Składniki:
Forma na ciasto makowe i ciemne ,takiej samej wielkośći. u mnie 21x31
ciasto
makowe
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g drobnego cukru
- 150 g suchego maku
- 8 białek
- 4 żółtka
Ciasto:
Białka
ubić na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier. .Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka. Wsypać ,mak i wiórki kokosowe. Wszystko
delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wyścielić papierem do pieczenia i wylać na nia ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 C
około 16-20 minut-do suchego patyczka.
Upieczone ciasto ostudzić. Podzielić na dwie równe części..
Składniki
na
ciasto ciemne:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 1 aromat do ciasta
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Wykonanie
W
rondelku zagotować wodę ,masło z cukrem i kakao. Gotować chwilkę
2-3 minuty i odstawić do przestudzenia. Do ostudzonej masy dodać
żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem. Ubić na sztywno pianę z
białek. Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką-ja to
robię na wolnych obrotach mikserem.
Ciasto
przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około
45-50 minut w temp. 170-180
C.
Krem
składniki
- 500 g śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- ok. 250 g
serka mascarpone
Składanie
od dołu
ciemne
ciasto ,cienka warstwa dżemu ,na to krem i ciasto makowe,na to
warstwa cienka dżemu i krem .Na to ciasto makowe. Ponownie dżem i
warstwa kremu,oraz ciemne ciasto. Na wierzch krem obsypany
posiekanymi orzechami włoskimi .Całość ,była obłożona
połówkami biszkoptów i przewiązana wstążka ….bo to ciasto
szło na imprezę urodzinową...gdzie kilka fotek zrobiłam jak już było
pokrojone...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com