Google+ Followers

Duet jablko i rabarbar-ciasto


    Składniki

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła,
  • 5-6 żółtek, dużych
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
    Wykonanie
    Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Żółtka zmiksować ze szczypta soli,dodać 2 łyżki wody ,oraz cukier . Dorzucić masło pokrojone w kostkę ciągle miksując. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto.-Ja to robię w mikserze.( jeśli bedzię za suche dolać ponownie 1-2 łyżki wody)

Owoce
  • 250-300 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki
  • 3 duże jabłka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
    Wykonanie
 Oczyszczony pocięty na kawałki rabarbar przekładamy do rondelka,dodajemy obrane pokrojone dowolnie jabłka. Gotujemy ,wraz z cukrem na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zaczną  się lekko rozpadać,. Odcedzamy z nadmiaru soku. Na gotowe już owoce wyłożyć piankę.

    Pianka
  • 5 -6 białek, dużych
  • 200 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe-proszek
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli


Wykonanie


Ubić na sztywną białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i miksować , aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy , cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlać olej i cały czas miksując. 

Pieczenie
 Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód posypać bułkę tartą, nałożyć wystudzony rabarbar z jabłkami, przykryć masą piankową .. Piec w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do zarumienienia ciasta.
Smacznego. :))