wtorek, 28 stycznia 2014

golden syrup

przepis na czesty skladnik wielu wypieków i deserów, trudno dostepny m.in. w Polsce. Jest idealny. Kolor, konsystencja i przejrzystosc jak oryginalnego - moze Wam przypominac plynny miód; smak delikatnie mniej cytrynowy, ale to mozna 'podrasowac' ;). Warto zrobic, zobaczycie, jak czesto Wam sie przyda. Skladniki: * 200 g cukru * 50 g wody W wiekszym garnuszku zagotowac cukier z woda, na sredniej mocy. Gotowac do momentu, az cukier sie skarmelizuje i calosc bedzie rzadka i bedzie miala piekny ciemnozloty kolor (nie przypalic - nada to gorzkiego posmaku). Zdjac z palnika. Ponadto: * 1 kg cukru * 600 g wrzacej wody * 2 lyzki soku z cytryny (mozna dac wiecej) Ostroznie do goracej mieszaniny dodac wrzaca wode (reakcja bedzie prawie wybuchowa - nalezy byc bardzo ostroznym!). Wsypac cukier i dodac soku z cytryny. Wymieszac, zagotowac i gotowac na minimalnym ogniu przez 45 minut (najlepiej nie mieszajac w ogóle), az syrop troche zgestnieje. Goracy syrop bedzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgestnieje. Jesli mimo wszystko po wystudzeniu nie bedzie wystarczajaco gesty, wystarczy go jeszcze raz przelac do garnuszka i pogotowac. Jesli bedzie zbyt gesty wystarczy dodac goracej wody i wymieszac. Wystudzic, przelac do sloiczków. Przechowywac w szafce w temperaturze pokojowej. Z przepisu otrzymacie okolo 1 litra golden syrupu. Smacznego :) http://auntyyochana.blogspot.com/