wtorek, 28 stycznia 2014

Bezy

http://nikolodkuchni.blogspot.co.uk/2012/10/bezy.html


Bezy
Składniki:

  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sztywno ubitych białek cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj aż grudki cukru nie będą wyczuwalne, a masa będzie zwarta i ciągnąca

Przełóż do rękawa cukierniczego, najlepiej z ozdobną końcówką wtedy bezy będą miały ładniejszy kształt. (Jeśli nie masz rękawa ani szprycy, możesz wykładać masę małymi porcjami przy pomocy dwóch łyżeczek).
Wyciskaj małe porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy trochę urosną, więc zachowaj odstępy. Piecz w 150°C przez około 30 minut, jeśli chcesz, żeby były chrupiące z wierzchu i mokre, ciągnące w środku lub około 45 minut, jeśli wolisz całkowicie suche bezy.

SMACZNEGO!