- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła,
- 5-6 żółtek, dużych
- 5-6 łyżek cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soliWykonanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Żółtka zmiksować ze szczypta soli,dodać 2 łyżki wody ,oraz cukier . Dorzucić masło pokrojone w kostkę ciągle miksując. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto.-Ja to robię w mikserze.( jeśli bedzię za suche dolać ponownie 1-2 łyżki wody)
Składniki
- 250-300 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki
- 3 duże jabłka
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki bułki tartejWykonanie
Oczyszczony
pocięty na kawałki rabarbar przekładamy do rondelka,dodajemy
obrane pokrojone dowolnie jabłka. Gotujemy ,wraz z cukrem na niewielkim ogniu przez
ok. 5-10 min, aż zaczną się lekko rozpadać,.
Odcedzamy z nadmiaru soku. Na gotowe już owoce wyłożyć piankę.
- 5 -6 białek, dużych
- 200 g cukru
- 2 budynie śmietankowe-proszek
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
Pianka
Wykonanie
Ubić na sztywną białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i miksować , aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy , cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlać olej i cały czas miksując.
Pieczenie
Blachę wyłożyć papierem do
pieczenia. Spód posypać bułkę tartą, nałożyć wystudzony
rabarbar z jabłkami, przykryć masą piankową .. Piec w temp.
180 C przez ok. 40-50 min do zarumienienia ciasta.
Smacznego. :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com