To jest pyszne danie o każdej porze roku.
Pachnące sosem słodko-kwaśnym .
(zaadaptowany z NY Times )
Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnie cebule, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2 papryki (mix żółty i czerwony), pokroić w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 liście laurowe
- 2 pomidory, posiekane lub mała puszka posiekanych pomidorów
- 1 1/2 łyżki curry w proszku
- 1 1/2 łyżki cukru lub miodu
- 3 łyżki octu z jabłek
- sól i pieprz do smaku
- dorsza (lub inna białej ryby)
- świeżej kolendry do dekoracji
Wieczorem,oczyszczona i osuszona rybę posypujemy , solą i pieprzem i pozostawiamy na noc w lodówce.Następnego dnia przekładamy rybę na blachę, wyłożoną naoliwionym papierem do pieczenia .Można gotować dorsza ,ale można też ,przyrządzić w piekarniku z para ,umieszczając pod blaszka z ryba, na dolnej półce ,pojemnik z wrzącą wodą w rozgrzanym piekarniku do 150ᵒ-155ᵒ C
Pieczemy-gotujemy ryby 15 minut.
Podczas ,gdy ryba się gotuje ,przyrządzamy sos.
Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i smażymy cebulę ,dodajemy paprykę ,kilka minut na średnim ogniu--3-4 minuty.Po tym czasie dodajemy czosnku i curry i smażymy jeszcze minutę lub dwie.
Dodajemy miód, ocet i pomidory i gotujemy przez około 5 minut, aż wszystko połączy sie razem w smaku.Do gotowego sosu dodajemy rybę .
.Dusimy dorsza w sosie około 5 minut.
KASZA......SKLADNIKI
- 300 ml wody
- sól morska
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej Kasze jaglana płuczemy ,zalewamy wodą ,tak ,aby była zakryta i prażymy na wolnym ogniu.Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywam na kilka minut-,aby doszła do siebie i wchłonęła całą wode.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com