sobota, 7 marca 2015

Dorsz w sosie



To jest pyszne danie o każdej  porze roku.
Pachnące sosem słodko-kwaśnym .

 (zaadaptowany z NY Times )
Składniki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnie cebule, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2 papryki (mix żółty i czerwony), pokroić w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 liście laurowe
  • 2 pomidory, posiekane lub mała puszka posiekanych pomidorów
  • 1 1/2 łyżki curry w proszku
  • 1 1/2 łyżki cukru lub miodu
  • 3 łyżki octu z jabłek
  •  sól i pieprz do smaku
  • dorsza (lub inna białej ryby)
  • świeżej kolendry do dekoracji
Wykonanie

Wieczorem,oczyszczona i osuszona rybę  posypujemy , solą i pieprzem i pozostawiamy na noc w lodówce.Następnego dnia przekładamy rybę na blachę, wyłożoną  naoliwionym papierem do pieczenia .Można gotować dorsza ,ale można też   ,przyrządzić  w piekarniku z para ,umieszczając pod blaszka z ryba, na dolnej półce ,pojemnik  z wrzącą wodą  w rozgrzanym  piekarniku do 150ᵒ-155ᵒ C
Pieczemy-gotujemy  ryby 15 minut.
Podczas ,gdy ryba się gotuje ,przyrządzamy sos.
Podgrzewamy  oliwę na dużej patelni i smażymy  cebulę ,dodajemy  paprykę ,kilka minut na średnim ogniu--3-4 minuty.Po tym czasie dodajemy  czosnku i curry i smażymy  jeszcze minutę lub dwie.
Dodajemy  miód, ocet i pomidory i gotujemy przez około 5 minut, aż  wszystko połączy sie razem w smaku.Do gotowego sosu dodajemy rybę .
.Dusimy dorsza w sosie około 5 minut.
  KASZA......SKLADNIKI
  •   300 ml wody
  •   sól morska
  •   1 łyżka oliwy extra vergine
  •   1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej                                                                                                                            Kasze jaglana płuczemy ,zalewamy wodą ,tak ,aby była zakryta i prażymy na wolnym ogniu.Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywam na kilka minut-,aby doszła do siebie i wchłonęła całą wode.
Posypujemy zielona kolendrą .Podajemy z ryżem ,lub kaszą jaglaną.        Naprawdę pyszne i tak proste!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...