Składniki:
- 2 białka
- 125 g drobnego cukru
- szczypta soli
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sztywno ubitych białek
cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj aż grudki cukru nie
będą wyczuwalne, a masa będzie zwarta i ciągnąca
Przełóż do rękawa cukierniczego, najlepiej z ozdobną końcówką wtedy bezy będą miały ładniejszy kształt. (Jeśli nie masz rękawa ani szprycy, możesz wykładać masę małymi porcjami przy pomocy dwóch łyżeczek).
Wyciskaj małe porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy trochę urosną, więc zachowaj odstępy. Piecz w 150°C przez około 30 minut, jeśli chcesz, żeby były chrupiące z wierzchu i mokre, ciągnące w środku lub około 45 minut, jeśli wolisz całkowicie suche bezy.
SMACZNEGO!