niedziela, 12 stycznia 2014

Miękkie lądowanie czyli kurczak nadziewany na kapuście


                                                           KAPUSTA WŁOSKA PIECZARKAMI                                                                                                                                   Składniki:                                                                                                                                                   1 średnia główka kapusty włoskiej                                                                                                                 0,5 kg pieczarek ,                                                                                                                                       1 duża cebula ,                                                                                                                  sól morska ,pieprz przyprawa, maggi tymianek koperek  ..                           Sposób wykonania: Kapustę włoską opłukać, osuszyć i poszatkować. Następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Pieczarki obrać opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę,zeszklić,dodac pieczarki i dusic  do miękkości a następnie połączyć z kapustą wloską. Wszystko razem wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.w 200stopniacgC. Następnie dodać sól morską, pieprz, przyprawę maggi, tymianek i koperek. Wszystko ponownie razem wymieszać.

Faszerowana pierś z kurczaka
SKŁADNIKI:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zółta
pieprz
bazylia
1 mała cebula
oliwa z oliwek
suszone pomidory -płatki
1kg ziemniaków.
PRZYGOTOWANIE:

Piersi myjemy i ostrym nożem rozcinamy tworząc kieszonkę (trzeba uważać, by nie przebić na wylot).Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy chwilkę ,aby sie zeszkliła ,dodajemy do niej pokrojone drobniutko papryki .Mieszamy ,doprawiamy.Nadziewamy piersi farsze. Nadziane piersi dusimy w naczyniu żaroodpornym około 20 minut w 200stopniach C.Kapuste z pieczarkami przekladamy do blaszki ,na to piersi z kurczaka-nadziane farszem paprykowym, ,posypujemy płatkami suszonych pomidorów i zapiekamy 10-15minut w 200stopniachC. Ziemniaki gotujemy.SMACZNEGO!!!