Składniki: 
Forma na ciasto makowe i ciemne ,takiej samej wielkośći. u mnie 21x31
ciasto
makowe
- 200 g wiórków kokosowych
 - 100 g drobnego cukru
 - 150 g suchego maku
 - 8 białek
 - 4 żółtka 
 
 
Ciasto:
 
Białka
ubić  na sztywną pianę,stopniowo dodając  cukier. .Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka. Wsypać ,mak i wiórki kokosowe. Wszystko
delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wyścielić papierem do pieczenia i wylać  na nia ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec  w temp. 170 C
około 16-20 minut-do suchego patyczka.
Upieczone ciasto ostudzić. Podzielić na dwie równe części.. 
Składniki
na
ciasto ciemne:
- 1 kostka masła
 - 2 szklanki cukru
 - 4-5 łyżek kakao
 - 1/2 szklanki wody
 - 1 aromat do ciasta
 - 2 szklanki mąki
 - 4 jaja
 - 2 łyżeczki
 proszku do pieczenia
 
Wykonanie
W
rondelku zagotować wodę ,masło z cukrem i kakao. Gotować chwilkę
2-3 minuty i odstawić do przestudzenia. Do ostudzonej masy dodać
żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem. Ubić na sztywno pianę z
białek. Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką-ja to
robię na wolnych obrotach mikserem.
Ciasto
przelać  do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec  około
45-50 minut w temp. 170-180
C.
 
    Krem
 
składniki
- 500 g śmietany kremówki
 - 2-3 łyżki cukru pudru
 - 2 łyżeczki cukru z wanilią
 - ok. 250 g
  serka mascarpone 
  
 
Składanie
od dołu
ciemne
ciasto ,cienka warstwa dżemu ,na to krem i ciasto makowe,na to
warstwa cienka dżemu i krem .Na to ciasto makowe. Ponownie dżem i
warstwa kremu,oraz ciemne ciasto. Na wierzch krem obsypany
posiekanymi  orzechami włoskimi .Całość ,była obłożona
połówkami biszkoptów i przewiązana wstążka ….bo to ciasto
szło na imprezę urodzinową...gdzie kilka fotek zrobiłam jak już było
pokrojone...




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com