wtorek, 24 maja 2016

czas na pokrzywe


Składniki
  • 1 l wody
  • 1 szkl. świeżych liści pokrzywy
  • miód do smaku 
  • plasterek cytryny
Wykonanie



Zagotować 1 litr wody, dodać szklankę świeżych pokrzyw i odstawić na co najmniej 10 minut. To sprawia, że woda naciągnie pięknym szmaragdowym kolorem Posłodzić miodem i gotowe:))



lecznictwie
Pokrzywy były wykorzystywane w medycynie ludowej do takich rzeczy jak: alergie, anemia, słabe krążenie, astma, gojenie ran, jako środek moczopędny, artretyzm i reumatyzm. Ostatnio, pokrzywy, okazały się skuteczne w leczeniu kataru siennego i zapalenia kości i stawów.
Pokrzywa zawiera kawas foliowy, wit. C,A,B,K.
Cenne sole mineralne i mikroelementy takie jak: krzem, wapń, magnez potas. Oczyszcza i regeneruje organizm, zwłaszcza wtedy, kiedy przyjmujemy dużo leków .Oczyszcza i wzmacnia nerki .Leczy wszystkie schorzenia pęcherza .Niszczy bakterie, wirusy i grzyby w organizmie .Wspomaga regenerację wątroby. Posiada właściwości krwiotwórcze .Likwiduje obrzęki .Wzmacnia kości i włosy .Zapobiega osteoporozie .Jest niezwykle pomocna przy reumatoidalnym zapaleniu stawów .Zapobiega nowotworom .Wspomaga leczenie alergii obniża poziom cukru we krwi .Dodaje energii Przedłuża młodość .Najcenniejszy jest napar ze świeżej pokrzywy. Można ją też suszyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com