kolor, czyli z kurkuminy, barwnika
zawartego w kurkumie. Potwierdzone działanie lecznicze kurkumy
dotyczy przede wszystkim jej właściwości przeciwzapalnych i
antybiotycznych. Jest stosowana w leczeniu schorzeń skóry, zarówno
o podłożu wirusowym, grzybicznym, jak i bakteryjnym. Przyspiesza
przemianę materii i reguluje pracę jelit, działa również
rozkurczowo. Prowadzi się także badania nad jej zastosowaniem w
leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy i w profilaktyce
choroby Alzheimera. Uważa się, że kurkumina ma również
właściwości antyrakowe. Nie tylko niszczy komórki nowotworowe,
lecz także pomaga organizmowi z dalszą walką z nowotworem.
W kosmetyce wykorzystuje się przede
wszystkim antybakteryjne i antywirusowe właściwości kurkumy,
dodając ją jako składnik do kremów przeciwtrądzikowych i dla
skóry z problemami. Bywa ponadto składnikiem preparatów
ułatwiających opalanie. Jej żółty kolor z pewnością
przyciągnie słońce.
Kurkuma ma działanie przeciwzapalne,
antybiotyczne i przeciwnowotworowe. Pomaga w wydalaniu toksyn z
organizmu i regulacji pracy układu pokarmowego.Aby
wykorzystać pełen potencjał kurkumy nie poprzestawaj na jedzeniu
curry:dodaj jej do gotowania ryżu lub herbatki z kurkumy
połącz kurkumę z czarnym pieprzem, aby znacznie
zwiększyć jej wchłanianie
Przygotuj pastę z kurkumy, której możesz używać
także do innych potraw a nawet pielęgnacji cery.
Kurkuma to przypraw, ale i naturalny suplement diety o prozdrowotnych właściwościach:
przeciwzapalnych
przeciwutleniające
wspomagających trawienie
zwiększających odporność
łagodzącym bóle stawów i artretyzm
łagodzącym choroby skóry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com