wtorek, 28 stycznia 2014
golden syrup
przepis na czesty skladnik wielu wypieków i deserów, trudno dostepny
m.in. w Polsce. Jest idealny. Kolor, konsystencja i przejrzystosc jak
oryginalnego - moze Wam przypominac plynny miód; smak delikatnie mniej
cytrynowy, ale to mozna 'podrasowac' ;). Warto zrobic, zobaczycie, jak
czesto Wam sie przyda.
Skladniki:
* 200 g cukru
* 50 g wody
W wiekszym garnuszku zagotowac cukier z woda, na sredniej mocy. Gotowac
do momentu, az cukier sie skarmelizuje i calosc bedzie rzadka i bedzie
miala piekny ciemnozloty kolor (nie przypalic - nada to gorzkiego
posmaku). Zdjac z palnika.
Ponadto:
* 1 kg cukru
* 600 g wrzacej wody
* 2 lyzki soku z cytryny (mozna dac wiecej)
Ostroznie do goracej mieszaniny dodac wrzaca wode (reakcja bedzie prawie
wybuchowa - nalezy byc bardzo ostroznym!). Wsypac cukier i dodac soku z
cytryny.
Wymieszac, zagotowac i gotowac na minimalnym ogniu przez 45 minut
(najlepiej nie mieszajac w ogóle), az syrop troche zgestnieje. Goracy
syrop bedzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgestnieje. Jesli mimo
wszystko po wystudzeniu nie bedzie wystarczajaco gesty, wystarczy go
jeszcze raz przelac do garnuszka i pogotowac. Jesli bedzie zbyt gesty
wystarczy dodac goracej wody i wymieszac.
Wystudzic, przelac do sloiczków. Przechowywac w szafce w temperaturze
pokojowej. Z przepisu otrzymacie okolo 1 litra golden syrupu.
Smacznego :)
http://auntyyochana.blogspot.com/