Danie jest niewyszukane, ale trochę zaskakujące. Gołąbki z ryżem, z kaszami, a nawet z surowymi ziemniakami, ale z gotowanymi.......ja robię dla swoich bliskich... 
Farsz:::::  2kg ziemniakow obrac i ugotować na miękko
 
1szkl.bulionu 1 kapusta wloska Przygotowanie: Z kapusty włoskiej wykrawamy głąb, liście ostrożnie rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe aby się łatwo zawijało gołąbki. We wrzącej wodzie na chwilę zanurzamy liście kapusty. Ugotowane i roztarte ziemniaki zmieszać z podsmażoną cebulą i podsmażonymi pieczarkami pokrojonymi na cząstki..Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijając w ciasny rulon..Układamy na blaszce i zapiekamy z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. 
 
Połowę 
wody zagotować, rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać i rozmieszać 
koncentrat pomidorowy. Resztę wody rozmieszać z mąką pszenną oraz 
ziemniaczaną, a następnie zagotować ciągle mieszając. Dodać masło i 
mieszać aż się rozpuści. Następnie wlać wcześniej rozmieszany koncentrat
 pomidorowy i energicznie mieszać aby nie powstały grudki, a sos stał 
się jednolity i dość gęsty. Sos doprawić do smaku solą , pieprzem oraz 
bazylią. Sos pomidorowy podawać do gołąbków. Smacznego!!! 
           |