środa, 4 maja 2016

makowa wuzetka




Składniki: 
Forma na ciasto makowe i ciemne ,takiej samej wielkośći. u mnie 21x31
ciasto makowe
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 g drobnego cukru
  • 150 g suchego maku
  • 8 białek
  • 4 żółtka
Ciasto:  
Białka ubić  na sztywną pianę,stopniowo dodając  cukier. .Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka. Wsypać ,mak i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wyścielić papierem do pieczenia i wylać  na nia ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec  w temp. 170 C około 16-20 minut-do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić. Podzielić na dwie równe części..
Składniki

na ciasto ciemne:
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 aromat do ciasta
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie
W rondelku zagotować wodę ,masło z cukrem i kakao. Gotować chwilkę 2-3 minuty i odstawić do przestudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem. Ubić na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką-ja to robię na wolnych obrotach mikserem.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 45-50 minut w temp. 170-180 C.

      Krem  
składniki
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • ok. 250 g serka mascarpone
     do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna!
Wykonanie
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder .
Następnie dodać serek mascarpone .Miksować całość do połączenia składników.


    Dodatkowo
  • dżem jagodowy tutaj,
  • lub z czarnej porzeczki tutaj
  • orzechy do posypania po wierzchu...
Składanie od dołu
ciemne ciasto ,cienka warstwa dżemu ,na to krem i ciasto makowe,na to warstwa cienka dżemu i krem .Na to ciasto makowe. Ponownie dżem i warstwa kremu,oraz ciemne ciasto. Na wierzch krem obsypany posiekanymi orzechami włoskimi .Całość ,była obłożona połówkami biszkoptów i przewiązana wstążka ….bo to ciasto szło na imprezę urodzinową...gdzie kilka fotek zrobiłam jak już było pokrojone...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com