sobota, 21 maja 2016

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze


  Składniki:


  • 5 łyżeczek soku z marchwi,
  • 5 łyżeczek startego chrzanu,
  • 3 cytryny całe ze skórką
  • 2 szklanki miodu  
 Wykonanie 


Wycisnąć cytryny wraz z innymi składnikami w wyciskarce,lub sokowirówce. Wymieszać wszystkie składniki razem,  w słoiku i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Przyjmować każdego dnia jedną łyżkę trzy razy dziennie.

Chrzanowa herbata dla wzmocnienia płuc


              Składniki:
  • 10 g chrzanu
  • 200 ml. gotująca się woda
       Wykonanie
Zaparzyć  herbatę w taki sam sposób jak każdy inny, podzielić ją na trzy dawki i pić trzy razy dziennie, ogrzewać się w temperaturze około 40 ° C.



chrzan dla lepszego trawienia
Składniki:


  • 1 litr białego wina,
  • 50 g korzeń chrzanu
    Wykonanie
Do słoika wlać wino i dodać chrzan,wymieszać .Zakręcić słoik i pozostawić w ciemnym miejscu, a następnie codziennie wypić 100 ml po jedzeniu.

Chrzan na przeziębienia

Składniki:
  • Większy korzenia chrzanu
  • Sok cytrynowy

    Wykonanie
Zetrzeć korzeń chrzanu i dodać sok z cytryny. Przełożyć do słoika. Zamknąć i umieścić go w lodówce przez 1 dzień. Brać jedną łyżkę mieszanki kilka razy dziennie między posiłkami.
Uwaga: możesz odczuwać pieczenie w gardle i łzy w oczach. Picie wody nie jest zalecane
Możemy chrzan zastąpić chrzanem w proszku.Ja takiego używam ,gdy nie mam świeżego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com