Google+ Followers

gołąbki z gotowanych ziemniaków

Danie jest niewyszukane, ale trochę zaskakujące. Gołąbki z ryżem, z kaszami, a nawet z surowymi ziemniakami, ale z gotowanymi.......ja robię dla swoich bliskich...
Farsz::::: 2kg ziemniakow obrac i ugotować na miękko

2-3 cebule pokrojone w kostke podsmażyc                                                                                                                                 30-4- dkg pieczarek

1szkl.bulionu                                                                                                                                           1 kapusta wloska                                                                                                                  Przygotowanie:
Z  kapusty włoskiej wykrawamy głąb, liście ostrożnie rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe aby się łatwo zawijało gołąbki. We wrzącej wodzie na chwilę zanurzamy liście kapusty.          Ugotowane i roztarte ziemniaki zmieszać z podsmażoną cebulą i podsmażonymi pieczarkami pokrojonymi na cząstki..Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijając w ciasny rulon..Układamy  na blaszce i zapiekamy  z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie miękka.
Sos pomidorowy do gołąbków  -                                              
SKŁADNIKI:
  • 1/2 litra wody
  • 1 mały koncentrat pomidorowy (180g)
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • bazylia suszona
  • sól do smaku
  • pierz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Połowę wody zagotować, rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać i rozmieszać koncentrat pomidorowy. Resztę wody rozmieszać z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, a następnie zagotować ciągle mieszając. Dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Następnie wlać wcześniej rozmieszany koncentrat pomidorowy i energicznie mieszać aby nie powstały grudki, a sos stał się jednolity i dość gęsty. Sos doprawić do smaku solą , pieprzem oraz bazylią. Sos pomidorowy podawać do gołąbków. Smacznego!!!