Nietypowe naleśniki bo z ziemniaków. Łatwe w przygotowaniu. Przepis z gazetki " Przyślij przepis 5/2009 ".
Składniki :
1 kg ziemniaków
20-25 dag mąki
3-4 jaja ( dałam 3 )
1 szklanka mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać więcej mleka,lub wodę mineralną. Masę nakładamy chochelką na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. U mnie po 3-4 minuty na jednej stronie...
Do naleśników mogą być
Pieczone pieczarki
Przepis z http://www.fullforkahead.
pieczone pieczarki
Składniki :
450 g pieczarek
2 łyżki kaparów posiekanych i opłukanych
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki masła pokrojonego na kawałki
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
1/8 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Większe pieczarki tniemy na ćwiartki, mniejsze na pół. Kapary i czosnek drobno siekamy. W płytkim naczyniu do zapiekania ( najlepiej jakby było na tyle duże żeby pieczarki nie leżały jedna na drugiej ) mieszamy wszystkie składniki wyżej wymienione oprócz soku z cytryny i natki pietruszki.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Pieczemy 15-20 minut aż pieczarki nabiorą rumianego - złotego koloru, pamiętając aby zamieszać od czasu do czasu.
Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego